DOGAĐAJI

IZLOŽBA: Petrinjska zemla, materijal”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe “Petrinjska zemla, materijal”, izbor iz zavičajne zbirke obitelji Bešlić. Izložba će se održati u Pučkom otvorenom učilištu Novska u četvrtak 22. veljače 2018. godine u 18,00 sati. Izložba ostaje otvorena do 3. ožujka 2018. godine.Priča Baletnog ansambla iz Kutine – proslavili dva desetljeća plesanja

Baletni ansambl POU Kutine, kroz svijet mašte i snova, u carstvu slatkiša, cvjetnih latica i snježnih pahuljica, proveli su gledatelje u prepunoj dvorani kina POU Novske, plešući jedan od najizvođenijih baleta – balet Orašar, ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog.

Ansambl je nedavno obilježio dva desetljeća rada, a novljanska publika imala je prigodu prije nekoliko godina uživati i u priči o dobru i zlu – baletu “Labuđe jezero“, sa solistima Tessom Uroić kao Odettom i Vanjom Škurić kao princom Siegfriedom.

Dosad su izveli balete “Trnoružica”, “Ščelkunčik”, “Giselle”, “Labuđe jezero“, “Bajadera” te hrvatski nacionalni balet “Đavo u selu“, a kako je kazala Tessa Urojić, iako su amaterski baletni ansambl, osvojili su brojna priznanja, kvalificirali su se za Svjetsko natjecanje World Dance Masters, plesali su u mnogim gradovima – Novskoj, Zagrebu, Varaždinu, Virovitici, Lovranu, Karlovcu, Selcu, Vrbovcu, Ogulinu, Bjelovaru, Donjoj Stubici i ostalim gradovima.

Brojne kutinske balerine učile su od Vesne Kovačević, profesionalne baletne umjetnice klasičnog baleta HNK Zagreb, koja iako u mirovini, “vrijedno i s ogromnim entuzijazmom prenosi svoje znanje i talent već 20 godina balerinama“.Radionice povodom Adventa u Novskoj i dječji doček Nove godine

Povodom Adventa u Novskoj Pučko otvoreno učilište organiziralo je radionice za djecu i odrasle.  Dok su odrasli uspješno savladali nekoliko tehnika izrade božićnih ukrasa, najmlađi su se zabavljali s bojicama i slikovnicama. Voditeljica radionica Zrinka Šimičić naučila ih je kako je potrebno samo malo volje da bi odbačene predmete pretvorili u maštovite ukrase. Također Pučko [...]Izložba slika i skulptura Ivane Komel, radovi posvećeni Držićevim djelima

“Moja umjetnost i dječja mašta rasle su zajedno sa mnom. Umjetnost je danas moja životna pratilja, a ponekad sam ja njezina” – kazala je Ivana Komel o sebi na otvorenju samostalne izložbe “Simbioza” u Galeriji POU Novska.

Ovo je peta samostalna izložba kojom se Ivana Komel, vizualna umjetnica iz Novske, predstavlja novljanskoj likovnoj javnosti. Izložbom su obuhvaćena tri ciklus slika i skulptura, koje je ranijih godina izlagala u Galeriji Doma Marina Držića u Dubrovniku.

Kroz izložbe “Od Negromanta do Japana“, “Pometov san” i “Simbioza”, slika i skulptura posvećenih Marinu Držiću, dubrovačkom komediografu, Komel otkriva svoju pasioniranost Držićevim djelima.

– Danas ovdje pred nama stoji umjetnica koja na isti pomalo ludički, ali uvijek s onim pozitivnim nabojem emocija, pretvara Držićeve likove u zbilju i udahnjuje im novi život – rekao je otvarajući izložbu Marin Piletić, gradonačelnik.

Otvorenje je upotpunjeno glazbenim i dramskim intermecom.

Izložba se može pogledati do kraja prosinca.Studeni u NovskojOtvorena izložba Štefice Oljača – “Paleta mojih boja”

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska otvorena je samostalna likovna izložba Novljanke Štefice Oljača pod nazivom “Paleta mojih boja”.

Retrospekcija je to dugogodišnjeg rada ove umjetnice koja se slikarstvom bavi od 1999. godine. Od tada je izlagala na 8 samostalnih, 14 skupnih izložbi i dvije međunarodne izložbe minijatura. Članica je Društva likovnih autora Novska i redovito sudjeluje na brojnim slikarskim kolonijama u Novskoj, Kutini, Daruvaru, Popovači i Lipovljanima.

– Njezin omiljeni uzor Claude Monet, po čijem djelu “Impression, soleil levant” je dobio ime jedan cijeli umjetnički pravac, bio bi ponosan kada bi kojim čudom mogao posjetiti izložbu njezinih slika, čiji raspjevani krajobrazi odišu istom svježinom, poetikom i dinamikom kao u zlatno doba impresionizma, napisao je mr. sc. Božo Radoš, doc.

Sve slike izložene su ulje na platnu, nešto kistom, nešto špahtlom u različitim stilovima.

Štefica često slika po sjećanju iz djetinjstva i mladosti, dok dominiraju pejzaži iz Novske i s područja Jadrana.

Izložbu je otvorila ravnateljica POU Novska Valentina Opić, a otvorena je do 30. studenog.IZLOŽBA FOTOGRAFIJA: Domagoj Topić: Slavonija

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Domagoj Topić “Slavonija”, koja će se održati u subotu 14. listopada 2017. u 11 sati u galeriji POU Novska.Otvorena izložba “Sve naše boje”

Mlade slikarice Ines Babić i Viktorija Šadek otvorile su u Galeriji POU Novska izložbu pod nazivom „Sve naše boje“.

Slikarice su članice Udruge SOL (Slikari Općine Lipovljani) s kojom su svoje radove izlagale na tri grupne izložbe.

Kako svoj talent pokazuju još od osnovnoškolskih dana, nije nikakvo iznenađenje da je već došlo vrijeme za njihovu prvu samostalnu izložbu.

Tehnike slikarstva usavršavale su pod mentorstvom slikara Ivice Ice Bilandžića koji je prepoznao njihov talent od samog početka. Za djevojke kaže da su vrlo brzo naučile kadrirati slike, uravnotežit iste, zastupiti zlatni rez te što vjernije prenijeti viđeno crtežom na materijal što je i najvažnija komponenta u izradi slike. Savjetuje im da samo nastave slikati jer kvantitet u pravilu skoro uvijek donosi kvalitet.

Slikaricama se zahvalila ravnateljica POU Novska Valentina Opić, a izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Marija Kušmiš.Izložba Zlatka Žagara “Motivi Slavonije i Posavine” u Galeriji POU

U Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska u ponedjeljak, 3. srpnja otvorena je izložba slika Zlatka Žagara, naziva “Motivi Slavonije i Posavine”.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi radova iz više faza djelovanja Zlatka Žagara u nešto dužem vremenskom razdoblju.

Likovni pristup pojedinim motivima Slavonije i Posavine, pa i Novske, različiti su, no odaju autorovo divljenje i poštovanje zavičaju.

Izložbu je otvorila Marija Kušmiš, zamjenica gradonačelnika Grada Novske, a prigodnim riječima posjetiteljima obratila se i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Valentina Opić.“Čarolija bjeline” i baleta u režiji članova likovne udruge “Moslavački štrk”

Članovi popovačke Udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk” su u petak, 19. svibnja u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, Novljane ponovno počastili još jednom tematskom izložbom slika.
Otvorenju su nazočili gradonačelnik Novske Vlado Klasan, ravnateljica POU-a Valentina Opić, a osim autora ove skupne izložbe, potporu svojim kolegama došli su iskazati i članovi DLAN-a iz Novske. Izložbu pod nazivom “Čarolija bjeline” svečano je otvorio gradonačelnik Novske Vlado Klasan, koji je tom prigodom konstatirao kako je kultura most koji najbrže spaja ljude.

Ovoga puta odlučili smo se za tematsku izložbu vezanu uz balerine koje su poimanje gracioznosti, snage, ljepote, kulture i slobode, svega onoga što se krije u svakome od nas” izjavila je predsjednica Udruge Marija Pukec Žigić, koja se ovom prigodom zahvalila gradonačelniku što se odazvao na izložbu, rekavši kako im je iskazao veliku potporu. Izložba je bila popraćena i s nekoliko autorskih stihova koje su pročitale članice PULS-a “Moslavački štrk”, a glazbeni ugođaj upotpunio je učenik Glazbene škole u Novskoj Marko Vitković.

Članovi Udruge istaknuli su kako će ove godine prema njihovom planu i programu, održati još nekoliko interesantnih tematskih izložbi.