Izložba keramike „dječaka iz Zlatne doline“

Izložbom „Slavonijo zlaćana kočiji, Bog je tvoju ljepotu stvorio“ likovnoj publici predstavio se  Matija Grgurević, keramičar iz Lipika. Autor je za svoju drugu izložbu u Novskoj, prva je bila prije petnaest godina, odabrao šezdesetak radova. Ovaj istaknuti hrvatski keramičar starije generacije, dobro je znan domaćim i svjetskim likovnim poklonicima. Do sada je održao niz izložbi  u brojnim galerijama širom svijeta te je dobitnik niza vrijednih priznanja i nagrada. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

-Matija Grgurević u svom keramičkom opusu svjesno evocira raj svoga duhovnog i bogatog djetinjstva i idiličnih predjela Zlatne doline. Selo njegovog djetinjstva ispunjava mu cijeli keramički opus od figuralnih ostvarenja, preko zidnih ploča i reljefa, pa do stiliziranih tanjura i križeva koji su već od davnina bili simbolima hrvatske kulturne baštine i izvornosti seoske duhovnosti, istaknuo je u recenziji  Duško Lončar, profesor.

O likovnosti autorovog djela na otvorenju izložbe govorio je Mladen Mitar, profesor umjetnosti i kustos Galerije Muzeja Moslavine, naglasivši tehničku perfekciju radova koje autor stvara iz srca i svojih sjećanja.  Izložbu je otvorio Vlado Klasan, gradonačelnik, a glazbenu notu otvorenju dala je Nikolina Medvedović, gitaristica, učenica Glazbene škole u Novskoj. Organizatori izložbe su  Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ i Pučko otvoreno učilište Novska.

admin Author