Predstava Pivo oduševila novljansku publiku

Ljubitelji kazališnih predstava u Gradskom kinu Novska uživali su u utorak, 6. lipnja na još jednoj zanimljivoj predstavi koju je organiziralo Pučko otvoreno učilište Novska u suradnji s Teatrom Gavran. Predstava Pivo, nastala prema istoimenoj komediji Mire Gavrana i premijerno prikazana u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga 5. ožujka pred prepunim gledalištem, zrcalni je odraz Gavranove komedije Sladoled: dok se u Sladoledu prikazuje život majke i kćeri od početka do kraja pa ponovno od početka života, u tekstu i predstavi Pivo prikazuje se život oca i sina od rođenja djeteta kojemu je majka umrla drugi dan nakon poroda do ponovno uspostavljena sretnoga života s ocem u očevoj 83. godini.

Miro Gavran dobro poznaje sve finese izrade dramaturškoga ključa za uspjeh u Teatru Gavran koji vodi sa suprugom Mladenom Gavran, istaknutom dramskom umjetnicom. Komedija Pivo, koja se upravo prevodi na njemački, engleski, poljski i ruski jezik, poigrava se stereotipnim predodžbama o muškom svijetu i odlasku na pivo te implicitnom rečenicom „Idemo na pivo“. Redateljica je Helena Buljan, istaknuta hrvatska glumica s velikim pedagoškim iskustvom na Akademiji dramske umjetnosti, koja režiju najvećim dijelom pretvara u minucioznu redateljsko-glumačku suigru s glumcima.

U glavnim ulogama su Jakov Gavran i Zlatko Ožbolt.

Precizna gluma, dosljednost, vrhunska dikcija i smisao za komičarske nijanse jamstvo su da će Zlatka Ožbolta publika prepoznati kao izvrsnoga Gavranova Oca. Detaljno razrađena gestikulacija i mimika, snažan glas, topao pogled i sinteza dramskoga i komičarskoga talenta jamče da se Sin Jakov Gavran ovom ulogom prometnuo u ozbiljnoga mladoga glumca s kojim ubuduće treba računati u novim zahtjevnim ulogama.

Novljanska kazališna publika koja je i ovoga puta ispunila kino dvoranu do posljednjeg mjesta, u srpnju će  uživati u još jednoj kazališnoj predstavi na koju je ulaz besplatan, a potom slijedi ljetna stanka.

admin Author