Izložba: Skriveno blago Luke Ilića Oriovčanina

U petak, 26. travnja, u prostorijama galerije Pučkog otvorenog učilišta Novska svečano je otvorena izložba “Monetae Temporum: Skriveno blago Luke Ilića Oriovčanina”. Izložbu su predstavili autor Luka Štefan, kustos Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske, i ravnatelj POU Novska, Miroslav Perošević. Projekt je realiziran u suradnji s numizmatičkim odjelom Arheološkog muzeja u Zagrebu, čime je još jednom potvrđena bogata kulturološka suradnja među navedenim institucijama.

Luka Ilić Oriovčanin bio je svećenik, etnolog i povjesničar rođen 15. listopada 1817. godine u Oriovcu. Obrazovao se u Oriovcu i Požegi, a diplomirao je na Filozofsko-teološkom fakultetu u Zagrebu 1843. godine. Kroz svoje službovanje, koje je obuhvaćalo pozicije kapelana, vojnog svećenika i župnika, Ilić je postao ključna figura u hrvatskoj kulturi i znanosti. Svojim etnološkim radovima u publikacijama poput “Danice” i “Kola”, te kroz zbirke “Slavonske varoške pjesme” i “Narodni slavonski običaji”, postavio je temelje moderne hrvatske etnologije. Autor je i biografije “Baron Franjo Trenk i slavonski panduri”, koja dodatno svjedoči o njegovom doprinosu istraživanju lokalne povijesti.

Ilićeva strast prema numizmatici odvela ga je u svijet sakupljanja i proučavanja kako domaćeg tako i stranog novca, rezultirajući impresivnom zbirkom koja je uključivala 3333 kovanice i 44 banknote različitog porijekla, od rimskih i grčkih do dubrovačkih i dalmatinskih. Nakon njegove smrti 1878. godine, hrvatska vlada prepoznala je kulturnu važnost njegove zbirke te ju je otkupila i predala Narodnom zemaljskom muzeju. Danas, ta zbirka je pod skrbi Arheološkog muzeja u Zagrebu, gdje je više od 300 predmeta dostupno javnosti, pružajući jedinstveni uvid u povijesni i kulturni razvoj kroz stoljeća.

Posjetitelji izložbe imat će priliku upoznati se s ovim vrijednim predmetima sve do 8. svibnja 2024. godine, otkrivajući skrivene dragocjenosti koje pričaju priču o bogatoj povijesti i nasljeđu koje je Luka Ilić ostavio iza sebe.

Više možete saznati na službenoj stranici izložbe klikom ovdje .

Foto: Tomislav Koran, Željko Sajko

IMPRESUM

ORGANIZATOR IZLOŽBE

Pučko otvoreno učilište Novska
(Muzejska zavičajna zbirka Grada Novske)

AUTOR IZLOŽBE I TEKSTA

Luka Štefan

POSTAV IZLOŽBE

Luka Štefan

Željko Sajko

SURADNICI NA IZLOŽBI

Dr. sc. Tomislav Bilić
Arheološki muzej u Zagrebu

Miroslav Nađ
Arheološki muzej u Zagrebu

OBLIKOVANJE IZLOŽBENIH PANOA I KATALOGA

Emili Tomaić

TISAK IZLOŽBENIH PANOA I KATALOGA

Tiskara Roka, Novska

Izložba je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske

Luka Štefan Author