Idila sela u slikama Milana Čorka

Izložbom „Slike sela – o ljudima i običajima“ autor Milan Čorak, predstavio je slike života sela, „prizore rada, spektar raznovrsnih poslova koji se obavljaju kroz cijelu godinu“.

Izložio je tridesetak koloriranih radova u tušu, s puno detalja po čemu je autor prepoznatljiv, slikanih strpljenjem koje je Čorak i ranije pokazivao na slikama rađenim u tehnici ulja na platnu, slikajući  pejzaže ili seosku idilu. Crtež mu je jednostavan ali raskošan, pa gledatelj po  njegovim radovima pogledom može istraživati, pronalaziti sve detalja koji bi se mogli vidjeti na seoskom imanju ili prikazu posla  koji je vezan za neko doba godine.

– Običaji koji su godinama vezali ljude, okupljali velik broj mještana, zbližavali susjede, stvarali dugogodišnja prijateljstva,  iz gradskog života su iščezli gotovo u potpunosti, dok  u manjim zajednicama, te složnim selima, žive i dan danas. Djela Milana Čorka su realan prikaz uhvaćenog trenutka u životu običnog, tradicijskog  čovjeka sa sela, govoreći na svečanom otvorenju istaknula je Marija Kos, etnologinja.

Ovo je Čorkova  treća samostalna izložba u Novskoj, ranije je izložio karikature , a u nizu skupnih izložbi, prepoznavali smo njegov rada u slikama zime. Prošle godine autor se publici predstavio serijom crteža – skica povijesnih gradova i utvrda s područja Slavonije.

Osim u Novskoj autor je samostalno izlagao i u Zagrebu , a skupno u Novskoj, Lipiku, Karlovcu, Sisku i Zagrebu. Sudjelovao je u radu više likovnih kolonija. Likovni radovi nalaze mu se u SAD-u, Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i ove godine u Japanu. Član je DLAN-a.

Pjesmama „Žito žela“ i „Pudarice“ , otvorenje izložbe uveličala je ženska pjevačka skupina KUD-a „Šubić“. Iako smo članice i ranije  viđali u plesnim nastupima i narodnim nošnjama, na svečanom otvorenje pravo osvježenje,  u novom izdanju kao pjevačka skupina ali kao i uvijek, zvonkih glasova i lijepo pjevanih pjesama odabranih uz motive slika na izložbi.

Izložbu je otvorio Vlado Klasan, najavivši bolje dane za likovnu umjetnike, bolji prostor za postave slika i umjetničkih radova, a najavio je i izložbu, Ukrajinske narodne umjetnosti. Radovi Milana Čorka mogu se pogledati u prostoru Galerije POU Novska do kraja  travnja.

admin Author