Štefica Oljača samostalnom izložbom slika promatraču otkriva boje svojih sjećanja

“Boje mojih sjećanja” naziv je samostalne izložbe slika novljanske autorice Štefice Oljača, čije je svečano otvorenje održano u petak, 9. prosinca u galeriji Pučkog otvorenog učilišta. Autorica Štefica Oljača je ujedno i članica Društva likovnih autora Novske (DLAN), a slikarstvom se počela baviti 1999. godine. Svoje je radove, u kojima dominiraju pejsaži iz Novske i s područja Jadrana, izlagala na šest samostalnih i deset skupnih izložbi, te je sudjelovala na brojnim slikarskim kolonijama.

Čast da i ovoga puta otvori izložbu pripala je gradonačelniku Grada Novske Vladi Klasanu, a otvorenju su još nazočili i predsjednik DLAN-a Žan Žafran sa članovima Društva, te brojni ljubitelji likovne umjetnosti. Ravnateljica POU-a Valentina Opić pozdravila je sve prisutne, te je naglasila kako su prilikom otvorenja ove izložbe spojili različite umjetnosti – likovnu, glazbenu i poeziju.

Ravnateljica POU-a Valentina Opić pročitala je osvrt prof. Franje Horvata, koji navodi kako je autorica vođena znanjem, a poticana emocijama, te da promatrača zapljusne svojom uzavrelošću i pravim ključanjem likovnih oblika. Štefica Oljača zahvalila se svima na dolasku, kao i gradonačelniku, predsjedniku DLAN-a i ravnateljici POU-a na svesrdnoj podršci u radu, te je posjetiteljima poručila kako njene slike govore umjesto nje i promatraču prenose sve njene impresije i doživljaje.

“Neizostavni dio DLAN-a je upravo naša Štefica, koja je dio originalne postave Društva i svjedok je početaka osnivanja još od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Štefičina umjetnost prepoznata je i izvan granica Republike Hrvatske” – istaknuo je predsjednik DLAN-a Žan Žafran, koji je izjavio kako je jedna od predstojećih aktivnost DLAN-a skupna izložba, koju će upriličiti povodom nadolazećih blagdana.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo posjećenošću izložbe, rekavši kako je posebno ponosan što Novljani time dokazuju da su dio kulturnog miljea. “Štefica možda ne zna sročiti sve ono što želi reći, ali zna nam to interpretirati slikom, što je i više nego dovoljno jer slika govori više od tisuću riječi” – kazao je gradonačelnik. Svečani ugođaj otvorenja ove izložbe, koja odiše izrazitom poetskom snagom, upotpunile su Ivana Kuliš i Lorena Dragomanović, učenice Glazbene škole u Novskoj, te Lucija Matić, učenica Srednje škole Novska.

admin Author