Godinu dana 3D projekcija u Novskoj

Prije godinu dana animiranim filmom za djecu „Turbo 3D“, započelo je novo doba kina u Novskoj. Ljubiteljima  filma digitalizacijom kina i digitalnom tehnologijom, omogućen je i poseban ugođaj, gledanja 3D filmova.

U potpuno novu i dodatnu opremu, uloženo je nešto više od pola milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture izdvojilo pola, a ostali dio je sufinanciran sredstvima grada.  Još ranije uređena je dvorana kina i ugrađena dolby digital oprema za vrhunsku reprodukciju  zvuka i slike.  Sve je to privuklo i veliki broj gledatelja koji se povećao i kako kaže Dominik Mitrović, voditelj kina, od 1. siječnja do listopada ove godine, bilo je oko 5500 posjeta animiranim i filmskim projekcijama.

Zahvaljujući strateškom projektu Digitalizacije, Nacionalnom programu audiovizualnog stvaralaštva koji  je pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava, tehnički je opremljeno  28 kino dvorana u 27 gradova. Među njima i kino u Novskoj  pri Pučkom otvorenom učilištu koje je postalo i punopravni član europske asocijacije „Europa Cinemas“. Ovo je najznačajnija europska udruge kino prikazivača koja je omogućila  financijsku potporu za prikazivanje europskih filmova  iz fondova Europske unije.

Članica „Europa Cinemas“ i Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača

– Ulaskom u ovu asocijaciju i prikazivanje europskog filma, sadržajno je obogatilo repertoar. Tako osim filmova američke produkcije, prikazujemo europske, hrvatske kao i nezavisne igrane i dokumentarnu  filmove. Osim toga, nedavno smo pristupili i Hrvatskoj mreži neovisnih kinoprikazivača.  Osnovna zadaća ove Udruge je promocija i razvoj audiovizualne i medijske kulture, kinoprikazivačke djelatnosti  te unapređenje i razvoj Hrvatskih neovisnih kinoprikazivača, rekao je Miroslav Perošević , ravnatelj POU Novska, koji je između 27 članova supotpisnik  osnivanja nove Udruge.

Prva predstava prije 86 godina

Prošlo je 86 godina kako su Novljani mogli pogledati prvi film. Treba podsjetiti da je davne 1928. godine u Novskoj, u dvorištu obiteljske kuće Ivana Pejakovića u Kolodvorskoj ulici, održana prva kinopredstava. Prema zapisima filmske projekcije je priređivala obitelj Kočka, a kao što je bilo uobičajeno u to doba, prije početka filmova bio je poseban programa, pa su tako  njegove kćeri izvodile svoje glumačke točke.

Filmovi su se kasnije prikazivali na više drugih lokacija, u  Hrvatskom domu u Osječkoj ulici na mjestu današnjeg i Vatrogasnog  doma, zatim u nekadašnjem hotelu „Knopp“ , a od kraja II. svjetskog rata u kinu koje se u to doba zvalo „Partizan“ i nalazilo se na uglu ulica kralja Tomislava i Zagrebačke.  Današnja zgrada kina  izgrađena je početkom  šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Prošlo je puno vremena kako je klasičnu filmsku traku zamijenila tehnologija 21. stoljeća, iako je i 3D samo prelazna faza prema mogućnostima koje „tvornica snova“ može ponuditi.

admin Author