ANIMAFEST 2014. u nezavisnim kinima

Ove godine u sklopu Animafesta, tijekom čitavog trajanja festivala, po prvi puta publika diljem Hrvatske može istodobno sa zagrebačkim izdanjem festivala uživati u umjetničkoj animaciji koju nema prilike vidjeti na televiziji i u redovnoj kinodistribuciji.

19 odabranih animiranih filmova prikazivat će se u čak 16 nezavisnih kina diljem Hrvatske i to u: Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Osijeku, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici i Zaboku.

RASPORED PROJEKCIJA U KINU NOVSKA:

6. lipnja: 18 sati: Cartoon d’Or
6. lipnja: 20 sati:
Lutka Film

7. lipnja: 18 sati : Usvajanje odbreno
8. lipnja: 18 sati: Program za djecu i mlade

CIJENA: 10kn.

1. Cartoon d’Or
trajanje: 54′ | format: HD file | dob: 16+
Šest kratkometražnih animiranih filmova nominiranih za Cartoon d’Or, europsku nagradu za najbolji kratki animirani film. Head Over Heels, pobjednik u ovoj konkurenciji 2013. godine, neobična je priča o otuđenim supružnicima koji su se povukli u zasebne dijelove stana – ona na strop, a on na pod. Film je bio nominiran za Oscara, a Timothy Reckart, kojemu je Head Over Heels debi, nadahnuo se vlastitom ljubavnom pričom i Rembrandtovom slikom. Belgijsko-francuski film  Bettys Blues pripovijeda o ljubavi i osveti u New Orleansu 1920-ih uz, dakako, mnoštvo dobre glazbe, Off the Track bavi se stresom vozačkog ispita, a Women’s Letters vodi nas na bojišta Prvog svjetskog rata. Odabrani finalisti dokazali su se osvajajući nagrade na prestižnim festivalima, što je i kvalifikacijski kriterij za Cartoon d’Or koji dodjeljuje Europska udruga za animirani film CARTOON uz potporu Programa MEDIA.

2. Lutka film
trajanje: 70′ | format: HD file | dob: 16+
Izbor kratkometražnih animiranih filmova iz središnjeg tematskog programa Animafesta 2014 – retrospektive lutka-filma koja donosi potpunu svjetsku top-listu te tehnike u izboru 45 vodećih umjetnika današnjice (braće Quay, Barryja Purvesa, Jiříja Barte, Stephana Aubiera i Vincenta Patara…) te retrospektive hrvatskog i francuskog lutka-filma. Među filmovima sa svjetske top-liste ističu se radovi velikana animacije gline Nicka Parka Wallace i Gromit: The Wrong Trousers i Creature Comforts koji su Britancu donijeli Oskare, a tu je i pobjednik Animafesta 2012 Oh Willy… Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Hrvatska produkcija donosi, pak, uspješnice poput Priče s početka vremena Božidara Trkulje i Simulacre Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, nagrađene na Danima hrvatskog filma.

3. Program za djecu i mlade
trajanje: 56′ | format: HD file | dob: 4+
Središnji događaj Programa za djecu i mlade Animafesta 2014 jest Natjecanje filmova za djecu, međunarodna konkurencija filmova koju je temeljem prijedloga selekcijskih komisija i vlastite ekspertize odabrala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj. Izbor filmova za najmlađu
publiku između ostalih predstavlja najplodniju hrvatsku autoricu animiranog dječjeg filma Ivanu Guljašević s radovima Drveni neboder i Nosorogov oglas te slovenskog autora Kolju Saksidu s filmom Koyaa – Ruža

4. Usvajanje odobreno
trajanje: 74′ | format: DCP, DVD | dob: 10+
Obiteljski animirani film Usvajanje odobreno, dobitnik Grand Prixa i Nagrade publike Animafesta 2013. godine snažna je, dirljiva, duhovita i ljupka autobiografska priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojem je sada 47 godina, policija je pronašla na ulicama Seula kada je imao 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Mnogo godina kasnije odlučio se po prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i pokušao pronaći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio. Ovo animirano – dokumentarno remek–djelo adaptacija je njegovog uspješnog  crtanog romana.

admin Author