Proslava Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Pleternici i Novskoj

Gradovi Pleternica i Novska, koji već dugo njeguju prijateljske odnose, potvrđene službenom Poveljom prijateljstva prošle godine, organiziraju zajedničku proslavu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva od 22. do 29. veljače 2024. Ovaj događaj je prilika da se istakne važnost hrvatske glagoljice, kao dijela naše kulturne baštine.

Proslava počinje 22. veljače u Muzeju Bećarca u Pleternici s okruglim stolom na temu „Glagoljica, pismo koje spaja“. Istog dana bit će i promocija knjige „Brendiranje kulturom: Glagoljica“ te izvedba glagoljaške poeme AZ.

U 18 sati, u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska biti će otvaranje izložbe „Živa glagoljica otoka Krka“, gdje će biti izloženo i zvono s glagoljskim natpisom, pronađeno tijekom arheoloških istraživanja crkve sv. Luke Evanđelista u Novskoj.

U petak, 23. veljače (18 h ), također u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska, održat će se predavanje dr. sc. Sanje Lazanin, više znanstvene suradnice Instituta za migracije i narodnost, na temu „Martin Špoljarević von Novska“. Predavanje organizira Društvo Terra Banalis.

Tečaj glagoljice za odrasle, pod vodstvom Damira Kremenića, planiran je za 26. veljače u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar Novska.

Završni dio proslave obuhvaća međusobne posjete između Pleternice i Novske, koje će se održati 27. i 28. veljače, koji su prilika za daljnje produbljivanje veza između dva grada, kao i za razmjenu iskustava i znanja.

Ova proslava Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva simbolizira zajedničku predanost očuvanju i promicanju hrvatskog kulturnog identiteta. Dođite i budite dio priče koja živi kroz stoljeća, odajući počast našem zajedničkom naslijeđu i neizbrisivom otisku koji glagoljica ostavlja u povijesti naših gradova.

Luka Štefan Author