IZLOŽBA – predmeti, fotografije i filatelija za obljetnicu „Bljeska“

Uz 21. obljetnicu Vojno redarstvene operacije „Bljesak“ postavljena je izložba „Novljanskim ratnim stazama“ Na izložbi su prikazani predmeti i fotografije iz Domovinskog rata obiteljske zbirke „Sajko“ te filatelija, marke s tematikom iz „Bljeska“ i stradali gadovi tijekom Domovinskog rata, novljanskog filateliste Mateja Glavića, člana Hrvatskog filatelističkog i numizmatičkog društva „Novska 94“.

Obitelj Sajko, Živko i sin Željko, desetljećima sakupljaju razne predmete, a osim etnografskih, sakralnih, tehničkih uređaja i predmeta,  dio njihove jedinstvene zaštićene povijesno kulturne zbirke, zauzima i zbirka odora, kaciga, oružja i fotografija iz Domovinskog rata. Ponajviše sakupljanih na području Zapadnoslavonskog ratišta i Novske.

Značaj izložaka je u njihovoj autentičnosti, korišteni su u obrani i oslobađanju okupiranih naselja Novske i Općine Jasenovac.

I sam sudionik tih događanja, Željko Sajko, prepoznavao je i važnost bilježenja povijesnih trenutaka što je vidljivo na izloženim fotografijama. Snimio ih je, ne samo kao  dokumentarni prikaz rata već one imaju i snažnu poruku, govore o jednom vremenu, strahotama i devastaciji hrvatskih dobara.

Filatelija Mateja Glavića upotpunila je izložbu, pozornost je na marci koja je na inicijativu  HFND „Novska 94“, tiskana u povodu 10 godine od „Bljeska“, a Glavić je uz ovu obljetnicu dizajnirao i pogodnu omotnicu s žigom koji je vrijedio samo na taj dan.

Izložbu je u nazočnosti velikog broja sudionika ratnih događanja otvorio Vlado Klasan, gradonačelnik, rekavši da zbirka treba jednog dana biti dio stalnog postava muzeja u Novskoj.

Izložba se može pogledati u galerijskom prostoru Pučkog otvorenog učilišta Novska.

admin Author