Izložba “T-34 i T-55: Tenkovi u obrani Hrvatske”

U utorak, 4. listopada, u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba “T-34 i T-55: Tenkovi u obrani Hrvatske“, nakon održane komemoracije za stradale u raketiranju središta grada Novske od strane avijacije JNA 1991. godine.

Hrvatska i Srbija su tijekom Domovinskog rata koristile T-34 i T-55 tenkove. Bili su to tenkovi sovjetske proizvodnje, a T-34 je prvi put korišten u Drugom svjetskom ratu i bio je ključan u pobijedi Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom. Pokazao se odlučujućim čimbenikom u mnogim velikim bitkama na istočnom frontu u Drugom svjetskom ratu, gdje je prvi put došao do izražaja tijekom operacije Barbarossa. Koristile su ga i mnoge države koje su bile sudionici Hladnog rata u periodu između 1945. i 1991. godine. Izložba kroz predmete i ratne fotografije Željka Gašparovića, prati događaje iz listopada 1991. godine, kada je napadnut Stari Grabovac. Izložbu su postavili Luka Štefan, kustos Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske i Željko Sajko, muzejski tehničar. Izložba je otvorena do 12. listopada.

Usporedno s izložbom, u kinu je pretpremijerno prikazan i dokumentarni film  iz  trilogije „1991 – Početak, Obrat i Pobjeda“, povjesničara Borne Marinića. Producent i snimatelj filma je Igor Knežević, a redatelj Davor Šarić.

Luka Štefan Author