Eksponati iz privatne zbrike Romana Vukalovića izloženi u galeriji POU-a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja

Pučko otvoreno učilište Novska je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u četvrtak, 18. svibnja upriličilo prigodnu izložbu u prostoru galerije POU-a. Autor izložbe je vlasnik privatne zbirke, kolekcionar iz Plesma Roman Vukalović. Njegova zbirka je pod nadzorom Ministarstva kulture, gdje su svi njegovi predmeti evidentirani kao vjerodostojni i autentični.

Sakupljanjem starina počeo se baviti davno, zainteresirao se za povijest naših krajeva i način na koji su živjeli naši preci. Posjeduje pisane dokumente iz 1800. godine, pa sve do 1950. iz kojih je vidljiv razvoj školstva i književnosti. “Pojedine vrijedne knjige, koje su jedini primjerci, restaurira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i bilo bi dobro da mladi naraštaji vide povijest svoga kraja” – naglasio je Roman Vukalović.

Autor Vukalović trenutno piše monografiju o pčelarstvu na ovim prostorima, a usporedno s tim ove godine planira dovršiti izgradnju objekta s pripadajućim sanitarnim čvorom, koji bi služio za razgledanje njegovih eksponata.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji se ovom prigodom prisjetio prvog obilaska autorove privatne zbirke, naglasivši kako je bio ugodno iznenađen. “Drago mi je što smo u dogovoru s autorom realizirali ovu izložbu koja je svakako vrijedna pažnje i također zaslužuje svoje mjesto u budućem Zavičajnom muzeju grada Novske” – rekao je gradonačelnik Vlado Klasan.

Otvorenje izložbe, koje je održano u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, uveličali su Marko Vitković, učenik Glazbene škole u Novskoj i profesorica Danijela Pauković, pročitavši prigodnu pučku narodnu predaju, koju su zabilježili Ante i Juraj Kušmiš, a kazivao ju je Karla Kovačević iz Jazavice.

admin Author