Alisa u zemlji čudesa 2D

17. i 18. travnja u 20 sati.

Tim Burton zavirio je  u Alisinu rupu i izvukao ekstravagantnu varijantu poznate priče o zlatokosoj djevojci u plavom i bizarnoj zemlji u koju ju uvodi histerični Bijeli Zec.

Vrlo postmodernistički osviješteni redatelj preuzeo je kodove ‘Alise’ i ‘S one strane ogledala’ i skuhao ih u vrlo poznatoj kuhinji začudnosti. Alisa je punoljetna, 19-godišnja djevojka koju nakon smrti oca prosi bezlični Lord Hamish Ascot. Zbunjenoj mladoj ženi na ladanjskoj zabavi pozornost odvlači dobro poznati Bijeli Zec zbog kojeg propada u podzemlje gdje je sve moguće – metamorfoze, halucinacije, dekapitacije i, ponajviše, histeriziranje.

Mlada Alisa (Mia Wasikowska) upada u tripoidnu, šaroliku i jezivu zemlju gdje joj svaki životni oblik zagorčava život nizom zagonetki i zamki, iako se od nje očekuje da spasi zemlju čudesa od zločestog zmaja Hudorakije i slavne Crvene Kraljice kojoj su zaušnjaci u najmanju ruku modni detalj. No, usred neplanirane pustolovine u svijetu ekscentričnosti, Alisa shvaća da je nekoć već bila tu, čime se redatelj direktno referira na književni predložak Lewisa Carrola, a kao jedini lucidan organizam, ona je ta koja može i mora spasiti zemlju čudesa od pomahnitale kraljice koju muče moždane smetnje te Hudorakije koji se ne može riješiti žgaravice.

Pritom joj doista, kako priliči pravoj bajci, kao sidekick iliti pajdaš pomaže razroki Šašavi Klobučar svojim beskorisnim savjetima i suptilnim intervencijama. Za razliku od Disneyeve adaptacije i oba originalna predloška koje nerijetko poistovjećujemo, Burton je od prepoznatljivih kodova bajke stvorio fantastičan ep koji zadovoljava sve preduvjete žanra, zbog čega će njegova Alisa dobiti novu dimenziju, ali uz vrlo prepoznatljive potpise i elemente iz njegova reprezentativnog dijela opusa.

Tako su dvije kraljice (Crvena i Bijela) koje suvereno vladaju podzemnim svijetom, u Burtonovoj varijanti dvije očekivano sukobljene sestre, Šašavi Klobučar jedini je pravi savjetnik Alise, dok Cerigradski Mačak ostaje frustrirajuća enigma. Glavni negativac uz glavatu i grlatu Crvenu Kraljicu jest Hulja od Srca (Crispin Glover) koji s Kraljicom i Hudorakijom Alisi otežava misiju oslobođenja fantastičnih bića zemlje čudesa.

Originalni naslov: Alice in Wonderland
Žanr:
fantastika, avantura, obiteljski
Trajanje:
108′
Godina izdanja:
2010.
Zemlja:
SAD
Uloge:
Mia Wasikowska, Matt Lucas, Johnny Depp, Michael Sheen, Anne Hathaway, Helena Carter, Crispin Glover, Lucy Davenport, Alan Rickman
Režija:
Tim Burton
Scenarij:
Linda Woolverton prema knjizi Lewisa Carrolla
Producent/i:
Joe Roth, Richard Zanuck, Jennifer Todd, Suzanne Todd, Linda Woolverton
Izdavač/Distributer:
Walt Disney

(izvor: filmski.hr)

admin Author