Otvorenje: Izložba ‘Nit po nit’ oduševila posjetitelje

U srijedu, 15. ožujka 2023. godine, svečano je otvorena izložba “Nit po nit: Povratak tradicionalnom ručnom tkanju” u Pučkom otvorenom učilištu Novska. Na otvorenju izložbu su predstavili Miroslav Perošević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska, Luka Štefan, autor izložbe i kustos Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske, Silvija Kantolić, kustosica Muzeja Moslavine Kutina te suradnica na izložbi. Gradonačelnica Grada Novske, Marija Kušmiš, svečano je otvorila izložbu u prisustvu velikog broja posjetitelja.

Izložba je usredotočena na proces tkanja od biljke do tkanine, kao i na tradicionalne tehnike uzgoja i obrade sirovina poput lana i konoplje koje su nekada bile od velike važnosti za proizvodnju tkanina i drugih predmeta u različitim krajevima Hrvatske. Na izložbi su prikazani alati i tehnike koje su se koristile u prošlosti za obradu i tkanje, kao i primjeri tradicionalne odjeće i predmeta koji su se izrađivali ručno.

Cilj izložbe je očuvanje kulturne baštine i tradicije ručnog tkanja, te ukazivanje na važnost očuvanja i njegovanja starih zanata. Program je obogaćen izvedbama KUD-a ‘Kolo’ iz Starog Grabovca, dok je gospodin Ilija Gregorić iz Starog Grabovca posjetitelje proveo izložbom i prezentirao im svoje tkalačke vještine.

Izložba “Nit po nit: Povratak tradicionalnom ručnom tkanju” je izvrsna prilika za sve zainteresirane da nauče više o povijesti i važnosti tradicionalnog tkanja u Hrvatskoj, te da se upoznaju s alatima i tehnikama koje su se koristile u proizvodnji tkanina.

Izložba će biti otvorena za javnost do 12. travnja 2023. godine.

Impressum:

Autor izložbe: Luka Štefan

Autori teksta: Luka Štefan, Silvija Kantolić

Postav izložbe: Željko Sajko, Luka Štefan

Suradnici na izložbi: Ilija Gregorić, Ksenija Kovačević, Marija Kos Šaka (Turistička zajednica Grada Novske), Silvija Kantolić (Muzej Moslavine Kutina), Nikola Pažin (IDI), Emili Tomaić, KUD ‘Kolo’, KUD Javor, KUD Šubić

Fotografije: Tomislav Koran

Luka Štefan Author