„Australija u očima Hrvata“

Australija , njezini ljudi i krajolici nepresušan su izvor inspiracije kako generacijama australskih umjetnika tako i gostujućim umjetnicima iz cijelog svijeta.

– Ova izložba pokazuje jaku poveznicu između Hrvatske i njene dijaspore. Australija i Hrvatska imaju zaista čvrste veze između svojih ljudi, a to su upravo veze koje želimo prepoznati i poticati, naglasio je Jeremy Hawson, konzul veleposlanstva Australije u Hrvatskoj, otvarajući izložbu fotografija Antuna Krešića, „Australija u očima Hrvata“ u Novskoj.

Autor je izložio fotografije snimljene tijekom boravka i posjete Australiji, gdje je sa skupinom dragovoljaca i veterana Republike Hrvatske, Podružnice Grada Zagreba, bio gost australskim Hrvatima. Uz potporu veleposlanstava obišli u šest gradova od Pertha, Geelonga, Melbournea, Canberre, Sydneya pa sve do Brisbanea.

Na  fotografijama krajeva koje su obilazili Krešić je uhvatio duh Australije iz perspektive nekoga tko prvi put posjećuje ovaj veliki kontinent. Antun Krešić je akademski slikar koji se s vremenom okrenuo drugom mediju izražavanja, a  za svoj rad dobio je brojna priznanja i nagrade.

Ovo je njegova treća izložba koju je priredio u novljanskoj Galeriji, u organizaciji i suradnji Pučkog otvorenog učilišta Novska i Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“.

Prije svečanosti otvaranja izložbe, gradonačelnik Vlado Klasan, upriličio je primanje za  Jeremy Hawsona, konzula, Dijanu Grahovac, atašeicu za kulturu veleposlanstva Australije, autora kao i članove Udruge dragovoljaca i veterana. Bila je to prigoda da se uputi i poziv za daljnju  suradnju na kulturnom planu, što je prihvaćeno pa je najavljen „Tjedan Australije u Novskoj“.

Otvorenje izložbe započelo je himnama Republike Hrvatske i Australije, u izvođenju zbora Glazbene škole  Novskoj pod ravnanjem Barbare Kajin, profesorice glazbe.

Brojnoj publici koja je došla na otvaranje,  autora je predstavio Miroslav Perošević, ravnatelj POU Novska, o zanimljivim trenucima boravka u Australiji govorio je i sam autor, dok je gradonačelnik istaknuo važnost kulturnog povezivanja. Izložbu je otvorio Jeremy Hawson, konzul veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj.

admin Author