Otvorenje izložbe “Oglavlja iz fundusa Muzeja Moslavine Kutina”


U utorak, 14. lipnja, u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba “Oglavlja iz fundusa Muzeja Moslavine Kutina”.

Pod pojmom oglavlja podrazumijeva se sve ono što se odnosi na pokrivanje glave kao sredstvo zaštite od hladnoće te frizure, ukrašavanje kose i glave. Načini pokrivanja glave, oblici, boje, materijali i načini izrade pokrivala govore o različitim statusnim, gospodarskim, vjerskim, društvenim i političkim stanjima u kojima su se nalazili sela i pojedinci u određenom vremenskom i životnom periodu, ona su izraz njegove kulture i ponašanja, istaknula je autorica izložbe, etnologinja Silvija Kantolić.

Upravo je ta tema povod ovoj izložbi kojom autorica želi javnosti predstaviti predmete koji se ne vide često i vrlo su vrijedna građa i sastavni dio fundusa Muzeja Moslavine Kutina.

Ovdje predstavljeni predmeti su parte (simbol djevojaštva), poculice (simbol braka, pripadnosti) i peče (simbol starije žene i udovištva). Posjetitelji mogu saznati više o tehnikama njihove izrade, kao i načinu i prigodama u kojoj su se pojedina oglavlja nosila. Među najstarijim primjercima koje je moguće vidjeti su oglavlja iz druge polovice 19. st. s područja Moslavine.

Organizatori izložbe su Pučko otvoreno učilište Novska i Muzejska zavičajna zbirka grada Novske u suradnji s Muzejom Moslavine Kutina. Tehničku podršku autorici pri realizaciji postava pružili su  Dubravko Vidiček, Željko Sajko i Luka Štefan.

Izložbu su posjetiteljima i uzvanicima predstavile ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina, Jasmina Uroda Kutlić, i autorica, Silvija Kantolić, a svečano ju je otvorio ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta, Miroslav Perošević. Otvorenje su prigodnim izvedbama popratili članovi KUD-a Šubić.

Izložba je otvorena za posjetitelje svakim radnim danom od 14. do 25. lipnja, 8 – 15 h.

Luka Štefan Author