DOGAĐAJI

Studeni u NovskojOtvorena izložba Štefice Oljača – “Paleta mojih boja”

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska otvorena je samostalna likovna izložba Novljanke Štefice Oljača pod nazivom “Paleta mojih boja”.

Retrospekcija je to dugogodišnjeg rada ove umjetnice koja se slikarstvom bavi od 1999. godine. Od tada je izlagala na 8 samostalnih, 14 skupnih izložbi i dvije međunarodne izložbe minijatura. Članica je Društva likovnih autora Novska i redovito sudjeluje na brojnim slikarskim kolonijama u Novskoj, Kutini, Daruvaru, Popovači i Lipovljanima.

– Njezin omiljeni uzor Claude Monet, po čijem djelu “Impression, soleil levant” je dobio ime jedan cijeli umjetnički pravac, bio bi ponosan kada bi kojim čudom mogao posjetiti izložbu njezinih slika, čiji raspjevani krajobrazi odišu istom svježinom, poetikom i dinamikom kao u zlatno doba impresionizma, napisao je mr. sc. Božo Radoš, doc.

Sve slike izložene su ulje na platnu, nešto kistom, nešto špahtlom u različitim stilovima.

Štefica često slika po sjećanju iz djetinjstva i mladosti, dok dominiraju pejzaži iz Novske i s područja Jadrana.

Izložbu je otvorila ravnateljica POU Novska Valentina Opić, a otvorena je do 30. studenog.IZLOŽBA FOTOGRAFIJA: Domagoj Topić: Slavonija

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Domagoj Topić “Slavonija”, koja će se održati u subotu 14. listopada 2017. u 11 sati u galeriji POU Novska.Otvorena izložba “Sve naše boje”

Mlade slikarice Ines Babić i Viktorija Šadek otvorile su u Galeriji POU Novska izložbu pod nazivom „Sve naše boje“.

Slikarice su članice Udruge SOL (Slikari Općine Lipovljani) s kojom su svoje radove izlagale na tri grupne izložbe.

Kako svoj talent pokazuju još od osnovnoškolskih dana, nije nikakvo iznenađenje da je već došlo vrijeme za njihovu prvu samostalnu izložbu.

Tehnike slikarstva usavršavale su pod mentorstvom slikara Ivice Ice Bilandžića koji je prepoznao njihov talent od samog početka. Za djevojke kaže da su vrlo brzo naučile kadrirati slike, uravnotežit iste, zastupiti zlatni rez te što vjernije prenijeti viđeno crtežom na materijal što je i najvažnija komponenta u izradi slike. Savjetuje im da samo nastave slikati jer kvantitet u pravilu skoro uvijek donosi kvalitet.

Slikaricama se zahvalila ravnateljica POU Novska Valentina Opić, a izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Marija Kušmiš.Izložba Zlatka Žagara “Motivi Slavonije i Posavine” u Galeriji POU

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska u ponedjeljak, 3. srpnja otvorena je izložba slika Zlatka Žagara, naziva “Motivi Slavonije i Posavine”.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi radova iz više faza djelovanja Zlatka Žagara u nešto dužem vremenskom razdoblju.

Likovni pristup pojedinim motivima Slavonije i Posavine, pa i Novske, različiti su, no odaju autorovo divljenje i poštovanje zavičaju.

Izložbu je otvorila Marija Kušmiš, zamjenica gradonačelnika Grada Novske, a prigodnim riječima posjetiteljima obratila se i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Valentina Opić.“Čarolija bjeline” i baleta u režiji članova likovne udruge “Moslavački štrk”

Članovi popovačke Udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk” su u petak, 19. svibnja u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, Novljane ponovno počastili još jednom tematskom izložbom slika.
Otvorenju su nazočili gradonačelnik Novske Vlado Klasan, ravnateljica POU-a Valentina Opić, a osim autora ove skupne izložbe, potporu svojim kolegama došli su iskazati i članovi DLAN-a iz Novske. Izložbu pod nazivom “Čarolija bjeline” svečano je otvorio gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je tom prigodom konstatirao kako je kultura most koji najbrže spaja ljude.

Ovoga puta odlučili smo se za tematsku izložbu vezanu uz balerine koje su poimanje gracioznosti, snage, ljepote, kulture i slobode, svega onoga što se krije u svakome od nas” izjavila je predsjednica Udruge Marija Pukec Žigić, koja se ovom prigodom zahvalila gradonačelniku što se odazvao na izložbu, rekavši kako im je iskazao veliku potporu. Izložba je bila popraćena i s nekoliko autorskih stihova koje su pročitale članice PULS-a “Moslavački štrk”, a glazbeni ugođaj upotpunio je učenik Glazbene škole u Novskoj Marko Vitković.

Članovi Udruge istaknuli su kako će ove godine prema njihovom planu i programu, održati još nekoliko interesantnih tematskih izložbi.Eksponati iz privatne zbrike Romana Vukalovića izloženi u galeriji POU-a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja

Pučko otvoreno učilište Novska je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u četvrtak, 18. svibnja upriličilo prigodnu izložbu u prostoru galerije POU-a. Autor izložbe je vlasnik privatne zbirke, kolekcionar iz Plesma Roman Vukalović. Njegova zbirka je pod nadzorom Ministarstva kulture, gdje su svi njegovi predmeti evidentirani kao vjerodostojni i autentični.

Sakupljanjem starina počeo se baviti davno, zainteresirao se za povijest naših krajeva i način na koji su živjeli naši preci. Posjeduje pisane dokumente iz 1800. godine, pa sve do 1950. iz kojih je vidljiv razvoj školstva i književnosti. “Pojedine vrijedne knjige, koje su jedini primjerci, restaurira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i bilo bi dobro da mladi naraštaji vide povijest svoga kraja” – naglasio je Roman Vukalović.

Autor Vukalović trenutno piše monografiju o pčelarstvu na ovim prostorima, a usporedno s tim ove godine planira dovršiti izgradnju objekta s pripadajućim sanitarnim čvorom, koji bi služio za razgledanje njegovih eksponata.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji se ovom prigodom prisjetio prvog obilaska autorove privatne zbirke, naglasivši kako je bio ugodno iznenađen. “Drago mi je što smo u dogovoru s autorom realizirali ovu izložbu koja je svakako vrijedna pažnje i također zaslužuje svoje mjesto u budućem Zavičajnom muzeju grada Novske” – rekao je gradonačelnik Vlado Klasan.

Otvorenje izložbe, koje je održano u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, uveličali su Marko Vitković, učenik Glazbene škole u Novskoj i profesorica Danijela Pauković, pročitavši prigodnu pučku narodnu predaju, koju su zabilježili Ante i Juraj Kušmiš, a kazivao ju je Karla Kovačević iz Jazavice.Novljanka sa zagrebačkom adresom Martina Setnik u POU Novska održala izložbu slika

“Još jedna prekrasna izložba postavljena je u našem prostoru, ova djela su bajkovita i jedinstvena kao i autorica, koja je dodatno obogatila galeriju učilišta” – izjavila je ravnateljica POU-a Valentina Opić prilikom otvorenja izložbe “Moj imaginarni svijet”. Svečano otvorenje izložbe održano je u četvrtak, 27. travnja uz nazočnost gradonačelnika Vlade Klasana i ljubitelja likovnog izražavanja.

Autorica izložbe Martina Setnik izrazila je iznimno zadovoljstvo što je upravo u Novskoj imala priliku izložiti svoje radove, za što se posebno zahvalila članici DLAN-a Štefici Oljači koja ju je potaknula na taj pothvat. Naglasila je kako se u rodni grad Novsku vratila nakon 16 godina, te da stoga jako sentimentalno proživljava ovaj trenutak. “Vjerujem da svi mi ponekad osjećamo da nam nešto nedostaje da bili potpuni. Sasvim slučajno sam upisala tečaj o afirmacijskom slikarstvu, što mi je predstavljalo odskočnu dasku prema samostalnom izražavanju” – rekla je autorica Martina Setnik, naglasivši kako ju slikanje ispunjava i čini sretnom.

Gradonačelnik Vlado Klasan “Doista je lijepo što u ovim slikama možemo vidjeti jedan dio tvoje duše i ove slike nam pokazuju da u njoj ima puno ljubavi za sve nas, ali i za naš zavičaj” – kazao je gradonačelnik, koji je otvorio izložbu. Profesorica Danijela Pauković i učenik srednje škole Novska Tin Čorak su prigodnim stihovima doprinijeli svečanoj atmosferi otvorenja izložbe još jedne nadarene sugrađanke.“Pasija” – uskrsna izložba polaznika škole crtanja i slikanja u POU Novska

Pučko otvoreno učilište Novska odnedavno svim zainteresiranim građanima pruža mogućnost besplatnog podučavanja u okviru projekta škole crtanja i slikanja. Vidljive pomake polaznici su prezentirali već nakon 4 mjeseca usavršavanja tehnika, i to u povodu obilježavanja Valentinova. Drugu po redu izložbu, pod nazivom “Pasija” upriličili su u četvrtak, 13. travnja u galeriji POU-a, a izloženi radovi tematski su vezani uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, koji bezrezervno podržava rad svih kulturnih udruga na području grada, pa tako i likovne entuzijaste koji pohađaju ovaj tečaj. Nazočnim posjetiteljima obratila se i ravnateljica POU-a Valentina Opić, koja je pozdravila sve autore koji su sudjelovali u pripremi ove izložbe, kao i njihovog voditelja volontera Zlatka Žagara, kojemu je uputila posebnu zahvalu za uloženi trud i rad s polaznicima koji su polučili izvrsne rezultate.

Tom prigodom izjavila je kako je bila jako ponosna prilikom postavljanja izložbe, te se tada prisjetila njihovih početaka, zaključivši kako je kod polaznika vidljiv veliki napredak. “Škola crtanja i slikanja predstavlja veliki pomak za naš mali grad i društvo u cjelini i moram istaknuti da se u većini gradova ovakvi projekti naplaćuju u velikim iznosima, dok naši polaznici ovaj tečaj pohađaju besplatno” – naglasila je ravnateljica POU-a Valentina Opić. Likovnu večer su prekrasnim malodijama uveličale učenice Glazbene škole u Novskoj, Mirta Vončina na klaviru i Ivana Kuliš na flauti. Gost izložbe bio je DLAN-ovac Milan Čorak, koji je osim radova na platnu, izložio i pisanice oslikane uskrsnim motivima.„Ruže na podlozi“ Katice Perković

Pučko otvoreno učilište Novska u prostoru galerije održalo je 22. ožujka 2017.  otvorenje izložbe „Ruže na podlozi“ novljanske autorice Katice Perković.  Na svečanom otvorenju izložbe bili su nazočni članovi DLAN-a, članovi KUD-a Šubić te ostali zainteresirani građani. Ravnateljica POU-a Valentina Opić predstavila je autoricu, a prigodne stihove govorila je Danijela Pauković. Novljanka Katica Perković izjavila [...]