Slikar osebujnog stila i kolorita

Slikar Mirko Grgić iz Borovca je osebujna pojava u novljanskom slikarstvu. Kako je poznato, Grgić  je tek poslije 30 godina stvaralačkog rada prvi put samostalno izlagao prije tri godine. U ranijem periodu nije slikao puno radova ali od prve izložbe autor se pokrenuo u punini svojeg stvaralačkog potencijala.

Treću godinu za redom priređuje samostane izložbe, a Galerija Pučkog otvorenog učilišta Novska,  kao da je postala dom njegovim slikama.

Nakon prve izložbe jednostavnog naziva „Slike“, druge naziva „Slike naših sjećanja“

u srijedu je svečano otvorena izložba „Slike naših sjećanja 2“.

Prepoznatljivog autorskog stila i kolorita prizora, Grgić je u zadnje dvije samostalne izložbe ostao vjeran motivima sela, scenama iz života koji postoje još u mislima. Kako je  govoreći o odabranim radovima rekao Mladen Mitar, povjesničar umjetnosti, Grgićevo slikarstvo je na rubu apstraktnog, originalno i autentično, a na motivima „sve vrvi prizorima sjećanja na djetinjstvo“, naglasivši da je teško ostati ravnodušan pred njegovim slikama.

Nisu im odoljeli niti sakupljači umjetničkih djela po svijetu pa se tako Grgićeva ulja na platnu nalaze u zbirkama, u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, od Kanade, Brazila sve do Japana.

Autor je za ovu izložbu ponudio i svoj novi tematski opus, na svoj je prepoznatljivi način interpretirao povijesne tematike velikih hrvatskih majstora, Ivekovića, Quiquereza, opus u kojemu će se naći i neki drugi stari majstori, ali Grgić veli, to je samo mali odmak od onoga što najviše voli slikati, pa će ostati i dalje vjeran motivima iz života sela.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vlado Klasan, a ugođaju su doprinijeli tamburaši KUD-a „Šubić“ Novska. Izložba se može pogledati do 4. travnja.

Najavljujemo i slijedeću izložbu, u četvrtak, 9. travnja biti će otvorena izložba radova novljanskog slikara Milana Čorka.


admin Author