Izložbe

Rođendani iz obiteljskih albuma

Povodom blagdana sv. Luke i Dana grada Novske, Muzejska zavičajna zbirka organizira izložbu „Rođendani iz obiteljskih albuma“, iz bogate foto arhive zbirke “Sajko“ u gradskoj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska.

Pojmom rođendan označava se godišnjica rođenja pojedinca, a slavi se u mnogim svjetskim kulturama. Rođendanskoj proslavi i darovima osobito se raduju djeca. U Hrvatskoj je osobito važan 18. rođendan, kao dan u kojem osoba ulazi u svijet odrasli, odnosno postaje punoljetna. Tradicionalno se za rođendansku proslavu peče i torta, koja može biti ukrašena na različite načine, dok se na nju stavljaju i pale svijećice čiji broj odgovara broju navršenih godina slavljenika. Slavljenik tada, pušući u njih, mora zaželjeti želju za koju se vjeruje da će se i ostvariti. Ovakve kadrove zabilježio je i Novljanski fotograf Juraj Jambrečina od kasnih 50-ih pa do početka 80-ih godina prošlog stoljeća. Obilazeći kuće i dvorišta, fotografijom je nastojao nezaustavljivom protoku vremena oteti neke od najsretnijih životnih trenutaka naših sugrađana.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje Muzejske zavičajne zbirke i galerije Pučkog otvorenog učilišta od 14. listopada do 4. studenog 2022. godine.