DOGAĐAJI

IZLOŽBA: “Boje DLAN-a”

Pozivamo Vas na otvorenje skupne izložbe Društva likovnih autora Novske “Boje DLAN-a”. Otvorenje izložbe će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Novska u petak 20. travnja 2018. godine u 19,00 sati.Otvorena izložba Vjekoslava Pešuta pod nazivom ‘Fraktali’

U galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska u srijedu je otvorena samostalna izložba Vjekoslava Pešuta pod nazivom “Fraktali”.
U ime Pučkog otvorenog učilišta Novska nazočne je pozdravila Dragica Šeničnjak, a u ime Društva likovnih autora Žan Žafran pozdravio je sve nazočne te istaknuo kako je autor vrlo aktivan član DLAN-a, ali iznad svega dobar čovjek .

Profesorica Danijela Pauković na izložbi je govorila o početcima glagoljice u Hrvatskoj.
Vjekoslav Pešut slika u različitim likovnim tehnikama, najčešće uljanim i akrilnim bojama na platnu, a trodiomenzionalno oblikuje u drvu, metalu i akrilnom staklu. Pred mnogobrojnom publikom predstavio je svoju trećom samostalnu izložbom.

Posebnost ove izložbe dao je sam autor ne krijući radost i zadovoljstvo posjetom mnogobrojne publike ističući kako je zaljubljenik u boje i oblike, slikajući travke, latice, listove, kamenčiće stvara fraktale u vidu livada, vrtova, krošanja, zidova ugrađujući u njih i dijelove svoje duše.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Marin Piletić.IZLOŽBA: “Izložba ulja i crteža”Otvorena izložba ‘Lijepom našom’

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska u ponedjeljak je otvorena izložba “Lijepom našom” bračnog para Snježane i Božidara Delač.
Izložbu je otvorila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Valentina Opić.

Mladen Mitar kustos Galerije Kutina povjesničar umjetnosti upoznao je nazočne goste o raznovrsnim temama izloženih radova.
Autori izložbe u Novskoj su već izlagali svoje radove, a ovom izložbom htjeli su pokazati rađanje naše Hrvatske, kršćanski svjetonazor i ljepotu naše domovine rekla je autorica.
Božidar Delač je posebnim nadahnućem i preciznošću zrelog umjetnika pokazao svojim djelima ljepotu žene na decentan i vrlo profinjen način, mada izloženim slikama dominira raznovrsnost motiva i igra boja, ali žena i cvijeće su uvijek vrelo motiva i lijep izazov svakog umjetnika, rekao je Delač.
Mnogobrojna publika uživala je gledajući radove i nisu krili svoje zadovoljstvo ljepotom izloženih slika.

Izložba je otvorena do 18. ožujka.Izložba ‘Petrinjska zemla, materijal’

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska u četvrtak je otvorena izložba “Petrinjska zemla, materijal” izbor iz zavičajne zbirke obitelji Bešlić.
Organizatori izložbe su Interpretacijski centar baštine Banovine i Pučko otvoreno učilište Novska.

Ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović je istaknula kako istražujući baštinsku građu Banovine je očito kako svaki grad i općina nose svoju posebnost i značajku. ”Narodi i kulture oduvijek pronalaze načine kako što kvalitetnije živjeti od prirodnih materijala koji ih okružuju, a Petrinja je sinonim za tradiciju izrade keramičkih predmeta od gline jer obiluje sirovom, masnom cvenkastom zemljom – materijalom”, naglasila je Mladenović.

”Grad Novska je prvi grad izvan Petrinje gdje se izlaže samo dio keramike Zavičajne zbirke obitelji Bešlić” rekla je Martina Mladenović.

Obitelj Bešlić već dugi niz godina bavi se kolekcionastvom i sakupljanje i pohranjivanjem petrinjske kulturno-povijesne baštine.
Hrvoje Bešlić je rekao kako je zajedno sa svojim ocem sakupljao predmete od gline i kako se glina kroz stoljeća upotrebljavala za izradu lončarskih predmeta za potrebu svakodnevnog života, a kasnije i za umjetnost.

Izložbu izbora iz zavičajne zbirke obitelji Bešlić otvorio je prigodnim riječima gradonačelnik Novske Marin Piletić.IZLOŽBA: Petrinjska zemla, materijal”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “Petrinjska zemla, materijal”, izbor iz zavičajne zbirke obitelji Bešlić. Izložba će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Novska u četvrtak 22. veljače 2018. godine u 18,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka 2018. godine.Priča Baletnog ansambla iz Kutine – proslavili dva desetljeća plesanja

Baletni ansambl POU Kutine, kroz svijet mašte i snova, u carstvu slatkiša, cvjetnih latica i snježnih pahuljica, proveli su gledatelje u prepunoj dvorani kina POU Novske, plešući jedan od najizvođenijih baleta – balet Orašar, ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog.

Ansambl je nedavno obilježio dva desetljeća rada, a novljanska publika imala je prigodu prije nekoliko godina uživati i u priči o dobru i zlu – baletu “Labuđe jezero“, sa solistima Tessom Uroić kao Odettom i Vanjom Škurić kao princom Siegfriedom.

Dosad su izveli balete “Trnoružica”, “Ščelkunčik”, “Giselle”, “Labuđe jezero“, “Bajadera” te hrvatski nacionalni balet “Đavo u selu“, a kako je kazala Tessa Urojić, iako su amaterski baletni ansambl, osvojili su brojna priznanja, kvalificirali su se za Svjetsko natjecanje World Dance Masters, plesali su u mnogim gradovima – Novskoj, Zagrebu, Varaždinu, Virovitici, Lovranu, Karlovcu, Selcu, Vrbovcu, Ogulinu, Bjelovaru, Donjoj Stubici i ostalim gradovima.

Brojne kutinske balerine učile su od Vesne Kovačević, profesionalne baletne umjetnice klasičnog baleta HNK Zagreb, koja iako u mirovini, “vrijedno i s ogromnim entuzijazmom prenosi svoje znanje i talent već 20 godina balerinama“.Radionice povodom Adventa u Novskoj i dječji doček Nove godine

Povodom Adventa u Novskoj Pučko otvoreno učilište organiziralo je radionice za djecu i odrasle.  Dok su odrasli uspješno savladali nekoliko tehnika izrade božićnih ukrasa, najmlađi su se zabavljali s bojicama i slikovnicama. Voditeljica radionica Zrinka Šimičić naučila ih je kako je potrebno samo malo volje da bi odbačene predmete pretvorili u maštovite ukrase. Također Pučko [...]Izložba slika i skulptura Ivane Komel, radovi posvećeni Držićevim djelima

“Moja umjetnost i dječja mašta rasle su zajedno sa mnom. Umjetnost je danas moja životna pratilja, a ponekad sam ja njezina” – kazala je Ivana Komel o sebi na otvorenju samostalne izložbe “Simbioza” u Galeriji POU Novska.

Ovo je peta samostalna izložba kojom se Ivana Komel, vizualna umjetnica iz Novske, predstavlja novljanskoj likovnoj javnosti. Izložbom su obuhvaćena tri ciklus slika i skulptura, koje je ranijih godina izlagala u Galeriji Doma Marina Držića u Dubrovniku.

Kroz izložbe “Od Negromanta do Japana“, “Pometov san” i “Simbioza”, slika i skulptura posvećenih Marinu Držiću, dubrovačkom komediografu, Komel otkriva svoju pasioniranost Držićevim djelima.

– Danas ovdje pred nama stoji umjetnica koja na isti pomalo ludički, ali uvijek s onim pozitivnim nabojem emocija, pretvara Držićeve likove u zbilju i udahnjuje im novi život – rekao je otvarajući izložbu Marin Piletić, gradonačelnik.

Otvorenje je upotpunjeno glazbenim i dramskim intermecom.

Izložba se može pogledati do kraja prosinca.Studeni u Novskoj