28. Edukativna muzejska akcija


Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske ove godine po prvi puta sudjeluje u Edukativnoj muzejskoj akciji u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, čija je tema ZA(JEDNO): Svi za muzej. Ovogodišnji muzej domaćin je Narodni muzej Zadar. Glavna okosnica teme je kreiranje muzejskog programa u suradnji s posjetiteljima uz stručnu pomoć djelatnika muzeja.

Sudjelujemo s projektom ‘Učenik – kustos’, koji ostvarujemo sa Srednjom školom Novska i profesoricom Danijelom Pauković. Ovaj program provodi se s ciljem uključivanja djece i mladih u rad zbirke te pruža priliku sudionicima da steknu praktična iskustva u istraživačkom radu, organizaciji radionica i pripremi izložbi u muzejskom okruženju.

U završnoj fazi programa, učenici će prezentirati rezultate svog istraživanja kroz samostalnu izložbu, uz pripremu promotivnog kataloga, deplijana, fotografija i digitalnog sadržaja. Također, održat će usmenu prezentaciju za lokalnu zajednicu, čime će istaknuti važnost kulturne baštine i potaknuti svijest o njezinom očuvanju.

Potičemo i vas, dragi sugrađani, da aktivno sudjelujete u radu muzeja s idejama i prijedlozima!

Promotivni video 28. EMA-e možete pronaći na poveznici u nastavku:

Luka Štefan Author