Gostovanje izložbe u Osijeku

U petak, 1. ožujka, u Državnom arhivu u Osijeku otvorena je izložba “Obitelj Knopp – začeci građanske Novske”. Izložba, koja ostaje otvorena do 15. travnja, posvećena je Adalbertu Knoppu starijem, rođenom Osječaninu i kasnije istaknutom građaninu Novske, čija je obitelj imala značajan utjecaj na razvoj grada kroz 19. i 20. stoljeće.

Za realizaciju izložbe zaslužan je Luka Štefan, kustos Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske, uz tehničku podršku Željka Sajka. Izložba je plod suradnje između više institucija, uključujući Pučko otvoreno učilište Novska, Muzejsku zbirku Sajko, Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Osijeku, koje su zajedničkim snagama istražile i digitalizirale arhivsku građu vezanu uz obitelj Knopp.

Izložbu su otvorili Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku, Miroslav Perošević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska, i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka, Jasenka Crnković, čime je obilježen Dan arhiva. Ovaj dan, koji se slavi 3. ožujka, odabran je u znak sjećanja na prvi poznati datum povezan s arhivskom djelatnošću u Osijeku, datiranje Magistratske instrukcije iz 1698. godine.

Otvorenje je upotpunila skladba “Elegija za solo Brač” u izvedbi mladog novljanskog tamburaša Sebastijana Kovačevića, studenta na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Ova izložba pruža jedinstven uvid u život i djelo obitelji Knopp, ističući njihov doprinos društvenom i kulturnom razvoju Novske. Posjetitelji će imati priliku otkriti kako je jedna obitelj mogla utjecati na povijest i identitet cijelog grada, naglašavajući važnost očuvanja i proučavanja lokalne povijesti.

Impresum:

ORGANIZATOR IZLOŽBE
Pučko otvoreno učilište Novska
(Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske)

AUTOR IZLOŽBE I TEKSTA
Luka Štefan

POSTAV IZLOŽBE
Željko Sajko
Luka Štefan

SURADNICI NA IZLOŽBI (arhivski materijali)
Damir Stanić
Hrvatski državni arhiv

Dražen Kušen
Hrvatski državni arhiv u Osijeku

SURADNICI NA IZLOŽBI (knjiga, fotografije, predmeti)
Zbirka Sajko
Željko Dolgoš
Željko Gašparović
Snježana Sajko Küng

OBLIKOVANJE KATALOGA
Tomislav Koran

TISAK IZLOŽBENIH PANOA I LEGENDI
Panograph, Novska

TISAK KATALOGA
Tiskara Roka, Novska

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

Luka Štefan Author