28. EMA – završna svečanost u Zadru

Muzejska zavičajna zbirka grada Novske sudjelovala je u petak, 19. svibnja, na svečanom zatvaranju 28. Edukativne muzejske akcije (EMA) koja se održala u impresivnoj Providurovoj palači u Zadru. Ovaj događaj, čiji je domaćin bio Narodni muzej Zadar, okupio je mnoge muzeje, uključujući i naš.

Kroz posljednjih nekoliko mjeseci, naša zbirka je aktivno provodila projekt Učenik-kustos, kojeg su uspješno izveli učenici 1. g. razreda Srednje škole Novska. Projekt je bio osmišljen s ciljem edukacije učenika o muzejskoj djelatnosti, kao i njene popularizacije. U sklopu projekta, učenici su imali priliku kreirati vlastitu izložbu, čime su se povezali s kulturnim nasljeđem svog kraja i obitelji.

EMA je tradicionalna manifestacija koju svake godine organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Kroz niz različitih aktivnosti, EMA ima za cilj povećati svijest o važnosti muzeja, posebice među mlađom populacijom.

Svečanost je započela u 9 sati, a osim što je uključivala prezentaciju projekata, uključivala je i niz kulturno-umjetničkih programa. Učenici iz Novske su, zajedno sa kustosom Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske, Lukom Štefanom i svojom profesoricom Danijelom Pauković, predstavili svoj rad i ostvareni projekt. Kroz ovaj događaj, učenici su ne samo stekli vrijedno iskustvo, već su i pokazali koliko mladi ljudi mogu doprinijeti očuvanju i promociji vlastite kulturne baštine.

Na kraju svečanosti, svi sudionici događaja imali su priliku obići prekrasnu Providurovu palaču i ostale znamenitosti grada Zadra.

Ova svečanost bila je izvrsna prilika za učenje, razmjenu iskustava i daljnje promicanje muzejske djelatnosti Grada Novske i novljanske baštine.

Odlazak na završnu svečanost omogućen je sredstvima koje je osigurao Grad Novska.

Foto: Željko Sajko

Luka Štefan Author