OSTALO

IZLOŽBA SLIKA: Vesna Šepović “Kaos u mojoj glavi”

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe Vesne Šepović “Kaos u mojoj glavi” u petak 24. veljače u 19 sati u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi slikarica gospođa Vesna Šepović predstavlja 36 slika u dimenzijama 50×70 i nekoliko u manjem formatu.

U svojem stvaralaštvu koristi slikarsku tehniku akril na platnu. To je univerzalna slikarska tehnika.

Umjetnica slobodno i hrabro koristi snažne poteze kistom i špahtlom (mestikinom). Njezino slikanje je pastozno.

Umjetnički pravci radova su: apstrakcija, postimpresionizam i ekspresionizam. Tu je improvizacija snažna u kojoj se autorica hrabro bori i nosi (prepuštena samo mašti i osjećajima), s eksplozivnim i turbulentnim kompozicijama boja i poteza; slika apsolutno organičkom apstrakcijom. Tako i u geometrijskoj apstrakciji slikarica nastoji dosegnuti savršen sklad oblika osnovnih geometrijskih likova: kvadrata, kružnice i trokuta.

U pravcu postimpresionizma umjetnica naglašava dekorativnu organizaciju kompozicije u cilju cjelokupnog jedinstva i više ili manje svjesno pretjerivanje izgleda prirode radi prezentacije emocionalnog odnosa prema modelu.

U pravcu ekspresionizma umjetnica odbija slikoviti naturalizam da bi pokazala izravnost emocionalne ekspresije karakterizirane debelim iskrivljenim formama i napadnim bojama.

Značajna serija slika „maske“ koju veže među sobom filozofska i psihološka su osobnost .

Umjetnica je odabrala slikarsku tehniku akril na platnu, koja joj omogućuje ostvarenje svoje unutarnje slikarske vizije… Izražavajući se u njemu, pokazuje svoju osjetljivost prema svojstvima tog materijala.

Slike imaju bogat kolorit s dobro organiziranim i izražajnim bojama.

Viacheslav Krivitskii, akademski kipar i slikarIzložba slika polaznika škole crtanja i slikanja

U utorak 14.02.2017. u 19 sati održat će se izložba likovnih radova polaznika škole crtanja i slikanja. Škola crtanja i slikanja bila je u Pučkom otvorenom učilištu u periodu od rujna do veljače.

U programu pri otvorenju izložbe će sudjelovati učenici Glazbene i učenici Srednje škole Novska. Veselimo se Vašem dolasku.“Retro – klasik” koncertom u izvedbi Borisa Babarovića “Barbe” i “The Revival Band” otvorena izložba starih vintage radio aparata

“Nakon izuzetno uspješne 2016. u kojoj smo upriličili iznimno veliki broj izložbi, u novu 2017. godinu ulazimo otvorenjem jedne sasvim drugačije izložbe vintage eksponata” – izjavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novska Valentina Opić, prilikom otvorenja izložbe starih vintage radio aparata “Radiodifuzija”. Autor izložbe, odnosno kolekcionar starina Duško Cvetojević – Didi, napomenuo je kako je izložen samo mali dio eksponata (inače posjeduje oko 200-tinjak radio aparata), a s Gradom Novska surađuje već nekoliko godina.

“Izuzetno cijenim našeg gradonačelnika Vladu Klasana, bez kojeg ova izložba ne bi bila održana, a posebno se zahvaljujem i njegovom zamjeniku Vedranu Mihaljeviću na podršci u realizaciji ovog projekta” – izjavio je Duško Cvetojević – Didi, koji je prisutne podsjetio kako se ove godine obilježava 160. godišnjica rođenja Nikole Tesle, te 90. godišnjica osnutka prve radio stanice u Zagrebu.

“Poanta ove izložbe je prolaznost života, a ovdje su izloženi predmeti stari više od 60 godina koji još uvijek rade. Prije je radio bio prozor u svijet, a sada postoje brojni drugi mediji, no radio nikada neće izumrijeti, jer on je sastavni dio mobitela, automobila, bez njega se jednostavno ne može” – konstatirao je autor izložbe, kolekcionar Duško Cvetojević – Didi, koji je spomenuo kako su dvije ovakve izložbe održane u Zagrebu i jedna u Novom Marofu, dok će izložba u galeriji POU-a Novska biti postavljena sve do 12. siječnja.

“Zadovoljstvo je biti u ovoj vremenskoj kapsuli, oni stariji zasigurno se prisjećaju lijepih uspomena. Cijenim ove vrijedne sakupljače starina, a mi se kao Grad posebno možemo pohvaliti s našim kolekcionarima obitelji Sajko, odnosno Živkom Sajkom, doajenom i utemeljiteljem stalnog postava budućeg Zavičajnog muzeja Grada Novske” – rekao je gradonačelnik, nakon čega je i svečano otvorio ovu izložbu.

Boris Babarović “Barba” i “The Revival band” su, nakon otvorenja izložbe, u kino dvorani POU-a održali “retro – klasik” koncert, kojim su oduševljene Novljane podsjetili na vječne melodije “Crvenih koralja”. Boris Babarović “Barba” naglasio je kako grupa “Crveni koralji” ove godine slavi 55. godišnjicu postojanja, dodavši kako su za tu prigodu organizirali svojevrsne rođendanske koncerte. Istaknuo je kako se tim povodom nadaju ponovnom susretu s novljanskom publikom.Vrijedni DLAN-ovci upriličili skupnu izložbu “Božić na dlanu”

Društvo likovnih autora Novske (DLAN) je i ove godine upriličilio izložbu likovnih radova pod nazivom “Božić na dlanu”. Otvorenje izložbe održano je u petak, 16. prosinca u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska uz nazočnost brojnih pratitelja likovne umjetnosti koju stvaraju članovi DLAN-a. “Kada sam nazočila postavljanju slika u galeriji osjetila sam toplinu i zajedništvo. Voljela bih da ovih dana u tom okruženju budete svi i da to okruženje zaživi i u vašim obiteljima” – izjavila je ravnateljica POU-a Valentina Opić.

Predsjednik DLAN-a Žan Žafran istaknuo je kako je ovo posljednja aktivnost DLAN-a u ovoj godini, koja je bila iznimno produktivna i puna raznih događaja u organizaciji članova DLAN-a. Također je istaknuo kako su članovi sudjelovali u raznim manifestacijama (Advent u Novskoj, Maske do daske, Bljesak, Ljeto u Novskoj, Lukovo..” i mnogobrojnim likovnim kolonijama.

“Naši sastanci su iznjedrili i neke nove aktivnosti poput Art & Sound-a, Art Cafe-a i Art Piknika, kojima smo potaknuli unutarnje zajedništvo, zatim projekt DLANOVNICA, koji je zamišljen kao potpora učenicima srednje škole, te predškolski odgoj i radionice za odrasle. Također smo održali i nekoliko samostalnih i skupnih izložbi” – izvijestio je okupljene predsjedni DLAN-a Žan Žafran o aktivnostima koje je društvo provelo tijekom protekle godine.Štefica Oljača samostalnom izložbom slika promatraču otkriva boje svojih sjećanja

“Boje mojih sjećanja” naziv je samostalne izložbe slika novljanske autorice Štefice Oljača, čije je svečano otvorenje održano u petak, 9. prosinca u galeriji Pučkog otvorenog učilišta. Autorica Štefica Oljača je ujedno i članica Društva likovnih autora Novske (DLAN), a slikarstvom se počela baviti 1999. godine. Svoje je radove, u kojima dominiraju pejsaži iz Novske i s područja Jadrana, izlagala na šest samostalnih i deset skupnih izložbi, te je sudjelovala na brojnim slikarskim kolonijama.

Čast da i ovoga puta otvori izložbu pripala je gradonačelniku Grada Novske Vladi Klasanu, a otvorenju su još nazočili i predsjednik DLAN-a Žan Žafran sa članovima Društva, te brojni ljubitelji likovne umjetnosti. Ravnateljica POU-a Valentina Opić pozdravila je sve prisutne, te je naglasila kako su prilikom otvorenja ove izložbe spojili različite umjetnosti – likovnu, glazbenu i poeziju.

Ravnateljica POU-a Valentina Opić pročitala je osvrt prof. Franje Horvata, koji navodi kako je autorica vođena znanjem, a poticana emocijama, te da promatrača zapljusne svojom uzavrelošću i pravim ključanjem likovnih oblika. Štefica Oljača zahvalila se svima na dolasku, kao i gradonačelniku, predsjedniku DLAN-a i ravnateljici POU-a na svesrdnoj podršci u radu, te je posjetiteljima poručila kako njene slike govore umjesto nje i promatraču prenose sve njene impresije i doživljaje.

“Neizostavni dio DLAN-a je upravo naša Štefica, koja je dio originalne postave Društva i svjedok je početaka osnivanja još od kraja 60-tih godina prošlog stoljeća. Štefičina umjetnost prepoznata je i izvan granica Republike Hrvatske” – istaknuo je predsjednik DLAN-a Žan Žafran, koji je izjavio kako je jedna od predstojećih aktivnost DLAN-a skupna izložba, koju će upriličiti povodom nadolazećih blagdana.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo posjećenošću izložbe, rekavši kako je posebno ponosan što Novljani time dokazuju da su dio kulturnog miljea. “Štefica možda ne zna sročiti sve ono što želi reći, ali zna nam to interpretirati slikom, što je i više nego dovoljno jer slika govori više od tisuću riječi” – kazao je gradonačelnik. Svečani ugođaj otvorenja ove izložbe, koja odiše izrazitom poetskom snagom, upotpunile su Ivana Kuliš i Lorena Dragomanović, učenice Glazbene škole u Novskoj, te Lucija Matić, učenica Srednje škole Novska.Predstavljena knjiga “Jesi online?” u POU Novska

Marijana Perinić stand up komičarka, imitatorica, voditeljica i spisateljica predstavila je svoju novu knjigu “Jesi online?” u četvrtak, 24. studenoga u Pučkom otvorenom učilištu Novska.

Značajan uspjeh je ostvarila svojom zbirkom priča “Gore ne može” i “Šaka suza, vrića smija”. Obje knjige su u potpunosti rasprodane, što govori da je njena pisana riječ moderna i neobična, ali prihvatljiva za čitatelje.

“Jesi online?” je roman o pet žena u kasnim tridesetim godina koje se suočavaju s problemima današnjice koja je još uvijek patrijahalna i konezervativna prema izazovima novog vremena i načina života, osobito kada se radi o ženskim likovima od kojih je jedna neudana u kasnim tridesetim, jedna rastavljena, jedna lezbijka..

Autorica ovom knjigom nas upozorava na problem današnje generacije u kojoj nestaju prava prijateljstva, druženja i ljudska bliskost.

Autoricu i publiku je pozdravila domaćica ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novska Valentina Opić, a Marijanu Perinić je predstavila profesorica Danijela Pauković.

Tekst iz knjige je čitala učenica 4. razreda Srednje škole Novska Lucija Matić, a Sandro Bjelanović učenik Glazbene škole u Novskoj je zvucima gitare započeo književnu večer.

Autorica Marijana Perinić je zahvalila novljanskoj publici i pohvalila naš grad kao kulturno središte.U Novskoj otvorena izložba fotografija iz daleke Kine

“Upoznavanje drugih kultura i običaja najbolji je način za povezivanje različitih naroda” – često napominje gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji kao predstavnik Grada Novske održava prijateljske odnose s brojnim nacionalnim manjinama, ali i veleposlanstvima u Republici Hrvatskoj. Gradonačelnik je na tragu svoje uzrečice, nakon izložbe Republike Ukrajine i Republike Bugarske, bio inicijator treće međunarodne izložbe u Gradu Novska. Ovoga je puta izložba realizirana u suradnji s veleposlanstvom Narodne Republike Kine u RH, odnosno glavnim tajnikom Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrijom Karafilipovićem, koji je ujedno i jedan od pet počasnih veleposlanika Kine u svijetu. Otvorenje “Kineske izložbe fotografija” održano je u ponedjeljak, 24. listopada, povodom obilježavanja Dana ujedinjenih naroda. Izložba je upriličena u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, a otvorio ju je gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan. “Ova prekrasna izložba nam je omogućila da na trenutak pobjegnemo u jednu daleku zemlju i upoznamo se s njihovom kulturom i načinom života” – rekla je ravnateljica POU-a Novska Valentina Opić.

U ime veleposlanice Narodne Republike Kine prisutne je pozdravio glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović, koji je istaknuo nekoliko važnih činjenica o Kini kao najstarijoj civilizaciji. “Njeni počeci iznimno su važni za cijeli svijet, najmanje 500 raznih pronalazaka, primjerice kompas, porculan, barut, svila… Kina je najmnogoljudnija zemlja, ima 36 provincija koje su danas jedne od najrazvijenih u svijetu” – izjavio je izaslanik veleposlanice Andrija Karafilipović, dodavši kako je Kina jedna od prvih zemalja koja je priznala Republiku Hrvatsku, te da su od tada ove dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose koji su uvijek na uzlaznoj putanji. Budući da je Andrija Karafilipović književnik i pjesnik, nazočnima je pročitao jednu od pjesama iz knjige koju je napisao, a koja govori o nastajanju moderne Kine.“Kocke” Vjekoslava Pešuta – simbol naše Domovine i znak prepoznatljivosti u svijetu

Nastavnik s dugogodišnjim radnim stažem Vjekoslav Pešut svojim je sugrađanima u četvrtak, 22. rujna predstavio svoje radove na samostalnoj likovnoj izložbi pod nazivom “Kocke”. Izložba je upriličena u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, te je u suradnji s njim i organizirana. Radove višegodišnjeg učitelja likovne kulture i člana Društva likovnih autora Novske došli su pogledati [...]IZLOŽBA: Vjekoslav Pešut “Kocke”Održana prva likovna radionica za djecu predškolskog uzrasta

Prva likovna radionica za djecu predškolskog uzrasta održana je u ponedjeljak, 13. lipnja u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska. Radionica je okupila mnoštvo malih novljana na jednosatnom druženju uz crtanje, ples, glazbu i ponajviše zabavu. Organizator ove radionice su Pučko otvoreno učilište Novska i Udruga ” Dlan “- Društvo likovnih autora Novska.”

Cilj radionice je razvijanje i poticanje timskog rada kod djece, uspostavljanje dijaloga, aktivno slušanje i postavljanje pitanja, te razmjena iskustava. Ravnateljica Pučkog Otvorenog Učilišta Novska Valentina Opić rekla je kako je važno omogućiti djeci mlađeg uzrasta da kroz zabavu i igru samostalno ovladaju osnovama pravilnog korištenja različitih materijala, tehnika i pribora.

“Sretan sam što možemo u suradnji s POU Novska pružiti našim najmlađim sugrađanima da raznim tehnikama kreiraju svoj svijet iz mašte”- izjavio je predsjednik DLAN -a, Žan Žafran. Radionice će se održavati od 13. do 24. lipnja, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 17 sati, a po završetku likovnih radionica održati će se i izložba dječjih crteža koju će moći pogledati svi posjetitelji Galerije POU Novska.