Otvorena izložba “Malim srcima kroz veliku Slavoniju”

U petak, 15. ožujka, u galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj otvorena je izložba “Malim srcima kroz veliku Slavoniju”. Autorica izložbe, Katarina Kovačević, studentica učiteljskog fakulteta i članica KUD-a “Šubić”, zajedno s Lukom Štefanom, kustosom Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske, i Marijom Kos Šaka, direktoricom Turističke zajednice Grada Novske, predstavila je ovu jedinstvenu izložbu koja je dio programa MuseUM. Program je zamišljen kako bi se javnost aktivnije uključila u muzejski rad u svrhu promicanja lokalne kulturne baštine.

Izložba prikazuje bogatu tradiciju zapadne Slavonije kroz dječji svijet – odjeću, plesove, pjesme i igre. Posjetitelji imaju priliku saznati kako su se djeca odijevala za svakodnevne aktivnosti i posebne prigode, te kako su nošnje pričale priče o odrastanju.

Izložbu je svečano otvorio Siniša Kesić, zamjenik gradonačelnice Grada Novske. Svečanost su obogatile i folklorne izvedbe djece iz Dječjeg vrtića “Radost” Novska i DND-a “Osmijeh” iz Rajića. Katarina Kovačević kroz izložbu želi prenijeti ljubav prema folkloru i hrvatskoj kulturi mlađim generacijama, naglašavajući važnost očuvanja tradicije i kulturnog identiteta. Izložba “Malim srcima kroz veliku Slavoniju” pruža jedinstven uvid u kulturnu baštinu i svakodnevni život naših predaka, te potiče na razmišljanje o važnosti očuvanja tradicijskih vrijednosti.

IMPRESSUM
Za nakladnika: Miroslav Perošević
Kustos izložbe i autor programa: Luka Štefan
Autorica izložbe i teksta: Katarina Kovačević
Postava izložbe: Katarina Kovačević
Lektor teksta: Danijela Pauković
Predmeti za izložbu: KUD „Lipa“ Lipovljani, HKUU „Trenk“ Nova Gradiška
Fotografije i videozapisi: KUD „Šubić“ Novska, DND „Osmijeh“ Rajić
Oblikovanje i priprema za tisak kataloga: Tomislav Koran
Oblikovanje i priprema za tisak panoa: Panograph
Tisak kataloga: Tiskara Roka

Luka Štefan Author