PREDSTAVE

NOĆ KAZALIŠTA: PREDSTAVA: NORA – Trenutak pobune

SUBOTA, 25. studenog u 19 sati.

Ulaz na predstavu se ne naplaćuje. Ulaznice je moguće rezervirati od 17. STUDENOG u 8.00 sati u POU Novska ili telefonom na 044/600-500.

Ulaznice se preuzimaju osobno na dan predstave na blagajni, najkasnije 15 minuta prije predstave. Blagajna je otvorena od 17 – 19 sati na dan predstave.

GOSTUJE: Kazalište KNAP

Ova predstava odvija se po principu „kazališta u kazalištu“, prateći proces proba na predstavi „Nora – kuća lutaka“ prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda.

Tijekom proba se otkrivaju radnja i važnost Ibsenove Nore, ali i odnosi redatelja i glumaca. Paralelno s nerazumijevanjem Nore i njezinog muža pratimo nerazumijevanje glumaca i redatelja. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Pitanje je tko će popustiti kako bi predstava zaživjela – i hoće li itko?

Uz to što će nas podsjetiti na Ibsenovu „Noru“ kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, ova predstava će nam prikazati kako izgledaju kazališne probe te postaviti važna pitanja o mjestu Nore i o mjestu kazališta u današnjem svijetu…Novljanskim ljubiteljima kazališta odigrana predstava “Velika Zvjerka”

Ovog tjedna u Gradskom kinu svi ljubitelji kazališta imali su priliku pogledati još jednu kazališnu poslasticu.

“Velika Zvjerka“, u gostovanju PlanetArt, predstava je u kojoj su glumci Slavko Jaruga, Marko Torjanac i Luka Dragić, kao tri poslovna čovjeka raznih životnih dobi dolaze na veliku poslovnu konvenciju na kojoj bi mogli zauvijek financijski osigurati sebe, svoje obitelji i djelatnike tvrtke. Što je biznis, koja su njegova pravila, u čemu je tajna uspjeha? Predstave je pokušala naći odgovore na ta pitanja baveći se ljudskom egzistencijom potpuno izvan uobičajenih obrazaca razmišljanja o biznisu.

Osim toga, predstava je dotaknula gotovo sva područja čovjekovog života pružajući nam kompleksnu sliku stvarnosti u kojoj su isprepletene brojne silnice koje ga tvore i utječu na čovjekov vrijednosni sustav, a time i na njegov karakter.Teatar Exit novljanskoj publici odigrao predstavu “Sutra (ni) je novi dan”

Još jedna sjajna predstava Teatra Exit oduševila je novljansku publiku, koja je ponovno zahvalila glasnim pljeskom. “Sutra (ni) je novi dan” je priča o svim uzrastima namijenjena i publici svakog uzrasta. U trajanju od gotovo puna dva sata, izmijenili su se razni likovi koje svakodnevno viđamo oko sebe i s kojima se vrlo lako možemo [...]Teatar EXIT “SUTRA (NI)JE NOVI DAN”

UTORAK, 17. listopada u 20 sati.

Ulaz na predstavu se ne naplaćuje. Ulaznice je moguće rezervirati od 10. LISTOPADA u 8.00 sati u POU Novska ili telefonom na 044/600-500.

Ulaznice se preuzimaju osobno na dan predstave na blagajni, najkasnije 15 minuta prije predstave. Blagajna je otvorena od 18 – 20 sati na dan predstave.

GOSTUJE: Teatar EXIT

SUTRA (NI)JE NOVI DAN! je predstava o nizu naših problema, konflikata i dilema, otkačena i vesela, tužna i potresna, smiješna i gorka, za mlade i stare!

Na tragu svoje autorske uspješnice Kako misliš mene nema?! (odigrane preko 250 puta) Ivica Boban i Teatar EXIT vam predstavljaju tri nova mlada i talentirana glumca – Iskru Jirsak, Zorana Pribičevića i Mirelu Videk u predstavi Sutra (ni)jenovi dan! Oni se na temelju mnogostrukosti svojih osobnih, profesionalnih i društvenih identiteta u predstavi transformiraju u niz različitih likova i karaktera iz našega grada. Vidjet ćete ih – do grla u problemima, u suludim situacijama i interakcijama, sa svakovrsnim unutrašnjim i vanjskim konfliktima… i deliktima! Predstava je prilika da ih upoznate, da čujete njihove sulude, smiješno-gorke i potresne priče… jer i vas se tiču.

U dva sata virtuozne turboigre – oni će vam pričati o svojim željama i promašajima, o susretima, mimoilaženju i razilaženju, o samoći i čežnjama, o jalovim savjetima, konceptima i receptima… Predstava je živa vivisekcija problematične stvarnosti koju živimo i načina kako bježimo od nje…

Dođite i saznajte tko su ti ljudi što žive pored vas, što im se događa, muči i rastura. Kako su nadrapali i zašto su se raspali. Gdje su se zaje**** i zašto su naje****. Koji film furaju i u što ih guraju, o čemu maštaju i kako ispaštaju u današnjem vremenu sve veće bijede, u dehumaniziranom svijetu interesa i profita, u kojem su outfit, poze, lažna obećanja i promocije važnije od ljudi, njihovih života i smisla.

Ispreplitanjem stvarnog i fikcionalnog, autobiografskog i izmišljenog predstava propitkuje područja i traume rodnih, spolnih, seksualnih i tjelesnih identiteta – različite vrste poniženja, zanemarivanja, zlostavljanja, pedagoške i ljudske diskriminacije… i njihova maskiranja.

Stalnim promjenama perspektive od jednog lika do drugog, predstava s dirljivom empatijom ispovijeda djeliće njihovih života, ali i svakoga od nas. To je predstava o običnim ljudima, o njihovim osamljenostima, dvojbama i strahovima, o teškoći ostvarivanja odnosa s drugim… o ljudima kojima se dogodio život onako kako nisu željeli, o teškoćama da se krene u novi dan s nadom i vjerom, o pokušajima da se pobjegne i izbavi od traumatične prošlosti, da se spasi od još nepodnošljivije sadašnjosti i od potpuno neizvjesne budućnosti.Predstava “Taksimetar” pred punom dvoranom

Iskusni dvojac iz Teatra “Exit” Zijad Gračić i Robert Budak u ponedjeljak su u punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta izveli predstavu „Taksimetar“.
Različite sudbine mladih i starih, uspješnih i neuspješnih ljudi, svećenika, transvestita… ispričane su u kraćim prikazima.

Kroz vrlo jednostavne i svakodnevne dijaloge dohvatili su se svih aktualnih problema današnjice.

U taksiju dugogodišnjeg iskusnog vozača su se izmjenjivali razni putnici i njihove neobične priče. Nezaposlenost, iseljavanje mladih, protesti, rastave i moralne vrijednosti su neke od tema o kojima su na vrlo duhovit i pomalo ironičan način raspravljali taksist i njegovi putnici.

O tome koliko je predstava oduševila novljansku publiku, dovoljno govori glasni i dugotrajni pljesak na kraju izvedbe.DJEČJA PREDSTAVA: Ježeva kućica

NEDJELJA, 3. rujna u 10.30 sati ispred Pučkog otvorenog učilišta Novska (u slučaju lošeg vremena u galeriji POU Novska)

Pučko otvoreno učilište Novska i Grad Novska Vam poklanjaju predstavu za početak školske godine. Predstava će se održati ispred POU Novska ili u slučaju lošeg vremena u galeriji POU Novska. Ulaz na predstavu je slobodan i nema razervacija.

Kazalište “Smješko” pripremilo je za svu djecu predškolskog i nižeg školskog uzrasta predstavu o Ježurki Ježiću, slavnome lovcu, prema svima poznatom tekstu Branka Ćopića: “Ježeva kućica”.

Predstava je mali mjuzikl, a glazba je originalna glazba iz audio zapisa, nastalog prije 20 godina, na kojoj su odrasle mnoge generacije.
Originalni tekst, sjajni glumci i lutke razlog su više zašto ovu predstavu vrijedi pogledati.

Na lak, igriv način djeca zajedno s poznatim likovima odlaze u svijet šume koja nije samo ispričana priča, ona je i puna korisnih savjeta o dobroti, o ljubavi prema svom domu, tako da uz zabavu djeca upoznaju svijet kazališta i književnosti na neposredan način.

Prema istoimenoj knjizi Branka Ćopića
Redateljica: Tea Gjergjizi
Scena, lutke i kostimi: Gordana Krebelj
Glazba: Hrvoje Hegedušić
Korepetitor: Ljerka Šemeš
Trajanje predstave: 45 min

Glume:
Mirta Zečević / Jelena Hadži-Manev
Helena Kalinić / Mirta Zečević
Frano Mašković / Hrvoje Zalar

Ježurka Ježić ponovno luta!Shirley Valentine, kazališna predstava u Gradskom kinu Novska

Romantična monokomedija ili melodrama Shirley Valentine u ulozi Ksenije Pajić održana je u srijedu, 5. srpnja u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska.

U večernjim ljetnim satima novljani su imali priliku pogledati melodramu s dodatcima monokomedije i izvedbi poznate nam glumice Ksenije Pajić koja je vjerodostojno prikazala jedan životni put žene u kasnim četrdesetim godinama u kojoj su se mnoge žene iz publike pronašle.

Kroz priču sa zidom Shirey Valentine nas vraća u dane svoje mladosti, romantike “s njim koji je sada njen muž” i nje “koja je sada ona” i pita se gdje su se izgubili. Zaljubljenost, brak, dobitak i odgoj djece, kuhinja, odlazak djece, nezadovoljstvo koje se uvuklo između njih i povlačenje Shirley Valentine u sebe i svoje nutrine, nezadovoljna i još uvije s željom da živi život, da voli, da ljubi, da mašta…

U traganju za izgubljenom srećom, odluči otići na put s prijateljicom Jane u Grčku. Na tom putu susreće Kostasa, lijepog grka, koji uspije u njoj probuditi život. Ali, život sa svojim mužem koji dolazi po nju u Grčku a ona ga dočekuje riječima:
Bok, nekoć sam bila majka. Nekoć sam ti bila žena. Ali, sada sam opet Shirley Valentine. Želiš popiti piće sa mnom?

Ksenija Pajić glumeći Shirley Valentine je vrlo uspješno dočarala život mnogih brakova, mnogih žena i zaslužno velikim pljeskom vraćena više puta na binu.Dječja predstava “Šumastikus” odigrana u POU Novska

Dječja predstava “Šumastikus” je predstava u pokretu u čijem su središtu Roza i Draško, dva djeteta koja se zajedno nađu izgubljena u šumi i ovise samo jedno o drugome. Predstava je odigrana u četvrtak, 8. lipnja u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska.
Kroz predstavu djeci su dočarane povremene svađe, dvoje prijatelja, zajednička otkrića i pokušaji preživljvanja u prirodi prožeti čarobnim pričama lektirnih naslova kao što je “Šuma striborova” i “Petar Pan” što je predstavu učinilo magičnim, zanimljivim i uzbudljivim doživljajem djeci iz Dječjeg vrtića “Radost” Novska i Osnovne škole Novsvka, koji su predstavu popratili svojim veselim i glasnim smijehom.

Nagrađivani glumci Sanja Milardović i Petar Cvirn u zajedničkoj su režiji i izvedbi ostvarili toplu i razigranu dječju predstavu “Šumastikus”. Predstava je već imala nekoliko izvedbi i dvije turneje u Njemačkoj u ožujku i svibnju 2017. Radovi Sanje Milardović i Petra Cvirna, koji iza sebe imaju niz institucionalnih i izvaninstitucionalnih projekata vezanih uz najmlađe, nikad ne prođu nezapaženo. O tome svjedoče brojne nagrade koje su dobili u svojim uspješnim karijerama. “Šumastikus” zasigurno neće biti iznimka, što mogu potvrditi i maleni novljanski gledatelji koji su pogledali predstavu.Predstava Pivo oduševila novljansku publiku

Ljubitelji kazališnih predstava u Gradskom kinu Novska uživali su u utorak, 6. lipnja na još jednoj zanimljivoj predstavi koju je organiziralo Pučko otvoreno učilište Novska u suradnji s Teatrom Gavran. Predstava Pivo, nastala prema istoimenoj komediji Mire Gavrana i premijerno prikazana u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga 5. ožujka pred prepunim gledalištem, zrcalni je odraz Gavranove komedije Sladoled: dok se u Sladoledu prikazuje život majke i kćeri od početka do kraja pa ponovno od početka života, u tekstu i predstavi Pivo prikazuje se život oca i sina od rođenja djeteta kojemu je majka umrla drugi dan nakon poroda do ponovno uspostavljena sretnoga života s ocem u očevoj 83. godini.

Miro Gavran dobro poznaje sve finese izrade dramaturškoga ključa za uspjeh u Teatru Gavran koji vodi sa suprugom Mladenom Gavran, istaknutom dramskom umjetnicom. Komedija Pivo, koja se upravo prevodi na njemački, engleski, poljski i ruski jezik, poigrava se stereotipnim predodžbama o muškom svijetu i odlasku na pivo te implicitnom rečenicom „Idemo na pivo“. Redateljica je Helena Buljan, istaknuta hrvatska glumica s velikim pedagoškim iskustvom na Akademiji dramske umjetnosti, koja režiju najvećim dijelom pretvara u minucioznu redateljsko-glumačku suigru s glumcima.

U glavnim ulogama su Jakov Gavran i Zlatko Ožbolt.

Precizna gluma, dosljednost, vrhunska dikcija i smisao za komičarske nijanse jamstvo su da će Zlatka Ožbolta publika prepoznati kao izvrsnoga Gavranova Oca. Detaljno razrađena gestikulacija i mimika, snažan glas, topao pogled i sinteza dramskoga i komičarskoga talenta jamče da se Sin Jakov Gavran ovom ulogom prometnuo u ozbiljnoga mladoga glumca s kojim ubuduće treba računati u novim zahtjevnim ulogama.

Novljanska kazališna publika koja je i ovoga puta ispunila kino dvoranu do posljednjeg mjesta, u srpnju će uživati u još jednoj kazališnoj predstavi na koju je ulaz besplatan, a potom slijedi ljetna stanka.Na predstavi “I živjele su sretno…?” Novljani doznali postoje li zaista ljubavi iz bajke

Puna kino dvorana POU-a u Novskoj je u srijedu, 12. travnja bila mjesto održavanja Trnoružičine djevojačke zabave. Naime, Novljani su nazočili predstavi “I živjele su sretno…?” koju je pripremila glumačka ekipa “Scene Gorica”. Ova urnebesna komedija nam je, pod redateljskom palicom kazališne redateljice Frane Marije Vranković, pokazala postoje li zaista ljubavi iz bajke.

Iako zabavna i vesela, predstava nenametljivo propitkuje uvijek aktualne društvene probleme poput preljuba, neplodnosti, razvoda, ostanka u nesretnom braku radi djece, neimaštine i bogatstva, ovisnosti o društvenim mrežama, “važnosti” svadbe, a ne čina vjenčanja i drugo, a sve će vas navesti da se zapitate, živi li itko sretno do kraja života, i ako da, koja je cijena “sreće”?

Kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara, te kako se bajkoviti svijet poklapa sa suvremenim okruženjem? Odgovore na ova pitanja znaju Snjeguljica, Trnoružica, Pepeljuga i Bezimena, likovi koje su nam dočarale Doris Pinčić Rogoznica, Jelena Hadži-Manev, Mia Krajcar i Selma Mehić. Prekrasni kostimi uklapali su se u tematsku djevojačku večer, te su na kazališne daske donijeli neobuzdani duh dvadesetih godina prošlog stoljeća.