Mladi kustosi: Izložba ‘Priče iz prošlosti za budućnost’ oduševila Novsku

U petak, 12. svibnja, svečano je otvorena izložba “Priče iz prošlosti za budućnost” u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska. Izložba je kruna suradnje Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske i 1.g razreda Srednje škole Novska kroz projekt “Učenik-kustos”.

Ova izložba rezultat je značajnog edukativnog projekta. Projekt “Učenik-kustos”, realiziran uz pomoć profesorice Danijele Pauković, omogućuje mladima da se uključe u rad zbirke, steknu praktična iskustva, istraže i pripreme izložbe u muzejskom okruženju.

Projekt i izložbu su okupljenima predstavili Luka Štefan, kustos Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske i autor projekta, profesorica Danijela Pauković, koordinatorica izložbe, i Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škole Novska. Svečano otvorenje obavio je zamjenik gradonačelnice Grada Novske, Siniša Kesić, koji je posjetiteljima uputio par prigodnih riječi.

Poseban dio otvorenja bio je trenutak kada su učenici sami predstavili sakupljene predmete, donoseći priče svojih roditelja, baka i djedova iz prošlosti. Večer je dodatno obogatila izvedba KUD-a Šubić.

Ovaj projekt je i dio 28. edukativne Muzejske akcije u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Hrvatskog muzejskog društva, pod temom “ZA(JEDNO): Svi za muzej”. Ovo je prvi put da Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske sudjeluje u ovom nacionalnom programu, a bit će i dio Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja.

Svi sudionici projekta sudjelovat će na završnoj svečanosti Edukativne muzejske akcije u Zadru, 19. svibnja.

Izložba “Priče iz prošlosti za budućnost” otvorena je za javnost do 24. svibnja, od 8 do 15 h.

Luka Štefan Author