Regionalni edukacijski i inovacijski centar u Novskoj

U utorak, 10. srpnja u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Zagrebu, potpisan je Sporazum o dodjeli sredstava za 32 projekta, ukupne  vrijednosti 500 milijuna eura. S predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, s regionalnim razvojnim agencijama i predstavnicima javnim institucijama, Sporazum je potpisao, Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sredstva koja će biti utrošena za tehničku pomoći u pripremi razvojna projekta „Regionalnog edukacijskog inovacijskog centra u Novskoj“, Sporazum je potpisao, Mario Čelan, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska, koje je ujedno i nositelj izvedbe. Potpisivanjem Sporazuma,  nakon nekoliko godina priprema, rada i lobiranja za projekt,  započinje i njegova finalizacija.  O tome s ponosom ravnatelj kaže:

– Ovo je iznimna čast za Pučko otvoreno učilište Novska jer je projekt važan i za cijelu regiju. Sredstvima iz Sporazuma koji smo potpisali, financirati će  se sva potrebna projektna i ostala dokumentacija, kako bi se mogli kandidirati za sredstva iz strukturnih fondova EU. Procjenjujemo  se da će ukupna vrijednost projekta biti oko 15 milijuna eura.“.

Regionalni edukacijski i inovacijski centar u Novskoj, jedini je projekt s područja Sisačko-moslavačke županije koji je dobio tehničku pomoć, a  graditi će se na prostoru Poduzetničke zone „Jug“.

Gradnja objekata u kojima će se provoditi školovanje za 19 građevinskih zanimanja započela bi prema predviđanju, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

– Značaj projekta koji će imati utjecaja na cijelu regiju, prepoznat je te ga je poduprla Sisačko-moslavačka županija. Potporu realizaciji dalo je i  Upravno vijeće statističke regije „Panonska Hrvatska“ kao i Grad Novska koji je  partner u realizaciji , naglasio je Čelan.

Edukacijski centar bio bi opremljen sa strojevima, alatima i materijalima potrebnim za izvođenje nastave za pojedina građevinska zanimanja. Polaznicima iz cijele Hrvatske osim obrazovnog dijela bio bi omogućen uz smještaj, i prehrana u krugu Centra.

– Uz segment edukacije, Centar bi imao i  inovacijski za što je dobivena  potpora Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Centar bi pružao usluge  inovatorima s područja Hrvatske gdje bi inovatori,  uz korištenje raspoloživih strojeva i tehnologije, realizirali svoje ideje,  izrade i dorade inovacija od  drveta, metala i plastike, kazao je Mario Čelan, ravnatelj.

admin Author