PREDSTAVE

Predstava “Taksimetar” pred punom dvoranom

Iskusni dvojac iz Teatra “Exit” Zijad Gračić i Robert Budak u ponedjeljak su u punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta izveli predstavu „Taksimetar“.
Različite sudbine mladih i starih, uspješnih i neuspješnih ljudi, svećenika, transvestita… ispričane su u kraćim prikazima.

Kroz vrlo jednostavne i svakodnevne dijaloge dohvatili su se svih aktualnih problema današnjice.

U taksiju dugogodišnjeg iskusnog vozača su se izmjenjivali razni putnici i njihove neobične priče. Nezaposlenost, iseljavanje mladih, protesti, rastave i moralne vrijednosti su neke od tema o kojima su na vrlo duhovit i pomalo ironičan način raspravljali taksist i njegovi putnici.

O tome koliko je predstava oduševila novljansku publiku, dovoljno govori glasni i dugotrajni pljesak na kraju izvedbe.DJEČJA PREDSTAVA: Ježeva kućica

NEDJELJA, 3. rujna u 10.30 sati ispred Pučkog otvorenog učilišta Novska (u slučaju lošeg vremena u galeriji POU Novska)

Pučko otvoreno učilište Novska i Grad Novska Vam poklanjaju predstavu za početak školske godine. Predstava će se održati ispred POU Novska ili u slučaju lošeg vremena u galeriji POU Novska. Ulaz na predstavu je slobodan i nema razervacija.

Kazalište “Smješko” pripremilo je za svu djecu predškolskog i nižeg školskog uzrasta predstavu o Ježurki Ježiću, slavnome lovcu, prema svima poznatom tekstu Branka Ćopića: “Ježeva kućica”.

Predstava je mali mjuzikl, a glazba je originalna glazba iz audio zapisa, nastalog prije 20 godina, na kojoj su odrasle mnoge generacije.
Originalni tekst, sjajni glumci i lutke razlog su više zašto ovu predstavu vrijedi pogledati.

Na lak, igriv način djeca zajedno s poznatim likovima odlaze u svijet šume koja nije samo ispričana priča, ona je i puna korisnih savjeta o dobroti, o ljubavi prema svom domu, tako da uz zabavu djeca upoznaju svijet kazališta i književnosti na neposredan način.

Prema istoimenoj knjizi Branka Ćopića
Redateljica: Tea Gjergjizi
Scena, lutke i kostimi: Gordana Krebelj
Glazba: Hrvoje Hegedušić
Korepetitor: Ljerka Šemeš
Trajanje predstave: 45 min

Glume:
Mirta Zečević / Jelena Hadži-Manev
Helena Kalinić / Mirta Zečević
Frano Mašković / Hrvoje Zalar

Ježurka Ježić ponovno luta!Shirley Valentine, kazališna predstava u Gradskom kinu Novska

Romantična monokomedija ili melodrama Shirley Valentine u ulozi Ksenije Pajić održana je u srijedu, 5. srpnja u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska.

U večernjim ljetnim satima novljani su imali priliku pogledati melodramu s dodatcima monokomedije i izvedbi poznate nam glumice Ksenije Pajić koja je vjerodostojno prikazala jedan životni put žene u kasnim četrdesetim godinama u kojoj su se mnoge žene iz publike pronašle.

Kroz priču sa zidom Shirey Valentine nas vraća u dane svoje mladosti, romantike “s njim koji je sada njen muž” i nje “koja je sada ona” i pita se gdje su se izgubili. Zaljubljenost, brak, dobitak i odgoj djece, kuhinja, odlazak djece, nezadovoljstvo koje se uvuklo između njih i povlačenje Shirley Valentine u sebe i svoje nutrine, nezadovoljna i još uvije s željom da živi život, da voli, da ljubi, da mašta…

U traganju za izgubljenom srećom, odluči otići na put s prijateljicom Jane u Grčku. Na tom putu susreće Kostasa, lijepog grka, koji uspije u njoj probuditi život. Ali, život sa svojim mužem koji dolazi po nju u Grčku a ona ga dočekuje riječima:
Bok, nekoć sam bila majka. Nekoć sam ti bila žena. Ali, sada sam opet Shirley Valentine. Želiš popiti piće sa mnom?

Ksenija Pajić glumeći Shirley Valentine je vrlo uspješno dočarala život mnogih brakova, mnogih žena i zaslužno velikim pljeskom vraćena više puta na binu.Dječja predstava “Šumastikus” odigrana u POU Novska

Dječja predstava “Šumastikus” je predstava u pokretu u čijem su središtu Roza i Draško, dva djeteta koja se zajedno nađu izgubljena u šumi i ovise samo jedno o drugome. Predstava je odigrana u četvrtak, 8. lipnja u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Novska.
Kroz predstavu djeci su dočarane povremene svađe, dvoje prijatelja, zajednička otkrića i pokušaji preživljvanja u prirodi prožeti čarobnim pričama lektirnih naslova kao što je “Šuma striborova” i “Petar Pan” što je predstavu učinilo magičnim, zanimljivim i uzbudljivim doživljajem djeci iz Dječjeg vrtića “Radost” Novska i Osnovne škole Novsvka, koji su predstavu popratili svojim veselim i glasnim smijehom.

Nagrađivani glumci Sanja Milardović i Petar Cvirn u zajedničkoj su režiji i izvedbi ostvarili toplu i razigranu dječju predstavu “Šumastikus”. Predstava je već imala nekoliko izvedbi i dvije turneje u Njemačkoj u ožujku i svibnju 2017. Radovi Sanje Milardović i Petra Cvirna, koji iza sebe imaju niz institucionalnih i izvaninstitucionalnih projekata vezanih uz najmlađe, nikad ne prođu nezapaženo. O tome svjedoče brojne nagrade koje su dobili u svojim uspješnim karijerama. “Šumastikus” zasigurno neće biti iznimka, što mogu potvrditi i maleni novljanski gledatelji koji su pogledali predstavu.Predstava Pivo oduševila novljansku publiku

Ljubitelji kazališnih predstava u Gradskom kinu Novska uživali su u utorak, 6. lipnja na još jednoj zanimljivoj predstavi koju je organiziralo Pučko otvoreno učilište Novska u suradnji s Teatrom Gavran. Predstava Pivo, nastala prema istoimenoj komediji Mire Gavrana i premijerno prikazana u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga 5. ožujka pred prepunim gledalištem, zrcalni je odraz Gavranove komedije Sladoled: dok se u Sladoledu prikazuje život majke i kćeri od početka do kraja pa ponovno od početka života, u tekstu i predstavi Pivo prikazuje se život oca i sina od rođenja djeteta kojemu je majka umrla drugi dan nakon poroda do ponovno uspostavljena sretnoga života s ocem u očevoj 83. godini.

Miro Gavran dobro poznaje sve finese izrade dramaturškoga ključa za uspjeh u Teatru Gavran koji vodi sa suprugom Mladenom Gavran, istaknutom dramskom umjetnicom. Komedija Pivo, koja se upravo prevodi na njemački, engleski, poljski i ruski jezik, poigrava se stereotipnim predodžbama o muškom svijetu i odlasku na pivo te implicitnom rečenicom „Idemo na pivo“. Redateljica je Helena Buljan, istaknuta hrvatska glumica s velikim pedagoškim iskustvom na Akademiji dramske umjetnosti, koja režiju najvećim dijelom pretvara u minucioznu redateljsko-glumačku suigru s glumcima.

U glavnim ulogama su Jakov Gavran i Zlatko Ožbolt.

Precizna gluma, dosljednost, vrhunska dikcija i smisao za komičarske nijanse jamstvo su da će Zlatka Ožbolta publika prepoznati kao izvrsnoga Gavranova Oca. Detaljno razrađena gestikulacija i mimika, snažan glas, topao pogled i sinteza dramskoga i komičarskoga talenta jamče da se Sin Jakov Gavran ovom ulogom prometnuo u ozbiljnoga mladoga glumca s kojim ubuduće treba računati u novim zahtjevnim ulogama.

Novljanska kazališna publika koja je i ovoga puta ispunila kino dvoranu do posljednjeg mjesta, u srpnju će uživati u još jednoj kazališnoj predstavi na koju je ulaz besplatan, a potom slijedi ljetna stanka.Na predstavi “I živjele su sretno…?” Novljani doznali postoje li zaista ljubavi iz bajke

Puna kino dvorana POU-a u Novskoj je u srijedu, 12. travnja bila mjesto održavanja Trnoružičine djevojačke zabave. Naime, Novljani su nazočili predstavi “I živjele su sretno…?” koju je pripremila glumačka ekipa “Scene Gorica”. Ova urnebesna komedija nam je, pod redateljskom palicom kazališne redateljice Frane Marije Vranković, pokazala postoje li zaista ljubavi iz bajke.

Iako zabavna i vesela, predstava nenametljivo propitkuje uvijek aktualne društvene probleme poput preljuba, neplodnosti, razvoda, ostanka u nesretnom braku radi djece, neimaštine i bogatstva, ovisnosti o društvenim mrežama, “važnosti” svadbe, a ne čina vjenčanja i drugo, a sve će vas navesti da se zapitate, živi li itko sretno do kraja života, i ako da, koja je cijena “sreće”?

Kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara, te kako se bajkoviti svijet poklapa sa suvremenim okruženjem? Odgovore na ova pitanja znaju Snjeguljica, Trnoružica, Pepeljuga i Bezimena, likovi koje su nam dočarale Doris Pinčić Rogoznica, Jelena Hadži-Manev, Mia Krajcar i Selma Mehić. Prekrasni kostimi uklapali su se u tematsku djevojačku večer, te su na kazališne daske donijeli neobuzdani duh dvadesetih godina prošlog stoljeća.U novljanskom kinu održana nagrađivana dramska predstava “Posljednja Freudova seansa”

Novljani su u utorak, 7. veljače imali priliku uživati u još jednoj kazališnoj poslastici. U Gradskom kinu Novska održana je predstava “Posljednja Freudova seansa” nagrađivana drama Marka St. Germaina, koja s njujorških pozornica ne silazi već više od pet godina. Relativno nova predstava kazališta Planet Art jedna je od najgledanijih i najnagrađivanijih predstava protekle sezone, a svakako je i jedna od najboljih koju smo imali prilike pogledati u Novskoj.

Radnja predstave odvija se 1939. dok Europa tone u kaos drugog svjetskog rata, a publika svjedoči neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca ‘Kronika iz Narnije’ C. S. Lewisa. Ulogu Freuda tumači alfa i omega kazališta Planet Art Marko Torjanac, koji također potpisuje i režiju, a također je zaslužan i za prijevod i scenografiju predstave. Franjo Dijak dočarao je lik mladog sveučilišnog profesora C. S. Lewisa, koji će se tek proslaviti romanesknim serijalom “Kronike iz Narnije”. Osim životnih faza, dva aktera dijeli i odnos prema Bogu – dok je Freud gorljivi ateist, Lewis je nedavno preobraćen vjernik. Autor predstave testira vjerovanje i nevjerovanje kroz svijet u kojem živimo, pa se pokazuje da cinik Freud cijeli život živi u monogamiji po pravilima Biblije, dok vjernik Lewis opasno pleše oko njih.

Scenografija Marka Torjanca dobro je dočarala mjesto i vrijeme radnje – raskošnu psihijatrijsku ordinaciju na početku Drugoga svjetskog rata, dok su odijela Đurđe Janeš naglasila eleganciju protagonista. Također, Marko Torjanac je uz pomoć šminke i sjedina vrlo uvjerljivo postaran. Publika svakako nije štedila svoje dlanove, nagrađujući pljeskom izvrsne glumce, koji su dobitnici nagrade “Fabijan Šovagović” i „Glumište pod Murvom”. Po završetku predstave je i ovoga puta održano druženje s glumcima u galeriji Pučkog otvorenog učilišta, čemu su prisustvovali i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, te ravnateljica POU-a Valentina Opić.“Zbunjoza” za početak godine u Gradskom kinu Novska

Pučko otvoreno učilište Novska u potpuno uređenoj kino dvorani s najsuvremenijom kino opremom pored projekcija raznih filmova, građanima u suradnji s Gradom omogućava i besplatne kazališne predstave tijekom cijele godine. Splitski GKM i kazalište “Playdrama” su u utorak, 17. siječnja brojne posjetitelje novljanskog gradskog kina uveli u Novu 2017. godinu.

U režiji Ivana Plazibata izveli su predstavu “Zbunjoza” njemačkog autora Mariusa von Mayenburga. Iako krcata transformacijama i glumačkim metamorfozama ostavlja dojam šašavog, predstava je naznačila mnoge probleme današnjice. Publika je i nakon završetka predstave ostala pod utjecajem “Zbunjoze”, te je bila oduševljena impresivnom izvedbom četvero mladih glumaca, Nikše Arčanina, Bojana Brajčića, Sare Ivelić i Ane Marije Veselčić.

Na pozornici se događao niz transformacija koje ukazuju na činjenicu kako današnji čovjek mirno prihvaća ludosti koje ga okružuju. Glumci su po završetku predstave nagrađeni velikim pljeskom, nakon čega su se pridružili posjetiteljima, gradonačelniku Vladi Klasanu i ravnateljici POU-a Valentini Opić na domjenaku i druženju u galeriji Pučkog otvorenog učilišta.Doris Pinčić i Robert Kurbaša kazališnom predstavom oduševili novljansku publiku

U Gradskom kinu Novska je u srijedu, 7. prosinca održana još jedna besplatna kazališna predstava. Mnoštvo Novljana okupilo se kako bi uživali u predstavi “Lutka”, trećem redateljskom projektu Mladene Gavran, koji je napisan po tekstu Mire Gavrana. U komediji „Lutka“ muškarac kojeg je nakon sedmogodišnje veze ostavila djevojka počinje živjeti sa ženom-lutkom, koja je najsavršeniji android proizveden u laboratoriju s namjerom da usreći muškarca.

Androidnu lutku konstruirala je znanstvenica nedugo nakon svoga bračnog brodoloma, pa je u lutku prenijela svoj kritički pogled na muškarce. Kroz humorne situacije, svojim prostodušnim pogledom, lutka je ukazala muškarcu sve propuste koje je činio prema ženama, te je povremeno i ona s njime dolazila u sukobe koji su neizbježni u zajedničkom životu osoba suprotnoga spola.

Gavranova “Lutka” svjetsku je praizvedbu imala u lipnju 2012. godine u New Yorku na engleskom jeziku. Na Festivalu smijeha i komedije Zlatni zub 2013. u Poreču predstava “Lutka” osvojila je Zlatni zub, a Doris Pinčić je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za 2013. godinu za najbolju mladu glumicu do 28 godina starosti za ulogu Stele ostvarenu u predstavi “Lutka”. Predstavu su interpretirale mlade snage hrvatskog glumišta, koji su se do sada uglavnom etablirali glumeći u sapunicama – Doris Pinčić i Robert Kurbaša.

I ovoj predstavi je nazočio gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je izjavio kako predstava šalje snažnu poruku o važnosti uzajamnog razumijevanja. Glumci su naglasili kako su oduševljeni novljanskom publikom, koja je pokazala veliki interes za predstavom. Izjavili su kako se nadaju da su ispunili očekivanja publike, a prema reakcijama publike vidljivo je da su ta očekivanja uspjeli čak i nadmašiti. Posjetitelji su također pokazali veliki interes za tradicionalno fotografiranje s glumicima, te su im se pridružili na prigodnom domjenku u galeriji Pučkog otvorenog učilišta.Kazališna predstava “Najbolje godine” oduševila novljansku publiku

Pučko otvoreno učilište Novska u utorak, 8. studenog je organiziralo još jednu izvrsno posjećenu kazališnu predstavu “Najbolje godine” gostovanjem Teatarerata po motivima Đuke Begovića, autora Ivana Kozarca.

U glavnoj ulozi Đuke Begovića nalazi se poznati glumac Duško Valentić, uz pratnju glazbenika Olivera Beloševića izvodeći popularne pjesme Miroslava Škore. Roman Đuka Begović smatra se jednim od najboljih modernističkih proznih ostvarenja autora Ivana Kozarca, kojeg je Duško Valentić oduvijek želio utjeloviti na kazališnim daskama i kojeg će kako je rekao glumiti sve dok bude mogao stajati na nogama- istaknuo je u svojoj izjavi za RPN.

Smješten u skromnu slavonsku birtiju, Đuka vješto i vjerno prepričava priču interpretirajući svoj život. Duško Valentić je pozvao našeg sugrađanina Marka Martinovića, učenika Glazbene škole u Novskoj na pozornicu, kako bi izveo pjesmu „Moja Juliška“ na zahtjev mnogobrojne publike. Roman „Đuka Begović“ sastavni je dio lektire, te je time razlog veći zašto su predstavu s velikim zanimanjem došli pogledati i učenici Srednje škole Novska predvođeni prof. Danijelom Pauković.

Po završetku kazališne predstave Duško Valentić i njegova glazbena pratnja Oliver Belošević su se družili s posjetiteljima predstave na prigodnom domjenku u Galeriji POU Novska, uz neizostavno fotografiranje.