Obitelj Knopp – začeci građanske Novske

Adalbert Knopp stariji i njegov istoimeni sin, bili su pioniri u oblikovanju modernog građanskog života Novske. Potječući iz područja Schwarzwalda unutar Austro-Ugarske, Knoppovi su se proslavili ne samo kao uspješni trgovci i poduzetnici, već i kao mecene kulture i obrazovanja. Njihov doprinos tijekom kasnog 19. i ranih godina 20. stoljeća pretvorio je Novsku iz skromnog naselja u prosperitetno mjesto s razvijenim građanskim identitetom.

Izgradnja hotela Knopp, prepoznatljive kapele na gradskom groblju, te njihovo ime koje krasi jednu od ulica, svjedoče njihovoj trajnoj prisutnosti u gradu. Obiteljsko naslijeđe posebno je vidljivo u radu Adalberta mlađeg, koji se istaknuo ne samo kao hotelijer, već i kao ključna figura u kulturnom životu grada. Njegova uloga u osnivanju i vođenju pjevačkih i tamburaških društava, te angažman u vatrogasnom društvu i raznim društvenim aktivnostima, oblikovala je duh i kulturu Novske.

Knoppovi su također bili inovatori i vizionari koji su razumjeli važnost obrazovanja i društvene uključenosti u razvoj građanske svijesti. Njihova predanost radu, kulturi i zajednici ostavila je dubok trag na Novsku, čineći je mjestom bogatim poviješću i tradicijom. Danas, naslijeđe obitelji Knopp odražava se ne samo u fizičkim strukturama koje su izgradili ili obnovili, već i u duhu zajednice koju su oblikovali. Kroz njihov rad, Novska je postala mjesto gdje se cijeni trgovina, kultura i društveni angažman, stvarajući bogatu povijest koja se i dalje čuva i slavi.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 14. veljače od 8 do 15 h.

Impresum:

ORGANIZATOR IZLOŽBE
Pučko otvoreno učilište Novska
(Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske)

AUTOR IZLOŽBE I TEKSTA
Luka Štefan

POSTAV IZLOŽBE
Željko Sajko
Luka Štefan

SURADNICI NA IZLOŽBI (arhivski materijali)
Damir Stanić
Hrvatski državni arhiv

Dražen Kušen
Hrvatski državni arhiv u Osijeku

SURADNICI NA IZLOŽBI (knjiga, fotografije, predmeti)
Zbirka Sajko
Željko Dolgoš
Željko Gašparović
Snježana Sajko Küng

OBLIKOVANJE KATALOGA
Tomislav Koran

TISAK IZLOŽBENIH PANOA I LEGENDI
Panograph, Novska

TISAK KATALOGA
Tiskara Roka, Novska

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

Luka Štefan Author