Izložba ‘Petrinjska zemla, materijal’

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska u četvrtak je otvorena izložba “Petrinjska zemla, materijal” izbor iz zavičajne zbirke obitelji Bešlić.
Organizatori izložbe su Interpretacijski centar baštine Banovine i Pučko otvoreno učilište Novska.

Ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović je istaknula kako istražujući baštinsku građu Banovine je očito kako svaki grad i općina nose svoju posebnost i značajku. ”Narodi i kulture oduvijek pronalaze načine kako što kvalitetnije živjeti od prirodnih materijala koji ih okružuju, a Petrinja je sinonim za tradiciju izrade keramičkih predmeta od gline jer obiluje sirovom, masnom cvenkastom zemljom – materijalom”, naglasila je Mladenović.

”Grad Novska je prvi grad izvan Petrinje gdje se izlaže samo dio keramike Zavičajne zbirke obitelji Bešlić” rekla je Martina Mladenović.

Obitelj Bešlić već dugi niz godina bavi se kolekcionastvom i sakupljanje i pohranjivanjem petrinjske kulturno-povijesne baštine.
Hrvoje Bešlić je rekao kako je zajedno sa svojim ocem sakupljao predmete od gline i kako se glina kroz stoljeća upotrebljavala za izradu lončarskih predmeta za potrebu svakodnevnog života, a kasnije i za umjetnost.

Izložbu izbora iz zavičajne zbirke obitelji Bešlić otvorio je prigodnim riječima gradonačelnik Novske Marin Piletić.

admin Author