DJEČJI FILM: Kapetanica Nova (besplatno)


Zeleni ekran novi je program Kino mreže, koji povodom Međunarodnog dana planeta Zemlje na filmska platna diljem zemlje donosi poučne, zanimljive i edukacijske dokumentarne igrane filmove o očuvanju okoliša i to za cijelu obitelj. Program se odvija od 20. do 23. travnja u ukupno 20 nezavisnih kina.

PETAK: 21. TRAVNJA: 18 sati

CIJENA: ULAZ JE BESPLATAN

DOBNA PREPORUKA: 8+
IGRANI FILM ZA DJECU. (HR TITL)

Uzbudljivi nizozemski znanstvenofantastični film za djecu, ovjenčan trima nagradama važnog filmskog festivala za djecu Cinekid, prati pustolovinu koja prkosi pravocrtnom protjecanju vremena, ali i očekivanjima okoline, kako bi se planetu na laganom izdisaju osigurala svjetlija budućnost.

Kapetanica Nova
Kapetanica Nova

Kada petnaestogodišnji Nas u šumi naiđe na srušenu letjelicu čiji su putnici 12-godišnja djevojčica Nova i njezin brbljavi robot ADD, otkrije nevjerojatnu stvar: Nova je, naime, znanstvenica znanstvenica iz budućnosti, a vratila se u prošlost kako bi spriječila klimatsku katastrofu. No zadatak joj otežava činjenica da ju je putovanje kroz vrijeme pomladilo, pa kompleksnom misijom mora navigirati u tijelu 12-godišnje djevojčice. Ipak zajedno s novopečenim prijateljem, neustrašivo kreće u spasilačku avanturu za dobrobit Zemlje.

Namijenjen malenim filmofilima uzrasta 8+, Kapetanica Nova cjelovečernji je prvijenac redatelja Mauricea Trouwborsta koji stoji iza uspješne serije za mlade Floor Rules, adaptacije literarnog hita za mlade o tvrdoglavoj djevojčici Floor prilično anarhičnog svjetonazora koja je, kako sama smatra, prošla kroz ama baš svaku škakljivu situaciju.

U svom filmskom ostvarenju Trouwborst pristupa alarmantnoj aktualnoj ekološkoj situaciji na za mlade primjeren i uzbudljiv način. Ovo ostvarenje koje kroz SF priču progovara o globalno važnim temama poput klimatske krize, ali i važnosti prijateljstva te nužnosti gradnje proaktivnog i odgovornog odnosa prema prirodi i svijetu koji nas okružuje.

Director: Maurice Trouwborst
Screenplay: Lotte Tabbers, Maurice Trouwborst
Cast: Kika van de Vijver, Marouane Meftah, Sander van de Pavert, Hannah van Lunteren, Anniek Pheifer, Pierre Bokma, Ricky Koole, Harry van Rijthoven
DOP: Robbie Van Brussel
Editing: Pelle Asselbergs
Music: Derk-Jan Warrink, Koji Nelissen, Anna van der Staak
Producer: Derk-Jan Warrink, Koji Nelissen, Anna van der Staak
Production: Keplerfilm B.V., VPRO

Festivali i nagrade

Cinekid- Nagrada za najbolji film za djecu

Cinekid- Nagrada za najbolji nizozemski fillm za djecu

Cinekid- Nagrada publike

Nizozemski filmski festival- Nagrada za oblikovanje zvuka

Dan planeta Zemlje, koji se slavi svake godine 22. travnja, predstavlja globalni događaj kojim se skreće pažnja na kritične probleme s kojima se suočava naš planet, poput klimatskih promjena, zagađenja, uništavanja prirodnih staništa i smanjenja bioraznolikosti. Ovaj dan također pruža priliku da se poduzmu konkretni koraci u cilju očuvanja Zemlje i stvaranja održivijeg svijeta za sve nas.

Program Zeleni ekran fokus stavlja na ekologiju i očuvanje planeta Zemlje, a održava se u nezavisnim kinima diljem Hrvatske povodom Dana planeta Zemlje. Program je osmišljen kako bi se promovirala važnost očuvanja okoliša i potaknula svijest o ključnoj ulozi koju svatko od nas može odigrati u tome.

Dok tražimo načine kako zaštititi i slaviti Zemlju, važno je odvojiti vrijeme i za razmišljanje o tome kako naši postupci utječu na okoliš. Film i kino već su dugo, umjesto samo mjesta zabave, i mjesto za informiranje publike, mijenjanje stavova i motivaciju za djelovanje. Kroz Zeleni ekran publika će moći uživati u raznovrsnom filmskom programu koji se bavi temama poput klimatskih promjena, zaštite divljih životinja i održivog razvoja. Ovaj program nudi jedinstvenu priliku da se uživa u filmskim umjetničkim ostvarenjima, ali i da se istovremeno podigne svijest o ključnoj ulozi koju svatko od nas igra u očuvanju našeg planeta.

admin Author