9. Rendez-vous au cinéma

Filmove iz programa “Rendez-vous au cinéma” možete besplatno pogledati u subotu i nedjelju 14. i 15. listopada u Kinu Novska.

14. listopada: 10 sati: Dilili u Parizu
14. listopada: 13 sati: O Joan
14. listopada: 16 sati: Demoni
15. listopada: 13 sati: Bar Atlantik
15. listopada: 16 sati: Godina morskog psa

Rendez-vous au cinéma: program francuskog filma u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske

Ovogodišnji filmski rendez-vous održat će se od 15. rujna do 15. listopada u 30 nezavisnih kina diljem Hrvatske. Program je nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra, a uključuje pet filmova: nezaboravni francuski klasik te četiri žanrovski raznovrsna recentna naslova.

Rendez-vous au cinéma otvorit će 15. rujna 2023. u zagrebačkom kinu Tuškanac jedan od važnijih psiholoških trilera svih vremena u režiji glasovitog Henrija-Georgesa Clouzota. Riječ je o francuskom klasiku Demoni, filmu koji je nastao prema romanu uglednog francuskog dvojca Pierrea Boileaua i Thomasa Narcejaca (Vrtoglavica, Oči bez lica Georgesa Franjua), a za koji je i sam Hitchcock bio zainteresiran. Međutim, Clouzot ga je preduhitrio pa je Hitchcock kasnije prema njihovu romanu režirao Vrtoglavicu. Prije projekcije filma u kinu Tuškanac održat će se i druženje s publikom i gostima.

  Program posvećen francuskom filmu na eklektičan način okuplja različite filmske forme.

  Ovogodišnji program uključuje niz filmskih žanrova – pored već spomenute krimi drame/horora Demoni, publika će moći vidjeti recentnu komediju s elementima drame i horora, film Godina morskog psa (L’Année du requin) koja primorski gradić na jugozapadu Francuske suočava se s neočekivanim dolaskom morskog psa. Film su režirali braća blizanci Ludovic i Zoran Boukherme, koji za film ujedno potpisuju i scenarij. Godina morskog psa im je treći dugometražni igrani film koji su zajedno radili.

  Potom je tu i romantična drama O Joan redatelja Laurenta Larivièrea koja istražuje duboke emocije i tajne u životu žene koja se suočava s događajima iz prošlosti. Naslovnu ulogu utjelovila je renomirana francuska glumica Isabelle Hupert, koja je dobila počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo na prošlogodišnjem, 72. Berlinaleu, na kojem je film imao svjetsku premijeru.

  Animirani film Dilili u Parizu autora Michela Ocelota vodi nas u Belle Epoque Pariza (kraj 19. i početak 20. stoljeća) te pruža inspirativnu priču o borbi za prava žena i djevojčica u kojoj djevojčica Dilili istražuje misteriozne otmice djevojčica diljem Pariza. Potonji film osvojio je nagradu César za najbolji animirani film 2019. godine.

  Dokumentarni film Bar Atlantik autorice Fanny Molin bilježi život vlasnice kafića Natalie i promjene koje nastupaju kada se bar stavi na prodaju. Film se prvi put publici predstavio u sklopu paralelnog programa (ACID) Filmskog festivala u Cannesu 2022. godine.

  admin Author