Kino

kino1_mala

Godine 1928. održana je prva kinopredstava u Novskoj u dvorištu obiteljske kuće Ivana Pejakovića u tadašnjoj Kolodvorskoj ulici na kućnom broju 26. Isti prostor se koristio i za nastupe amaterske glumačke družine novljanskih obrtnika. Filmove je prikazivala obitelj Kočka čije su kćeri bile i artistice te izvodile svoje glumačke točke prije filmskih predstava.

Pokraj zgrade u Ulici kralja Tomislava u kojoj se kasnije nalazilo i kino, vlasnik je dao postaviti slavoluk s natpisom „Kino Edison“ u čast izumitelju kina. Sredinom 30-ih godina 20. stoljeća kinopredstave su za Novljane važan dio kulturnog života. Iz povijesnih zapisa vidi se kako su „gledatelji očarani pokretnim slikama“. Najčešće su se gledali filmski žurnali, ali i filmovi koji u Novsku stižu iz Zagreba željeznicom kao „brzim i redovitim prometnim sredstvom“.

kino3_mala
kino2_mala

Mađarska obitelj Fodor doselivši se iz Vojvodine u Novsku prije Drugog svjetskog rata sa sobom donosi i prvu kino opremu za prikazivanje filmova s tonom. Kino se tada nalazilo u Hrvatskom domu u Osječkoj ulici. Danas se na tom mjestu nalazi Vatrogasni dom.
Filmski programi priređivani su i u nekadašnjem hotelu „Knopp“ kojeg je krajem 19. stoljeća sagradio trgovac i veleposjednik Adalbert Knopp. Osim plesnih zabava, koncerata i predstava putujućih kazališnih skupina građani su mogli gledati i filmove.

Kino „Partizan“ započelo je s radom 1946. godine. Kino na uglu današnje Ulice kralja Tomislava i Zagrebačke prikazivalo je filmove svakog dana u tjednu osim petka. Kino je raspolagalo sa 190 sjedala.

Krajem 50-ih godina započelo se s izgradnjom novog kina na današnjem trgu dr. Franje Tuđmana. Za potrebe tadašnje gradnje na popisu za rušenje našle su se brojne starinske kuće i zgrade pa je i za novo kino srušena uređena jednokatnica s učiteljskim stanovima.
Na novoj lokaciji kino je radilo pri Narodnom sveučilištu Novska.

kino5_mala

4. listopada 1991. kada je početkom Domovinskog rata raketirano samo središte Novske stradalo je i kino, kao i čitava zgrada Narodnog sveučilišta Novska. Zgrada kina obnovljena je 1992. godine, a s ponovnim projekcijama kino je započelo 1993. godine.

kino4_mala

Godine 2008. kino dvorana nanovo je potpuno uređena te opremljena s najsuvremenijom opremom iz tog vremena. Uređen je kompletan interijer dvorane te vanjski dio zgrade. Dvorana je tada opremljena novim stolicama, Dolby 5.1 razglasnim sustavom, 35mm projektorom Ernemann 15, konferencijskim razglasom i opremom, te kazališnom rasvjetom i opremom. Osim za kino, dvorana je predviđena i za ostale kulturne te obrazovne sadržaje.

Krajem 2013. godine kino dvorana je dodatno opremljena digitalnim projektorom Barco 15C i dodatnom opremom za mogućnost prikazivanja 3D projekcija, te se na taj način svrstala uz bok svim modernim kino dvoranama.

Kontinuirano se ulaže u prostor i opremu te edukaciju zaposlenika, kako bi se moglo pratiti nove svjetske trendove u kinoprikazivačkoj djelatnosti, te pružiti građanima mogućnost praćenja najnovijih filmskih ostvarenja u našem kinu.