Građanin opasnih namjera

30. i 31. siječnja u 20 sati

gradjaninopasnihnamjeraKada mu razbojnici ubiju ženu i kćer, Clyde (Gerard Butler) se osvećuje i zločincima i cijelom sustavu koji ih blago kažnjava. Ne možete ga zaustaviti – već je u zatvoru!

Clyde Shelton (Gerard Butler) je uzoran obiteljski čovjek čija supruga i kćer bivaju brutalno ubijene tijekom pljačke njihove kuće. Kada uhvate ubojice, slučaj preuzima Nick Rice (Jamie Foxx), samouvjereni tužitelj iz Philadelphije. Nick ponudi jednom od osumnjičenih blagu kaznu u zamjenu za svjedočenje protiv njegovog suučesnika u zločinu. Prolazi deset godina. Čovjek koji se izvukao s ubojstvom pronađen je mrtav i Clyde Shelton hladnokrvno priznaje njegovo ubojstvo. Nakon toga upozorava Nicka – ili će popraviti loš pravni sustav koji je zakazao u slučaju njegove obitelji ili će ključni sudionici suđenja umrijeti.

Ubrzo Shelton svoje prijetnje počinje provoditi u djelo, upravljajući iz svoje zatvorske ćelije spektakularnim i groznim ubojstvima koja se ne mogu ni predvidjeti ni spriječiti. Philadelphijom se širi strah nakon što su Sheltonove mete na visokim položajima pogubljene jedna za drugom, a pokušaji vlasti da zaustave njegovu vladavinu terora padaju u vodu. Samo Nick može zaustaviti ubojstva, a kako bi uspio u tome, mora nadmudriti ovog briljantnog sociopata u stresnom natjecanju u izdržljivosti u kojem čak i najmanja pogreška znači smrt. Budući da je čak i njegova vlastita obitelj na udaru Sheltonova terora, Nick se nađe u očajničkoj trci s vremenom te oči u oči s opasnim protivnikom koji je, čini se, uvijek jedan korak ispred njega.

Gerard Butler je prava glumačka zvijezda i jedan od producenata filma za koji kaže da je netipičan za njega. ‘Ne sjećam se da sam dosad radio na filmu zbog kojeg bih bio ovako uzbuđen. Mislim da su teme kojima se bavi vrlo važne i trebale bi nas potaknuti da se zamislimo nad time koliko smo zapravo sretni.’ Producent Lucas Foster surađivao je sa scenaristom Kurtom Wimmerom kako bi razvili početni scenarij. ‘Temeljna je ideja bila da čovjek kojeg je izdao sustav odluči naučiti taj sustav pameti – iz zatvora’ – kaže Foster. ‘Želimo vjerovati, kada je netko uhićen i uđe u sustav, da je to više-manje kraj. Bez obzira na ishod, je li netko proglašen krivim ili nevinim, to je kraj priče. U ovom filmu – to je tek početak.

Film tako ima zanimljivu priču u kojoj je ubojica osvetnik koji već jest u zatvoru, ali svejedno uspijeva izvršiti brojna ubojstva. Tajna je kako to uspijeva, a razrješenje neće zadovoljiti sve kritičare. Roger Ebert ovo djelo proglašava jednim od onih filmova koje ‘više volite prvi put nego kasnije’, no svejedno mu odaje priznanje zbog toga. Ostali su oštriji i proglašavaju zaplet glupim, a film vide kao jedan od mainstream primjeraka ‘torture porn’ podžanra. Robert Wilonsky (Village Voice) zaključuje da ‘svijet ne treba ‘Slagalicu strave’ sa savješću’.

Originalni naslov: Law Abiding Citizen
Žanr:
triler, krimi, akcija
Trajanje:
109′
Godina izdanja:
2009.
Zemlja:
SAD
Izdavač/Distributer:
Overture Films
Uloge:
Jamie Foxx, Gerard Butler, Colm Meaney, Bruce McGill, Leslie Bibb
Režija:
F. Gary Gray

Scenarij: Kurt Wimmer
Producent/i:
Neil Sacker, Gerard Butler, Alan Siegel

(izvor: filmski.hr)

admin Author