“KAKO ŽIVE DJECA U HRVATSKOJ“

Galerija POU i Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska

Petak, 2. svibnja u 12 sati

„Kako žive djeca u Hrvatskoj” naziv je izložbe fotografija odabranih na istoimenom natječaju koji su zajedno proveli UNICEF Hrvatska i Zbor fotoreportera Hrvatske.

U Hrvatskoj djeca čine manje od 20 posto ukupnog stanovništva. Uz brojna prava koja djeca ostvaruju u Hrvatskoj još uvijek ih tisuće živi u riziku od siromaštva. Mnoga djeca nemaju pristupa osnovnim uslugama koje su im potrebne za zdrav i cjelovit razvoj ili pak da bi sustigli razvoj svojih vršnjaka. Život brojne romske djece obilježen je siromaštvom i niskim  obrazovanja, tek 10 posto romske djece završava srednjoškolsko obrazovanje, a velik broj djece ne uspijeva završiti ni osnovnu školu.  Više od 920 djece s teškoćama u razvoju odrasta u institucijama, a više od jedne trećine njih proboravi u ustanovama dulje od 10 godina.

Cilj foto natječaja i izložbe „Kako žive djeca u Hrvatskoj” su podizanje svijesti javnosti kroz fotografiju o različitim uvjetima u kojima djeca žive sa svojim roditeljima i skrbnicima te poticanje interesa javnosti i medija za bolje ostvarivanje prava djece u Hrvatskoj.

Fotografija kao medij može najeksplicitnije pokazati probleme i teškoće s kojima se susreću najranjivije skupine djece, što naša djeca postižu kada dobiju priliku te kako fotografi mogu biti dječja snaga koja će pomoći boljem ostvarivanju njihovih prava. Na natječaj su se mogli prijaviti isključivo profesionalni fotoreporteri, članovi Zbor fotoreportera Hrvatske. Prijavilo se 16 autora, s  93 pojedinačne slike i 20 slika u 4 reportaže.

Žiri u sastavu Saša Kralj, fotoreporter, maturanti foto sekcije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna te Giacomo Pirozzi, UNICEF-ov fotograf koji već godinama fotografira djecu širom svijeta, odabrao je tri najbolje fotografije i izbor fotografija za izložbu:

Romeo Ibrišević – “ Vedran “

Silvija Butković – “ Ruka moje mame “

Darko Mihalić – “ Egzibicija u k- molu “

admin Author