Fascinacija životom i prirodom na slikama i keramici autora Zdravka Horvata

Izložba likovnih radova, „Glina i kist“, Zdravka Horvata, likovnog pedagoga i slikara, otvorena nedavno u Galeriji POU Novska,  konačno je ponuđena Novljanima. Ova svojevrsna retrospektiva radova, nastalih od šezdesetih godina prošlog stoljeća sve do najnovijih naslikanih ove godine,  slika i keramike, pripremana je dugo. Autor  je odolijevao pozivima za izlaganjem. Doprinos  da izloži svoja djela značajno je dala i Ana Bajzek, profesorica,  govoreći o životnom putu Zdravka Horvata, podsjetila je na njegov rad  u razvoju i kreativne umjetnosti djece i mladeži u Osnovnoj školi Novska, gdje je autor radio do umirovljena.

-Ljubav prema likovnoj umjetnosti nadopunjavala je i ljubav prema glazbi, strast još iz školskih pakračkih dana. Tijekom svog radnog vijeka, sve do 2006. godine, uspješno je vodio tamburašku sekciju, obučio generacije i generacije malih tamburaša  te zvucima tamburice obogaćivao mnoge školske i mjesne svečanosti, napomenula je Ana Bajzek.

Na svečanost otvorenja izložbe u čast umjetniku došli su brojni bivši učenici, kolegice i kolege iz škole, otvorenje izložbe kakvu je rijetkost doživjeti, puno topline i sjećanja, zvukova Horvatovih najdražih melodija odsviranih od  tamburaša koje je nekada učio svirati. 

-Umjetnički izraz Zdravka Horvata možemo svrstati u tradicionalistički usmjerenu vizualnu pojavnost posvećenu motivu krajolika, mrtve prirode i portreta te izradi keramičkih predmeta u tehnici rakua, uspješno balansirajući između komercijalne dopadljivosti i umjetničke slobode i inventivnosti. Njegovo slikarstvo a i keramika neopterećeni su vremenskim i trendovskim diktatima, prihvaćaju znanja i umijeća temeljnih likovnih izričaja, jer Zdravko Horvat je kao dobar umjetnik i likovni pedagog obdaren visokom razinom stvaralačke kombinatorike i slobodom ispoljavanja vlastite intuicije i umjetničke imaginacije, govoreći o kreativnom radu kazala je Sanda Stanaćev Bajzek, likovna kritičarka, izdvojivši autorovu skromnost, samozatajnost i iskrenost u pristupu likovnom izričaju.

Zdravko Horvat rođen je 1942. godine u  Đulovcu , Osnovnu i  petogodišnju Učiteljsku školu završio je u Pakracu, a Pedagošku akademiju u Zagrebu. Od 1968. godine do umirovljenja radi u Osnovnoj školi Novska, a jedno vrijeme  obnašao je i dužnost ravnatelja POU Novska, tada Narodnog sveučilišta u Novskoj.

Pored rada s djecom u sekciji Mali keramičari Učeničke zadruge „Ogrc“ OŠ Novska, a

svoje umjetničke sposobnosti prenosi i na odrasle.  Godine 1973. zajedno s nekolicinom likovnih entuzijasta pokreće osnivanje Likovne radionice DLAN,  Društvo Likovnih Amatera Novska, koja uz  manje prekide djeluje i danas.

Izložbu „Glina i kist“ Zdravka Horvata svečano je otvorio Vlado Klasan, gradonačelnik Novske. Radovi se mogu pogledati do 6. lipnja.

admin Author