‘Svijet numizmatike’ – edukativna radionica

U sklopu obrazovnih aktivnosti Pučkog otvorenog učilišta Novska, u srijedu, 13. prosinca, održana je radionica “Svijet numizmatike” namijenjena učenicima s teškoćama u razvoju iz Osnovne škole Novska. Radionicu je organizirala Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske, s ciljem upoznavanja mladih s numizmatičkom znanosti i poviješću novca.

Radionica je bila strukturirana kako bi pružila učenicima sveobuhvatan uvid u povijest i značaj novca, od prvih oblika trgovine do razvoja modernog monetarnog sustava. Jedan od ključnih segmenata bio je fokus na numizmatičkoj praksi u Rimskom Carstvu i tijekom srednjeg vijeka, uključujući tehničke aspekte kovanja i ulogu kovnica. Tako su se učenici upoznali s dvije važne slavonske kovnice novca, Siskom i Pakracem.

Posebno značajan dio programa bio je praktična radionica u kojoj su učenici imali priliku samostalno dizajnirati i izraditi replike kovanica. Korištenjem različitih materijala i tehnika, učenici su stekli praktično iskustvo, čime je potaknuto njihovo razumijevanje materijalne kulture i umjetničkog izraza.

Ovaj pristup pružio je učenicima priliku ne samo da se upoznaju s teoretskim aspektima numizmatike, već i da razviju praktične vještine kroz kreativni proces. Svaki učenik je kreirao unikatnu kovanicu, čime je demonstrirana individualnost i kreativni potencijal svakog djeteta.

Ovdje valja naglasiti značaj pružanja prilagodljivih obrazovnih sadržaja koji podupiru razvoj kognitivnih i kreativnih sposobnosti kod djece s teškoćama u razvoju. Kroz ovakve programe, učenici ne samo da stječu nova znanja, već i razvijaju samopouzdanje i socijalne vještine.

Završetak radionice obilježen je zajedničkom fotografijom učenika sa svojim radovima, pri čemu su oni s ponosom predstavili svoje kreacije. Odaziv učenika i njihovih mentora bio je izuzetno pozitivan, potvrđujući uspjeh radionice kao sredstva edukacije i motivacije.

Foto: Tomislav Koran

Luka Štefan Author