All entries by this author

IZLOŽBA SLIKA: Vesna Šepović “Kaos u mojoj glavi”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Vesne Šepović “Kaos u mojoj glavi” u petak 24. veljače u 19 sati u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi slikarica gospođa Vesna Šepović predstavlja 36 slika u dimenzijama 50×70 i nekoliko u manjem formatu.

U svojem stvaralaštvu koristi slikarsku tehniku akril na platnu. To je univerzalna slikarska tehnika.

Umjetnica slobodno i hrabro koristi snažne poteze kistom i špahtlom (mestikinom). Njezino slikanje je pastozno.

Umjetnički pravci radova su: apstrakcija, postimpresionizam i ekspresionizam. Tu je improvizacija snažna u kojoj se autorica hrabro bori i nosi (prepuštena samo mašti i osjećajima), s eksplozivnim i turbulentnim kompozicijama boja i poteza; slika apsolutno organičkom apstrakcijom. Tako i u geometrijskoj apstrakciji slikarica nastoji dosegnuti savršen sklad oblika osnovnih geometrijskih likova: kvadrata, kružnice i trokuta.

U pravcu postimpresionizma umjetnica naglašava dekorativnu organizaciju kompozicije u cilju cjelokupnog jedinstva i više ili manje svjesno pretjerivanje izgleda prirode radi prezentacije emocionalnog odnosa prema modelu.

U pravcu ekspresionizma umjetnica odbija slikoviti naturalizam da bi pokazala izravnost emocionalne ekspresije karakterizirane debelim iskrivljenim formama i napadnim bojama.

Značajna serija slika „maske“ koju veže među sobom filozofska i psihološka su osobnost .

Umjetnica je odabrala slikarsku tehniku akril na platnu, koja joj omogućuje ostvarenje svoje unutarnje slikarske vizije… Izražavajući se u njemu, pokazuje svoju osjetljivost prema svojstvima tog materijala.

Slike imaju bogat kolorit s dobro organiziranim i izražajnim bojama.

Viacheslav Krivitskii, akademski kipar i slikarUSKORO: Logan

PETAK, 3. ožujka: 20 sati.
SUBOTA, 4. ožujka: 20 sati.
NEDJELJA, 5. ožujka: 20 sati.

CIJENA: 20kn.

Radnja filma smještena je u budućnost 2024. godine. Logan i profesor Charles Xavier moraju se pomiriti s nestankom X-Mena, korporacijskim vođom Nathanielom Essexom koji vodi svijet u propast, Loganovim gubitkom moći samoregeneracije, i Xavierovim Alzheimerom.

Logan će morati poraziti Nathaniela Essexa uz pomoć djevojčice Laure Kinney, ženskog klona Wolverine. Redatelj filma je James Mangold, u ulozi Logana ćemo gledati već svima poznatog Hugha Jackmana, a profesora Charlesa Xaviera tumači Patrick Stewart.

Logan
Žanr: Akcija, SF
Godina: 2017
Redatelj: James Mangold
Glavne uloge: Doris Morgado, Boyd Holbrook, Hugh Jackman
Trajanje: 02:15:00DJEČJI FILM: Anka

SUBOTA, 25. veljače: 18 sati.
NEDJELJA, 26. veljače: 18 sati.

PETAK, 3. ožujka: 18 sati.
SUBOTA, 4. ožujka: 18 sati.
NEDJELJA, 5. ožujka: 18 sati.

CIJENA: 20kn.

Bajka smještena u srednjoj Europi početkom prošloga stoljeća, ANKA je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice te razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište.

Put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj daju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi.

U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte…

Anka je igrani film za djecu i odrasle nastao prema romanu Mate Lovraka Anka Brazilijanka, knjige koja je na popisu neobavezne lektire. Glavna atrakcija filma je bivši francuski nogometaš Eric Cantona koji je u filmu odigrao jednu od glavnih uloga.

Anka
Žanr: Dječji
Godina: 2017
Redatelj: Dejan Aćimović
Glavne uloge: Eric Cantona, Rade Šerbedžija, Linda Begonja
Trajanje: 01:30:00U POU Novska održana izložba slika polaznika škole crtanja i slikanja

U Pučkom otvorenom učilištu je u periodu od rujna do veljače održana škola crtanja i slikanja, koju je vodio Zlatko Žagar, član Društva likovnih autora Grada Novske. Izložba slika polaznika škole crtanja i slikanja simbolično je upriličena u utorak, 14. veljače na Valentinovo. “Radionica se odvijala u prostorijama učilišta, gdje polaznici već nekoliko mjeseci usavršavaju svoje tehnike. Intencija ove izložbe je predstaviti građanima trud naših polaznika” – izjavila je ravnateljica POU-a Valentina Opić, istaknuvši kako je bilo lijepo gledati polaznike kako s puno volje i želje stvaraju svoja djela.

Voditelj radionice Zlatko Žagar prisutne je upoznao s načinom rada likovne radionice, rekavši kako se tijekom protekla četiri mjeseca od kada radionica traje pozitivno iznenadio entuzijazmom polaznika, te je ustvrdio kako su napredovali iznad njegovih očekivanja. “Način rada je kao na maloj akademiji, polaznici su na svojim djelima radili čak i kod kuće. Velika mi je satisfakcija što će možda u budućnosti netko od njih postati pravi umjetnik i vjerujem da će se posjetitelji i sami uvjeriti da za to ima potencijala” – kazao je Zlatko Žagar.

“Posebno me veseli što u posljednje četiri godine sve više građana pokazuje naviku dolaženja na ovakva kulturna događanja, ponosan sam što mogu biti na čelu Grada koji je ovoliko raznovrsan i bogat duhom” – rekao je gradonačelnik Kasan, nakon čega je i svečano otvorio ovu izložbu. Budući da je otvorenje izložbe održano na Dan zaljubljenih, učenici Srednje škole Novska su odrecitirali nekoliko prigodnih stihova, a ugodnoj atmosferi su doprinijele i učenice Glazbene škole u Novskoj.Izložba slika polaznika škole crtanja i slikanja

U utorak 14.02.2017. u 19 sati održat će se izložba likovnih radova polaznika škole crtanja i slikanja. Škola crtanja i slikanja bila je u Pučkom otvorenom učilištu u periodu od rujna do veljače.

U programu pri otvorenju izložbe će sudjelovati učenici Glazbene i učenici Srednje škole Novska. Veselimo se Vašem dolasku.Pokladne radionice u POU Novska

Pokladne aktivnosti u Pučkom otvorenom učilištu, u periodu od 20.02., 22.02., i 24.02. održavat će se kreativne radionice na kojima će se izrađivati maske u različitim tehnikama.

Radionice će biti održavane od 17-18 sati. Pozivamo Vas na druženje u naše prostorije u što većem broju.FILM: T2 Trainspotting

PETAK, 24. veljače: 20 sati.
SUBOTA, 25. veljače: 20 sati.
NEDJELJA, 26. veljače: 20 sati.

CIJENA: 20kn.

Prvo se ukazala prilika… Zatim je stigla osveta. Prošlo je dvadeset godina. Mnogo toga se promijenilo, ali mnogo toga je ostalo potpuno isto. Mark Renton (Ewan McGregor) vraća se na jedino mjesto koje je ikada mogao zvati domom.

Svi ga čekaju: Spud (Ewen Bremner), Sick Boy (Jonny Lee Miller) i Begbie (Robert Carlyle). I drugi stari prijatelji također ga čekaju: tuga, gubitak, radost, osvega, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samo-destrukcija i smrtna opasnost…

Svi su se skupili kako bi mu poželjeli dobrodošlicu. Po drugi put.

Žanr: Drama
Godina: 2017
Redatelj: Danny Boyle
Glavne uloge: Ewan McGregor, Robert Carlyle, Jonny Lee Miller, Ewen BremnerU novljanskom kinu održana nagrađivana dramska predstava “Posljednja Freudova seansa”

Novljani su u utorak, 7. veljače imali priliku uživati u još jednoj kazališnoj poslastici. U Gradskom kinu Novska održana je predstava “Posljednja Freudova seansa” nagrađivana drama Marka St. Germaina, koja s njujorških pozornica ne silazi već više od pet godina. Relativno nova predstava kazališta Planet Art jedna je od najgledanijih i najnagrađivanijih predstava protekle sezone, a svakako je i jedna od najboljih koju smo imali prilike pogledati u Novskoj.

Radnja predstave odvija se 1939. dok Europa tone u kaos drugog svjetskog rata, a publika svjedoči neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca ‘Kronika iz Narnije’ C. S. Lewisa. Ulogu Freuda tumači alfa i omega kazališta Planet Art Marko Torjanac, koji također potpisuje i režiju, a također je zaslužan i za prijevod i scenografiju predstave. Franjo Dijak dočarao je lik mladog sveučilišnog profesora C. S. Lewisa, koji će se tek proslaviti romanesknim serijalom “Kronike iz Narnije”. Osim životnih faza, dva aktera dijeli i odnos prema Bogu – dok je Freud gorljivi ateist, Lewis je nedavno preobraćen vjernik. Autor predstave testira vjerovanje i nevjerovanje kroz svijet u kojem živimo, pa se pokazuje da cinik Freud cijeli život živi u monogamiji po pravilima Biblije, dok vjernik Lewis opasno pleše oko njih.

Scenografija Marka Torjanca dobro je dočarala mjesto i vrijeme radnje – raskošnu psihijatrijsku ordinaciju na početku Drugoga svjetskog rata, dok su odijela Đurđe Janeš naglasila eleganciju protagonista. Također, Marko Torjanac je uz pomoć šminke i sjedina vrlo uvjerljivo postaran. Publika svakako nije štedila svoje dlanove, nagrađujući pljeskom izvrsne glumce, koji su dobitnici nagrade “Fabijan Šovagović” i „Glumište pod Murvom”. Po završetku predstave je i ovoga puta održano druženje s glumcima u galeriji Pučkog otvorenog učilišta, čemu su prisustvovali i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, te ravnateljica POU-a Valentina Opić.FILM: Kineski zid

PETAK, 17. veljače: 20 sati.
SUBOTA, 18. veljače: 20 sati.
NEDJELJA, 19. veljače: 20 sati.

CIJENA: 20kn.

S globalnom super zvijezdom Mattom Damonom u glavnoj ulozi, a pod redateljskom palicom jednog od najvećih vizualnih stilista našeg vremena, Zhanga Yimoua („Heroj“, „Kuća letećih bodeža“), Kineski zid studija Legendary govori o elitnoj sili koja gradi uporište na jednoj od najpoznatijih svjetskih građevina.

U filmu uz Damona glume Tian Jing, Pedro Pascal i Willem Dafoe.

The Great Wall
Žanr: Akcija, Avantura, Fantazija
Godina: 2017
Redatelj: Yimou Zhang
Glavne uloge: Matt Damon, Pedro Pascal, Willem DafoeANIMIRANI: LEGO: Batman film 3D

SUBOTA, 18. veljače: 18 sati.
NEDJELJA, 19. veljače: 18 sati.

ANIMIRANI 3D. SINKRONIZIRANO NA HRVATSKI.

CIJENA: 20kn.

Velike promjene su se dogodile u Gotham Cityiju. Bruce Wayne će se uz kriminalce Gotham Cityija morati brinuti i o dječaku kojega je posvojio.

The Lego Batman Movie
Žanr: Akcija, Animirani, Avantura
Godina: 2017
Redatelj: Chris McKay
Glavne uloge: Alen Liverić, Damir Martinović, Iva Mihalić