PREDSTAVE

Na predstavi “I živjele su sretno…?” Novljani doznali postoje li zaista ljubavi iz bajke

Puna kino dvorana POU-a u Novskoj je u srijedu, 12. travnja bila mjesto održavanja Trnoružičine djevojačke zabave. Naime, Novljani su nazočili predstavi “I živjele su sretno…?” koju je pripremila glumačka ekipa “Scene Gorica”. Ova urnebesna komedija nam je, pod redateljskom palicom kazališne redateljice Frane Marije Vranković, pokazala postoje li zaista ljubavi iz bajke.

Iako zabavna i vesela, predstava nenametljivo propitkuje uvijek aktualne društvene probleme poput preljuba, neplodnosti, razvoda, ostanka u nesretnom braku radi djece, neimaštine i bogatstva, ovisnosti o društvenim mrežama, “važnosti” svadbe, a ne čina vjenčanja i drugo, a sve će vas navesti da se zapitate, živi li itko sretno do kraja života, i ako da, koja je cijena “sreće”?

Kako funkcionira suvremeni brak, ima li smisla i što ga sve razara, te kako se bajkoviti svijet poklapa sa suvremenim okruženjem? Odgovore na ova pitanja znaju Snjeguljica, Trnoružica, Pepeljuga i Bezimena, likovi koje su nam dočarale Doris Pinčić Rogoznica, Jelena Hadži-Manev, Mia Krajcar i Selma Mehić. Prekrasni kostimi uklapali su se u tematsku djevojačku večer, te su na kazališne daske donijeli neobuzdani duh dvadesetih godina prošlog stoljeća.U novljanskom kinu održana nagrađivana dramska predstava “Posljednja Freudova seansa”

Novljani su u utorak, 7. veljače imali priliku uživati u još jednoj kazališnoj poslastici. U Gradskom kinu Novska održana je predstava “Posljednja Freudova seansa” nagrađivana drama Marka St. Germaina, koja s njujorških pozornica ne silazi već više od pet godina. Relativno nova predstava kazališta Planet Art jedna je od najgledanijih i najnagrađivanijih predstava protekle sezone, a svakako je i jedna od najboljih koju smo imali prilike pogledati u Novskoj.

Radnja predstave odvija se 1939. dok Europa tone u kaos drugog svjetskog rata, a publika svjedoči neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca ‘Kronika iz Narnije’ C. S. Lewisa. Ulogu Freuda tumači alfa i omega kazališta Planet Art Marko Torjanac, koji također potpisuje i režiju, a također je zaslužan i za prijevod i scenografiju predstave. Franjo Dijak dočarao je lik mladog sveučilišnog profesora C. S. Lewisa, koji će se tek proslaviti romanesknim serijalom “Kronike iz Narnije”. Osim životnih faza, dva aktera dijeli i odnos prema Bogu – dok je Freud gorljivi ateist, Lewis je nedavno preobraćen vjernik. Autor predstave testira vjerovanje i nevjerovanje kroz svijet u kojem živimo, pa se pokazuje da cinik Freud cijeli život živi u monogamiji po pravilima Biblije, dok vjernik Lewis opasno pleše oko njih.

Scenografija Marka Torjanca dobro je dočarala mjesto i vrijeme radnje – raskošnu psihijatrijsku ordinaciju na početku Drugoga svjetskog rata, dok su odijela Đurđe Janeš naglasila eleganciju protagonista. Također, Marko Torjanac je uz pomoć šminke i sjedina vrlo uvjerljivo postaran. Publika svakako nije štedila svoje dlanove, nagrađujući pljeskom izvrsne glumce, koji su dobitnici nagrade “Fabijan Šovagović” i „Glumište pod Murvom”. Po završetku predstave je i ovoga puta održano druženje s glumcima u galeriji Pučkog otvorenog učilišta, čemu su prisustvovali i gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, te ravnateljica POU-a Valentina Opić.“Zbunjoza” za početak godine u Gradskom kinu Novska

Pučko otvoreno učilište Novska u potpuno uređenoj kino dvorani s najsuvremenijom kino opremom pored projekcija raznih filmova, građanima u suradnji s Gradom omogućava i besplatne kazališne predstave tijekom cijele godine. Splitski GKM i kazalište “Playdrama” su u utorak, 17. siječnja brojne posjetitelje novljanskog gradskog kina uveli u Novu 2017. godinu.

U režiji Ivana Plazibata izveli su predstavu “Zbunjoza” njemačkog autora Mariusa von Mayenburga. Iako krcata transformacijama i glumačkim metamorfozama ostavlja dojam šašavog, predstava je naznačila mnoge probleme današnjice. Publika je i nakon završetka predstave ostala pod utjecajem “Zbunjoze”, te je bila oduševljena impresivnom izvedbom četvero mladih glumaca, Nikše Arčanina, Bojana Brajčića, Sare Ivelić i Ane Marije Veselčić.

Na pozornici se događao niz transformacija koje ukazuju na činjenicu kako današnji čovjek mirno prihvaća ludosti koje ga okružuju. Glumci su po završetku predstave nagrađeni velikim pljeskom, nakon čega su se pridružili posjetiteljima, gradonačelniku Vladi Klasanu i ravnateljici POU-a Valentini Opić na domjenaku i druženju u galeriji Pučkog otvorenog učilišta.Doris Pinčić i Robert Kurbaša kazališnom predstavom oduševili novljansku publiku

U Gradskom kinu Novska je u srijedu, 7. prosinca održana još jedna besplatna kazališna predstava. Mnoštvo Novljana okupilo se kako bi uživali u predstavi “Lutka”, trećem redateljskom projektu Mladene Gavran, koji je napisan po tekstu Mire Gavrana. U komediji „Lutka“ muškarac kojeg je nakon sedmogodišnje veze ostavila djevojka počinje živjeti sa ženom-lutkom, koja je najsavršeniji android proizveden u laboratoriju s namjerom da usreći muškarca.

Androidnu lutku konstruirala je znanstvenica nedugo nakon svoga bračnog brodoloma, pa je u lutku prenijela svoj kritički pogled na muškarce. Kroz humorne situacije, svojim prostodušnim pogledom, lutka je ukazala muškarcu sve propuste koje je činio prema ženama, te je povremeno i ona s njime dolazila u sukobe koji su neizbježni u zajedničkom životu osoba suprotnoga spola.

Gavranova “Lutka” svjetsku je praizvedbu imala u lipnju 2012. godine u New Yorku na engleskom jeziku. Na Festivalu smijeha i komedije Zlatni zub 2013. u Poreču predstava “Lutka” osvojila je Zlatni zub, a Doris Pinčić je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za 2013. godinu za najbolju mladu glumicu do 28 godina starosti za ulogu Stele ostvarenu u predstavi “Lutka”. Predstavu su interpretirale mlade snage hrvatskog glumišta, koji su se do sada uglavnom etablirali glumeći u sapunicama – Doris Pinčić i Robert Kurbaša.

I ovoj predstavi je nazočio gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je izjavio kako predstava šalje snažnu poruku o važnosti uzajamnog razumijevanja. Glumci su naglasili kako su oduševljeni novljanskom publikom, koja je pokazala veliki interes za predstavom. Izjavili su kako se nadaju da su ispunili očekivanja publike, a prema reakcijama publike vidljivo je da su ta očekivanja uspjeli čak i nadmašiti. Posjetitelji su također pokazali veliki interes za tradicionalno fotografiranje s glumicima, te su im se pridružili na prigodnom domjenku u galeriji Pučkog otvorenog učilišta.Kazališna predstava “Najbolje godine” oduševila novljansku publiku

Pučko otvoreno učilište Novska u utorak, 8. studenog je organiziralo još jednu izvrsno posjećenu kazališnu predstavu “Najbolje godine” gostovanjem Teatarerata po motivima Đuke Begovića, autora Ivana Kozarca.

U glavnoj ulozi Đuke Begovića nalazi se poznati glumac Duško Valentić, uz pratnju glazbenika Olivera Beloševića izvodeći popularne pjesme Miroslava Škore. Roman Đuka Begović smatra se jednim od najboljih modernističkih proznih ostvarenja autora Ivana Kozarca, kojeg je Duško Valentić oduvijek želio utjeloviti na kazališnim daskama i kojeg će kako je rekao glumiti sve dok bude mogao stajati na nogama- istaknuo je u svojoj izjavi za RPN.

Smješten u skromnu slavonsku birtiju, Đuka vješto i vjerno prepričava priču interpretirajući svoj život. Duško Valentić je pozvao našeg sugrađanina Marka Martinovića, učenika Glazbene škole u Novskoj na pozornicu, kako bi izveo pjesmu „Moja Juliška“ na zahtjev mnogobrojne publike. Roman „Đuka Begović“ sastavni je dio lektire, te je time razlog veći zašto su predstavu s velikim zanimanjem došli pogledati i učenici Srednje škole Novska predvođeni prof. Danijelom Pauković.

Po završetku kazališne predstave Duško Valentić i njegova glazbena pratnja Oliver Belošević su se družili s posjetiteljima predstave na prigodnom domjenku u Galeriji POU Novska, uz neizostavno fotografiranje.Još jedna urnebesna komedija kazališna predstava “Sarmica” nasmijala publiku

Na samom kraju programa manifestacije “Lukovo 2016″ povodom obilježavanja Dana Grada Novske, još jednom zanimljivom predstavom u organizacij Pučkog otvornog učilišta Novska i kazališta Lectirum počaćena je kazališna publika. Naime, u srijedu 19. listopada u dvorani Gradskog kina Novska održana je kazališna predstava “Sarmica” redatalja Zoran Mužića, nastala prema tekstu Milana Grgića u kojoj glavne [...]“Pozdrav iz Remetnica” od Davora Dretara Dreleta i Vida Baloga

Kazališna predstava “Pozdrav iz Remetinca” u Novskoj je izvedena 14. rujna na pozornici Gradskog kina, a u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novska i Grada Novska. Predstavu su na zagorskom dijalektu izveli priredili autentični Zagorci Davor Dretar Drele i Vid Balog, koji su progovarali o našoj svakidašnjici na humoristični način. Kazališna družina “Gemišt” osvrnula se i [...]„ŠtIKLoM u MoZaK, LoPtoM u DuPe“-dva sata smijeha do suza uz profesionalne komičare

Novljani su u četvrtak 7. srpnja imali priliku uživati u prvom tematskom stand-up comedy show-u o muško-ženskim odnosima u Hrvatskoj „ŠtIKLoM u MoZaK, LoPtoM u DuPe“, koji je održan u prepunom Gradskom kinu Novska. Večer punu smijeha otvorila je imitatorica prve hrvatske predsjednice, komičarka Marijana Perinić, čiju je izvedbu dopunio i popratni styling, ali i glazbena podloga.

Prva hrvatska predsjednica nasmijala je novljansku publiku do suza i zagrijala atmosferu, a nakon nje su na pozornici, pod voditeljskom palicom Marijane Perinić, uslijedili nastupi poznatih komičara Zvonka Kožića, Jadranka Glavačevića, te imitatora Denisa Rajčića koji je prisutne zabavio imitacijom starlete Nives Celzijus.

Ova programski potpuno drugačija večer, od onih na koje je novljanska publika navikla, potpuno je oduševila sve posjetitelje, jer su se neki čak prepoznali u ispričanim pričama , no svi su se, uz puno smijeha, dobro zabavili zaboravivši na svakodnevicu.

U prostoru galerije Pučkog otvorenog učilišta Novska je nakon show-a organiziran prigodni domjenak uz druženje s komičarima, kojemu su prisustvovali i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan i ravnateljica POU-a Valentina Opić. Komičari su istaknuli kako su ugodno iznenađeni tehničkom opremljenošću kina, te brojnom publikom, a bogata kulturna ponuda Grada Novske posebno je oduševila komičara Zvonka Kožića, koji je rekao kako se nada da će još koji put imati priliku nastupati pred ovom divnom publikom.Predstava “U tatarskom bifteku” nasmijala novljansku publiku

Glumačka družina Histrion iz Zagreba održala je kazališnu predstavu u utorak, 14. lipnja u kino dvorani POU Novska. Kazališna predstava pod nazivom “U tatarskom bifteku” zahvaljujući živim i duhovitim dijalozima i danas djeluje svježe i gorko – zabavno, te je na taj način nasmijala mnogobrojnu novljansku publiku, koja nije mogla skriti svoj smijeh i oduševljenje u prepunoj kino dvorani.

Predstava “U tatarskom bifteku” vrlo je dobra posveta Zvonimiru Zoričiću, koji je i autor ove predstave čije su slojevite i vrlo duhovite dijaloge uspješno oživjeli uigrani i scenski uvjerljivi izvođači Željko Duvnjak i Davor Svedružić.
Njihovo suvremeno korištenje zagrebačke verzije kajkavskog jezika pomoglo im je u kreiranju likova koji bijeg iz tragične i ustajale obiteljske svakodnevnice vide u odlasku na frontu koja je svakog ratnog dana sve bliže Zagrebu. Iako se više boje svojih žena i punica nego neprijateljskih metaka i granata, ti zagrebački ‘dragovoljčeki’ na kraju pogibaju na fronti kao heroji.

Predstavi su prisustvovali i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, te ravnateljica POU Novska Valentina Opić, koji su nakon završetka predstave na prigodnom domjenku u galeriji Pučkog otvorenog učilišta i osobno čestitali izvođačima predstave.“Davež” – osvježenje za novljansku publiku

U prepunom Gradskom kinu Novska, u ponedjeljak 9. svibnja odigrana je predstava Scene Gorica “Davež”.
Komedija u režiji Stojana Matavulja premijerno je prikazana 30. studenog prošle godine, a na samom početku predstave, “Davež” kojeg je glumio Marko Makovčić, imao je blisku interakciju s novljanskom publikom, pitajući ih tko je sljedeći na redu kod psihijatrice.

Predstava na šaljiv način prikazuje probleme čovjeka izazvane stresom današnjeg načina života, a radnja se odvija u psihijatrijskoj ordinaciji gdje pacijent izludi psihijatricu koja i sama završava na liječenju. Psihijatrica, koju je glumila Iskra Jirsak, svoje slučajeve za vrijeme liječenja prepušta suprugu, također psihijatru, kojeg je glumio Goran Malus.

Upravo će njega do živčanog sloma dovesti isti onaj „davež“ koji je izludio njegovu suprugu. Predstava je bila puna duhovitih scena, a publika je bila oduševljena komičnim prikazom psihičkog poremećaja i anksioznosti “Daveža”.