MÜNCHHAUSEN Teatar Exit

06. listopada 2009. u 20 sati

munchausenNajpoznatiji svjetski lažljivac, barun Münchhausen , šeće hrvatskim pozornicama u liku Vilija Matule. Ili obrnuto. Barun Münchhausen svakako je svestran čovjek. Osim na konju, zna jahati i na topovskoj kugli, a i na Mjesecu je bio puno prije Neila Armstronga. Tako bar kaže. A kako svi glumci lažu barem kad su na poslu, nije čudno da je barun Münchhausen izazov, ali i plodno tlo za pokušaj glumačke bravuroznosti, pogotovo kad je riječ o monodrami, u koju je u ovom slučaju pretvorena knjiga Gottfrieda Burgera.

Poznatu priču o još poznatijem lažljivcu, u hrvatskoj verziji donose glumac Vili Matula i redatelj Boris Kovačević, uz produkcijsku potporu Romana Šuškovića. Ova predstava jedan je od rijetkih primjera privatne produkcije s dugim rokom trajanja, a bez pretjerivanja se može reći da je za jednog notornog lažljivca, barun Münchhausen u hrvatskom izdanju prilično pouzdan kad se radi o pojavljivanju na ugovorenim mjestima.

Naime, predstava je doživjela više od petsto izvedbi, i još ne posustaje, jedino što je ponekad teško znati gdje Münchhausena sljedeći put možete pronaći.

Premijerno prikazana još davne 1998., osvojila je oko desetak nagrada i gostovala na cijelom nizu festivala, a Matula, koji bez ikakve scenografije, specijalnih efekata ili partnera ne sceni, pokušava dočarati već svima poznate Munchhausenove avanture, nudi predstavu za sve one zasićene ispraznim glumačkim pojavama, ali i kako su se i gotovo sve kazališne kritike dosad složile, nepretinciozan, istinski smijeh.
(izvor: Teatar.hr)

uloge: Vili Matula
redatelj: Boris Kovačević
produkcija: Movens d.o.o.
producent: Roman Šušković
vrsta programa: drama

admin Author