O muzeju

Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske smještena je u centru Novske u sklopu zgrade Pučkog otvorenog učilišta u prostorijama gdje je nekada bila Glazbena škola.

Prostor je 2018. godine u potpunosti renoviran, a njegovo uređenje i opremanje završeno je u 2019. godini. Muzej je svečano otvoren 27. rujna 2019. godine.

Dražen Kušen, arhivist u Državnom arhivu u Osijeku, odabrao je predmete i uredio stalni postav, a opremanje prostora i dizajn su odradili Domagoj i Marin Topić iz osječkog Foto ART studija.

Muzej su svečano otvorili Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture, Marin Piletić gradonačelnik Grada Novske te Živko Sajko, sakupljač.

Temelj ove Zbirke je Muzejska zbirka obitelji Sajko, zbirka starih predmeta nastala tijekom gotovo pola stoljeća prikupljanja i obogaćivanja, radom kolekcionara Živka Sajka i njegovog sina Željka, te se ubraja među najraznovrsnije zbirke predmeta na području Sisačko-moslavačke županije.

Zbirka kulturno-povijesnih predmeta Sajko ima svojstvo kulturnoga dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara RH. U zbirci se čuvaju vrijedni i raznovrsni predmeti kulturne baštine novljanskog kraja iz širokog vremenskog raspona od prapovijesti do Domovinskog rata. Postupak zbrinjavanja i prezentacije vrijedne kulturno-povijesne zbirke Sajko od strane Grada Novske i Pučkog otvorenog učilišta izniman je doprinos očuvanju kulturne baštine za buduće naraštaje.

Stalni postav Muzejsko zavičajne zbirke Grada Novske obuhvaća 341 predmet iz 9 različitih područja, od arheologije, gospodarskog razvitka, prometa, svakodnevnog života, crkvenih predmeta, razglednica i fotografija, vatrogasne opreme, starog oružja i opreme do domovinskog rata.

Uz muzejsku zbirku otvorena je i stalna izložba namještaja prve novljanske ljekarne „Sv. Marija“ u Novskoj ljekarnika Alexiusa Heinricha Drapczynskog. Namještaj ljekarne je sačuvan i restauriran te u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ možete čuti i vidjeti zanimljivosti o tom jedinom zaštićenom pokretnom kulturnom dobru na području grada Novske.