2.maraton kratkometražnih filmova

I ove će se godine po drugi puta u Hrvatskoj održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma.

Programi će se odvijati u 29 kina diljem Hrvatske i na dvije lokacije u gradu Zagrebu (ArtOmat i Advent na Europskom trgu), a dio filmova moći će se vidjeti i na web stranici HAVC-a.

Bit će prikazano ukupno 66 filmova, a među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalma.

Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

PETAK, 19. 12.
10.00 h EUROPSKI KRATKOMETRAŽNI FILMOVI ZA DJECU
Short Circuit Program (45’14’’)
11.00 h PROFESOR BALTAZAR: SERIJA ZVJEZDANI KVARTET (50’)

NEDJELJA, 21. 12.
15.30 h GLEDAJ, VIDJET ĆEŠ! (81’35’’)
17.00 h EUROPSKI KRATKOMETRAŽNI FILMOVI
Short Circuit Program (75’45’’)
18.30 h KOKA, JAJE I DRUGI PROBLEMI (77`)

2.maraton kratkometražnih filmova – brošura

HAVC – PRESS

U Hrvatskoj se godišnje proizvede šezdesetak kratkometražnih filmova. No, i dalje se rijetko prikazuju, pa samo sladokusci nađu način da ih pronađu i pogledaju. Zato je Maraton kratkometražnog filma jedinstvena prilika za uživanje u bogatoj ponudi od 66 europskih i hrvatskih kratkometražnih filmova u 13 filmskih programa. Blagdanska uživancija ne traje samo taj najkraći dan nego cijeli vikend od 19. do 21. prosinca, a čak dvadeset i devet kina diljem Hrvatske prikazuju izbor filmova od Baltazarova Zvjezdanog kvarteta do ‘kratkiša’ koji su nizali uspjehe na brojnim filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu. Autori tih filmova istražuju granice narativne i vizualne forme i vode nas nekim novim filmskim putovima“, izjavila je Tina Hajon, voditeljica projekta Maraton kratkometražnih filmova.

Maraton u kinima ove godine donosi dva programa filmova za djecu, te tri programa namijenjena odraslima, koji ubrajaju sve rodove – od animiranih do eksperimentalnih. Za najmlađe je tu ‘Baltazar: serija Zvjezdani kvartet‘ legendarne Zagrebačke škole crtanog filma, te europski kratkometražni filmovi iz Italije, Švicarske, Norveške, Irske i  Španjolske za djecu uzrasta od 3 do 6 godina po izboru organizacije Short Circuit. U taj je program uvršten i domaći animirani film Skriveni talent Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno i katastrofalno pjeva.

Programi za odrasle donose recentne europske i hrvatske kratkometražne naslove. Gledatelji će tako imati jedinstvenu priliku na velikim platnima pogledati jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak te laureata festivala u Karlovim Varima, Autofocus Borisa Poljaka. Zašto proteklih nekoliko godina hrvatskog kratkometražnog filma nazivamo zvjezdanima, publika će moći otkriti kroz nekoliko igranih naslova kao što su Poklon predsjednika Nixona Igora ŠeregijaLjepotan Saše Bana, Kutija Nebojše SlijepčevićaMali debeli rakun Barbare Vekarić te animirani Koyaa “Cvijet” Kolje Sakside i Bla Martine Meštrović, kojeg su Zagrepčani lani mogli vidjeti na fasadi Muzeja suvremene umjetnosti. Tu je i izbor od osam europskih igranih i eksperimentalnih filmova iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i  Francuske također ostvaren u suradnji s organizacijom Short Circuit.

Osim u kinima, Maraton kratkometražnih filmova će se ove godine održavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra te na dvije lokacije u gradu Zagrebu (ArtOmat i Advent na Europskom trgu), a čije programe ćemo predstaviti narednih dana. Također, slavljenju ‘kratkiša’ pridružit će se i Treći program HRT-a, koji će u raznim terminima tijekom nedjelje emitirati kratkometražne filmove u kojima glume legendarni Charlie Chaplin i tandem Buster KeatonFatty Arbuckle, kao i kratke filmove koje potpisuju velikani francuske kinematografije, poput Alaina ResnaisaJean-Luc Goddarda.

Inicijativu ‘Najkraći dan’ (Le jour le plus court) započeo je 2012. godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l’image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l’Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje 14 europskih zemalja. Maraton kratkometražnih filmova organizira Hrvatski audiovizualni centar.

admin Author