Izložba „Sebi svoje natrag smo vratili“

Izložba “Sebi svoje natrag smo vratili”

Povodom 26. obljetnice VRO „Bljesak“, 22. travnja 2021. godine u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska otvorena je izložba „Sebi svoje natrag smo vratili“. Na izložbi su izloženi različiti dokumenti, novinski članci, odore, makete, fotografije te ostali predmeti vezani za VRO „Bljesak“. Uz glavnog organizatora Pučko otvoreno učilište Novska  u organizaciju se uključio i Muzej vojne i ratne povijesti iz Pakraca i njihov voditelj Mario Tušek.

Upravo je velika većina predmeta koji su postavljeni na izložbi dio zbirke Muzeja iz Pakraca. Dok su brojne fotografije ustupljene od strane Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te domaćih autora Željka Gašparovića i Željka Sajka. Za postav izložbe zaslužni su Mario Tušek, Tomislav Koran i Željko Sajko.

Na otvorenju izložbe govorio je i Nikola Ivkanec. Osoba koja je u vrijeme VRO „Bljesak“ obnašala dužnost zapovjednika Policijske postaje Pakrac i kojemu su se 04. svibnja 1995. godine predali predstavnici pobunjenih srba, čijim činom je i završila VRO „Bljesak“. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Novske Siniša Kesić.