Povratak Avarske sablje uoči Noći muzeja

Uoči 19. Noći muzeja, Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske sa zadovoljstvom objavljuje povratak jednog od svojih najdragocjenijih blaga – avarske sablje iz 7./8. stoljeća. Ovaj povijesni artefakt nije samo ključni dio naše arheološke zbirke, već i svjedočanstvo bogate kulturne i povijesne tapiserije koja plete priču o Novskoj i njenom okruženju.

Ova sablja, koju je 1978. godine otkrio Živko Sajko, predstavlja raskoš prošlosti koja se očituje kroz njen elegantni dizajn. Blago zakrivljena oštrica s željeznom križnicom odražava estetiku i umijeće Drugog avarskog kaganata, impresivne državno-političke tvorevine na području Karpatske kotline.

Njezino otkriće na mjestu gdje se vjerojatno nalazilo avaro-slavensko groblje ukazuje na to da je sablja nekad krasila grob nekog uglednog ratnika, simbolizirajući poštovanje i čast koja mu je bila ukazana.

Nakon što je bila izložena kao dio putujuće izložbe “Avari i Slaveni južno od Drave” u Arheološkom muzeju u Zagrebu, sablja se vraća u Novsku kako bi ponovno zauzela svoje pravo mjesto u srcu zavičajne zbirke.

Pozivamo vas da posjetite našu zbirku i iz prve ruke doživite ovaj izuzetan komad povijesti. Otvoreni smo svakim radnim danom od 8 do 15 sati, a tijekom Noći muzeja ulaz je slobodan.

Doživite čaroliju povijesti kroz avarsku sablju i otkrijte skrivene priče koje naša zavičajna baština čuva. Posjetite nas i budite dio putovanja kroz vrijeme u Muzejskoj zavičajnoj zbirci Grada Novske.

Luka Štefan Author