IZLOŽBE

“Pasija” – uskrsna izložba polaznika škole crtanja i slikanja u POU Novska

Pučko otvoreno učilište Novska odnedavno svim zainteresiranim građanima pruža mogućnost besplatnog podučavanja u okviru projekta škole crtanja i slikanja. Vidljive pomake polaznici su prezentirali već nakon 4 mjeseca usavršavanja tehnika, i to u povodu obilježavanja Valentinova. Drugu po redu izložbu, pod nazivom “Pasija” upriličili su u četvrtak, 13. travnja u galeriji POU-a, a izloženi radovi tematski su vezani uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, koji bezrezervno podržava rad svih kulturnih udruga na području grada, pa tako i likovne entuzijaste koji pohađaju ovaj tečaj. Nazočnim posjetiteljima obratila se i ravnateljica POU-a Valentina Opić, koja je pozdravila sve autore koji su sudjelovali u pripremi ove izložbe, kao i njihovog voditelja volontera Zlatka Žagara, kojemu je uputila posebnu zahvalu za uloženi trud i rad s polaznicima koji su polučili izvrsne rezultate.

Tom prigodom izjavila je kako je bila jako ponosna prilikom postavljanja izložbe, te se tada prisjetila njihovih početaka, zaključivši kako je kod polaznika vidljiv veliki napredak. “Škola crtanja i slikanja predstavlja veliki pomak za naš mali grad i društvo u cjelini i moram istaknuti da se u većini gradova ovakvi projekti naplaćuju u velikim iznosima, dok naši polaznici ovaj tečaj pohađaju besplatno” – naglasila je ravnateljica POU-a Valentina Opić. Likovnu večer su prekrasnim malodijama uveličale učenice Glazbene škole u Novskoj, Mirta Vončina na klaviru i Ivana Kuliš na flauti. Gost izložbe bio je DLAN-ovac Milan Čorak, koji je osim radova na platnu, izložio i pisanice oslikane uskrsnim motivima.„Ruže na podlozi“ Katice Perković

Pučko otvoreno učilište Novska u prostoru galerije održalo je 22. ožujka 2017.  otvorenje izložbe „Ruže na podlozi“ novljanske autorice Katice Perković.  Na svečanom otvorenju izložbe bili su nazočni članovi DLAN-a, članovi KUD-a Šubić te ostali zainteresirani građani. Ravnateljica POU-a Valentina Opić predstavila je autoricu, a prigodne stihove govorila je Danijela Pauković. Novljanka Katica Perković izjavila [...]“Zavičajni drvorez” Vojka Tutića

Pučko otvoreno učilište Novska je u prostoru galerije održalo otvorenje još jedne izložbe novljanskog umjetnika. Svečanom otvorenju izložbe nazočili su gradonačelnik Novske Vlado Klasan, ravnateljica POU Valentina Opić, te veliki broj zainteresiranih građana. Novljanin Vojko Tutić već se dugi niz godina bavi drvorezom, koji se smatra najstarijom grafičkom tehnikom visoke štampe.

Svoje je radove sugrađanima prezentirao pod nazivom “Zavičajni drvorez”, rekavši kako je naziv simboličan, budući da mu je drvo s naših područja poslužilo kao podloga za izložene eksponate. Vojko Tutić, autor izložbe, zahvalio se POU na suradnji i realizaciji ove izložbe, kao i svima prisutnima, koji su svojim dolaskom iskazali potporu njegovom stvaralaštvu i doprinosu umjetničke raznolikosti u Novskoj. Gradonačelnik je iskazao oduševljenje vidjevši autorove radove, te je izjavio kako će se neka od izloženih djela u budućnosti svakako postaviti u Zavičajni muzej Grada Novske.

“Ova izložba odiše vjerom i ljubavlju čije se prisustvo osjeća u prostoru galerije POU” – istaknuo je gradonačelnik Klasan, nakon čega je i svečano otvorio spomenutu izložbu. Svečanoj atmosferi doprinijeli su i članovi novljanskog kulturno – umjetničkog društva “Šubić” iz Novske, koji su i ovoga puta sve prisutne oduševili prekrasnim tradicionalnim izvedbama narodnih pjesama našeg kraja.U POU otvorena izložba slika pod nazivom “Solovci ženama svijeta”

Likovna grupa SOL je u srijedu, 8. ožujka simbolično povodom Dana žena u galeriji Pučkog otvorenog učilišta održala otvorenje izložbe pod nazivom “Solovci ženama svijeta”. Grupa likovnjaka SOL je osnovana 2010. godine od strane Matice Hrvatske – ogranak Lipovljani (pod tadašnjim nazivom LiLi – Lipovljanski likovnjaci), a nakon što se ugasila 2012. godine, nekoliko upornih [...]Prva samostalna izložba autorice Vesne Šepović “Kaos u mojoj glavi”

Prva samostalna izložba “Kaos u mojoj glavi” autorice Vesne Šepović otvorena je u petak, 24. veljače u Galeriji pučkog otvorenog učilišta Novska.

Na svojoj prvoj izložbi slikarica Vesna Šepović predstavila je oko 40-ak autorskih djela. Autorica je odabrala slikarsku tehniku akril na platnu koja joj je omogućila ostvarenje unutarnje slikarske vizije.

Unatoč lošim vremenskim prilikama, otvorenju izložbe nazočio je veliki broj posjetitelja i ljubitelja umjetnosti koji su svojim dolaskom dali potporu autoričinom likovnom izražaju -apstrakcijama i ekspresionizmu.

Vesna Šepović je rođena u Novskoj, a živi s obitelji u Jasenovcu. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi autorica se zahvalila svima na dolasku, a najviše svojoj obitelji koja joj je potpora u istraživanju likovne umjetnosti. Slikanjem i crtanjem se bavi od rane mladosti, a ozbiljnije je zaronila u likovne vode prije sedam godina u slikarskoj grupi iz Lipovljana, danas poznatoj pod nazivom SOL (Slikari Općine Lipovljani), a u DLAN-u je od prosinca 2016. godine.

Izložbu je otvorio u ime gradonačelnika Vlade Klasana, zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević koji je zaželio autorici puno uspjeha u umjetničkom izričaju i zahvalio svima na dolasku, naglasivši kako je kultura visoko na ljestvici prioriteta Grada Novske. Novska postaje kulturno središte, a uskoro će novljanski umjetnici dobiti adekvatan prostor za svoje likovne radove u Zavičajnom muzeju Grada Novske – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Mihaljević.Izložba slika polaznika škole crtanja i slikanja

U utorak 14.02.2017. u 19 sati održat će se izložba likovnih radova polaznika škole crtanja i slikanja. Škola crtanja i slikanja bila je u Pučkom otvorenom učilištu u periodu od rujna do veljače.

U programu pri otvorenju izložbe će sudjelovati učenici Glazbene i učenici Srednje škole Novska. Veselimo se Vašem dolasku.“Retro – klasik” koncertom u izvedbi Borisa Babarovića “Barbe” i “The Revival Band” otvorena izložba starih vintage radio aparata

“Nakon izuzetno uspješne 2016. u kojoj smo upriličili iznimno veliki broj izložbi, u novu 2017. godinu ulazimo otvorenjem jedne sasvim drugačije izložbe vintage eksponata” – izjavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novska Valentina Opić, prilikom otvorenja izložbe starih vintage radio aparata “Radiodifuzija”. Autor izložbe, odnosno kolekcionar starina Duško Cvetojević – Didi, napomenuo je kako je izložen samo mali dio eksponata (inače posjeduje oko 200-tinjak radio aparata), a s Gradom Novska surađuje već nekoliko godina.

“Izuzetno cijenim našeg gradonačelnika Vladu Klasana, bez kojeg ova izložba ne bi bila održana, a posebno se zahvaljujem i njegovom zamjeniku Vedranu Mihaljeviću na podršci u realizaciji ovog projekta” – izjavio je Duško Cvetojević – Didi, koji je prisutne podsjetio kako se ove godine obilježava 160. godišnjica rođenja Nikole Tesle, te 90. godišnjica osnutka prve radio stanice u Zagrebu.

“Poanta ove izložbe je prolaznost života, a ovdje su izloženi predmeti stari više od 60 godina koji još uvijek rade. Prije je radio bio prozor u svijet, a sada postoje brojni drugi mediji, no radio nikada neće izumrijeti, jer on je sastavni dio mobitela, automobila, bez njega se jednostavno ne može” – konstatirao je autor izložbe, kolekcionar Duško Cvetojević – Didi, koji je spomenuo kako su dvije ovakve izložbe održane u Zagrebu i jedna u Novom Marofu, dok će izložba u galeriji POU-a Novska biti postavljena sve do 12. siječnja.

“Zadovoljstvo je biti u ovoj vremenskoj kapsuli, oni stariji zasigurno se prisjećaju lijepih uspomena. Cijenim ove vrijedne sakupljače starina, a mi se kao Grad posebno možemo pohvaliti s našim kolekcionarima obitelji Sajko, odnosno Živkom Sajkom, doajenom i utemeljiteljem stalnog postava budućeg Zavičajnog muzeja Grada Novske” – rekao je gradonačelnik, nakon čega je i svečano otvorio ovu izložbu.

Boris Babarović “Barba” i “The Revival band” su, nakon otvorenja izložbe, u kino dvorani POU-a održali “retro – klasik” koncert, kojim su oduševljene Novljane podsjetili na vječne melodije “Crvenih koralja”. Boris Babarović “Barba” naglasio je kako grupa “Crveni koralji” ove godine slavi 55. godišnjicu postojanja, dodavši kako su za tu prigodu organizirali svojevrsne rođendanske koncerte. Istaknuo je kako se tim povodom nadaju ponovnom susretu s novljanskom publikom.Vrijedni DLAN-ovci upriličili skupnu izložbu “Božić na dlanu”

Društvo likovnih autora Novske (DLAN) je i ove godine upriličilio izložbu likovnih radova pod nazivom “Božić na dlanu”. Otvorenje izložbe održano je u petak, 16. prosinca u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska uz nazočnost brojnih pratitelja likovne umjetnosti koju stvaraju članovi DLAN-a. “Kada sam nazočila postavljanju slika u galeriji osjetila sam toplinu i zajedništvo. Voljela bih da ovih dana u tom okruženju budete svi i da to okruženje zaživi i u vašim obiteljima” – izjavila je ravnateljica POU-a Valentina Opić.

Predsjednik DLAN-a Žan Žafran istaknuo je kako je ovo posljednja aktivnost DLAN-a u ovoj godini, koja je bila iznimno produktivna i puna raznih događaja u organizaciji članova DLAN-a. Također je istaknuo kako su članovi sudjelovali u raznim manifestacijama (Advent u Novskoj, Maske do daske, Bljesak, Ljeto u Novskoj, Lukovo..” i mnogobrojnim likovnim kolonijama.

“Naši sastanci su iznjedrili i neke nove aktivnosti poput Art & Sound-a, Art Cafe-a i Art Piknika, kojima smo potaknuli unutarnje zajedništvo, zatim projekt DLANOVNICA, koji je zamišljen kao potpora učenicima srednje škole, te predškolski odgoj i radionice za odrasle. Također smo održali i nekoliko samostalnih i skupnih izložbi” – izvijestio je okupljene predsjedni DLAN-a Žan Žafran o aktivnostima koje je društvo provelo tijekom protekle godine.Štefica Oljača samostalnom izložbom slika promatraču otkriva boje svojih sjećanja

“Boje mojih sjećanja” naziv je samostalne izložbe slika novljanske autorice Štefice Oljača, čije je svečano otvorenje održano u petak, 9. prosinca u galeriji Pučkog otvorenog učilišta. Autorica Štefica Oljača je ujedno i članica Društva likovnih autora Novske (DLAN), a slikarstvom se počela baviti 1999. godine. Svoje je radove, u kojima dominiraju pejsaži iz Novske i s područja Jadrana, izlagala na šest samostalnih i deset skupnih izložbi, te je sudjelovala na brojnim slikarskim kolonijama.

Čast da i ovoga puta otvori izložbu pripala je gradonačelniku Grada Novske Vladi Klasanu, a otvorenju su još nazočili i predsjednik DLAN-a Žan Žafran sa članovima Društva, te brojni ljubitelji likovne umjetnosti. Ravnateljica POU-a Valentina Opić pozdravila je sve prisutne, te je naglasila kako su prilikom otvorenja ove izložbe spojili različite umjetnosti – likovnu, glazbenu i poeziju.

Ravnateljica POU-a Valentina Opić pročitala je osvrt prof. Franje Horvata, koji navodi kako je autorica vođena znanjem, a poticana emocijama, te da promatrača zapljusne svojom uzavrelošću i pravim ključanjem likovnih oblika. Štefica Oljača zahvalila se svima na dolasku, kao i gradonačelniku, predsjedniku DLAN-a i ravnateljici POU-a na svesrdnoj podršci u radu, te je posjetiteljima poručila kako njene slike govore umjesto nje i promatraču prenose sve njene impresije i doživljaje.

“Neizostavni dio DLAN-a je upravo naša Štefica, koja je dio originalne postave Društva i svjedok je početaka osnivanja još od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Štefičina umjetnost prepoznata je i izvan granica Republike Hrvatske” – istaknuo je predsjednik DLAN-a Žan Žafran, koji je izjavio kako je jedna od predstojećih aktivnost DLAN-a skupna izložba, koju će upriličiti povodom nadolazećih blagdana.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo posjećenošću izložbe, rekavši kako je posebno ponosan što Novljani time dokazuju da su dio kulturnog miljea. “Štefica možda ne zna sročiti sve ono što želi reći, ali zna nam to interpretirati slikom, što je i više nego dovoljno jer slika govori više od tisuću riječi” – kazao je gradonačelnik. Svečani ugođaj otvorenja ove izložbe, koja odiše izrazitom poetskom snagom, upotpunile su Ivana Kuliš i Lorena Dragomanović, učenice Glazbene škole u Novskoj, te Lucija Matić, učenica Srednje škole Novska.Predstavljena knjiga “Jesi online?” u POU Novska

Marijana Perinić stand up komičarka, imitatorica, voditeljica i spisateljica predstavila je svoju novu knjigu “Jesi online?” u četvrtak, 24. studenoga u Pučkom otvorenom učilištu Novska.

Značajan uspjeh je ostvarila svojom zbirkom priča “Gore ne može” i “Šaka suza, vrića smija”. Obje knjige su u potpunosti rasprodane, što govori da je njena pisana riječ moderna i neobična, ali prihvatljiva za čitatelje.

“Jesi online?” je roman o pet žena u kasnim tridesetim godina koje se suočavaju s problemima današnjice koja je još uvijek patrijahalna i konezervativna prema izazovima novog vremena i načina života, osobito kada se radi o ženskim likovima od kojih je jedna neudana u kasnim tridesetim, jedna rastavljena, jedna lezbijka..

Autorica ovom knjigom nas upozorava na problem današnje generacije u kojoj nestaju prava prijateljstva, druženja i ljudska bliskost.

Autoricu i publiku je pozdravila domaćica ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novska Valentina Opić, a Marijanu Perinić je predstavila profesorica Danijela Pauković.

Tekst iz knjige je čitala učenica 4. razreda Srednje škole Novska Lucija Matić, a Sandro Bjelanović učenik Glazbene škole u Novskoj je zvucima gitare započeo književnu večer.

Autorica Marijana Perinić je zahvalila novljanskoj publici i pohvalila naš grad kao kulturno središte.