Gola u kavezu

2. veljače u 20 sati.

golaukavezu Una je u vezi s oženjenim muškarcem i ne želi imati djecu, Nina je uhvatila muža u preljubu i trudna je, a Tanja je rastavljena i ne može imati djecu.  Tijekom jedne večeri tri se žene suočavaju s majčinstvom, dotiču se položaja žene u obitelji, vezi, društvu i uloge koju igra u suvremenom konzumerističkom carstvu…
To je tek u naznakama priča kojom se bavi dramski prvijenac Olje Runjić, autorice koju je javnost dosad mogla upoznati tek kao jednu od scenaristica TV serije Kazalište u kući. Tekst se izvorno zvao ‘Tripice‘, ali ga je do premijere, debitantica u producentskom poslu, glumica Ecija Ojdanić, odlučila preminovati u – ‘Gola u kavezu‘.

Kavez iz naslova iz kojeg će junakinje pokušati pobjeći, arhetipski je strah od majčinstva. Predstava se dotiče i pitanja ljubavi i njene trajnosti. Tematizira ženske obrasce ponašanja, brak, ženske stereotipe i arhetipe… pri tom se, kaže redatelj Ivan  Leo Lemo, prilično oštro okomljavajući na muški rod: ‘Trče za seksom i novcem, a između toga piju i gledaju nogomet i to je sve jako pogrešno i krivo i rezultira nasiljem i lošim statusom žene. Muškarci su dosta toga zeznuli

Produkcijska najava hrabro tvrdi da ‘Seks i grad’ nije ništa u usporedbi s ‘Golom ženom iz kaveza’… (?!) te kao dodatni mamac postavlja još par pitanja:
Mogu li muškarac i žena ostati zajedno cijeli život? Ima li svjetla na kraju tunela? Čija majka crnu vunu prede? Je li brak svetinja i jesu li nas majke poučile točnim pravilima produživanja vrste? Što je prokreacija, a što manipulacija? Kako se skinuti s intoksikacija? Što je potrošno, a što vječno u ovom potrošačkom dobu forenzike i farmaceutske industrije? Što je stereotip, a što arhetip oko tajne zvane žena? Koja je njezina uloga? Koja je prirodna uloga žene?

(izvor: teatar.hr)

KAZALIŠTE MORUZGVA

Autorica teksta: Olja Runjić
Redatelj, scenograf i autor prepjeva: Ivan Leo Lemo
Kostimografkinja: Mirjana Zagorec

Skladatelj i audio-vizualno oblikovanje: Willem Miličević
Koreografkinja: Larisa Lipovac
Oblikovanje rasvjete: Aleksandar Mondecar
Fotograf: Filip Čargonja

Uloge:

Una, slobodna umjetnica : Barbara Nola
Tanja, poslovna žena :Ana Begić
Nina, žena u krizi :Ecija Ojdanić

admin Author