FILM: Čaruga


NEDJELJA, 27. listopada u 20 sati.
ULAZ JE SLOBODAN

Povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine u Kinu Novska, 27. listopada u 20 sati, bit će prikazano iznimno vrijedno ostvarenje domaće kinematografije. To je film Čaruga (1991.) Rajka Grlića u spomen na Ivu Gregurevića, koji je svoju prvu veliku samostalnu ulogu ostvario upravo u Čarugi. Projekcije će se održavati u cijeloj Kino mreži, odajući tako počast glumačkom velikanu koji je prerano preminuo početkom ove godine.

Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite. Svjetski dan audiovizualne baštine tradicionalno se obilježava 27. listopada od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO, ali zbog potrebe jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine program će ove godine trajati čak četiri dana, od 25. do 28. listopada.

Ivo Gregurević (1952. – 2019.) apsolutno je neizbježna figura kada je riječ o hrvatskom filmu i televiziji, glumac autentične pojave i golemog glumačkog potencijala. Nije pretjerano reći da bez njega nije snimljen gotovo niti jedan važniji hrvatski film od osamostaljenja jer je Gregurević tijekom svoje iznimne karijere glumio u devedesetak filmova, 19 televizijskih serija i tridesetak kazališnih predstava.

Prijelomnu ulogu karijere odigrao je upravo u Čarugi, prvom i jedinom vesternu Rajka Grlića temeljenom na noveli Ivana Kušana.

Film opisuje istinite događaje iz života slavonskog razbojnika Jovana Stanistavljevića Čaruge, kojeg je maestralno utjelovio Gregurević. “Ivo je igrao različite fantastične uloge, razne karaktere, tipove, ali nisam ga nikad vidio da je s većom strašću nešto na ekranu napravio negoli tog Čarugu”, izjavio redatelj Rajko Grlić povodom glumčeve smrti u siječnju ove godine.

S budžetom od milijun dolara, Čaruga je bio najskuplji hrvatski film, što je rezultiralo odličnim produkcijskim uvjetima – fotografijom svjetskih standarda, raskošnom scenografijom i kostimografijom te uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja koje opisuje.
Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine nastao je u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva – Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Zaklade Kultura nova.

admin Author