Otvorenje izložbe “Rođendani iz obiteljskih albuma”

U petak, 14. listopada, u galeriji Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba predmeta i fotografija Rođendani iz obiteljskih albuma iz arhive Zbirke Sajko, kao dio programa manifestacije Lukovo u Novskoj.

Ova izložba osmišljena je kako bi se na prigodan način obilježio dan Grada Novske kroz fotografije najsretnijih trenutaka njegovih stanovnika, uhvaćenih kroz objektiv poznatog novljanskog fotografa Jurja Jambrečine (1925. – 1983.) od kasnih 50-ih pa do početka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Pojmom rođendan označava se godišnjica rođenja pojedinca i slavi se u mnogim svjetskim kulturama, a proslavi i darovima osobito se raduju djeca. Tradicionalno se za rođendansku proslavu peče i torta, koja može biti ukrašena na različite načine, dok se na nju stavljaju i pale svjećice čiji broj odgovara broju navršenih godina slavljenika. Slavljenik tada, pušući u njih, mora zaželjeti želju za koju se vjeruje da će se i ostvariti.

Za realizaciju izložbe i popratnog kataloga zaslužni su Željko Sajko, muzejski tehničar u Muzejskoj zavičajnoj zbirci Grada Novske i kustos Luka Štefan. Tijekom otvorenja, izložbu je posjetiteljima i uzvanicima predstavio i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska, Miroslav Perošević, dok se uz nekoliko prigodnih riječi publici obratio i zamjenik gradonačelnice, Siniša Kesić.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 4. rujna 2022. godine.

Foto: Tomislav Koran

Luka Štefan Author