Predstavljanje knjige: Turska – uvod u povijest, unutarnju i vanjsku politiku

Gradska vijećnica, ponedjeljak, 10. prosinca u 18 sati

Knjiga Amira Muharemija uvod je u temu Turske u širem smislu, uvod u povijest države i naroda, uvod u unutarnju politiku i uvod u vanjsku politiku i geopolitički položaj ove vrlo važne države..

Amir Muharemi, koji se ubraja među naše najbolje poznavatelje suvremene turske političke povijesti, jasno je sažeo povijest Turske, od najranijeg doba, od 6. stoljeća, do najnovijeg vremena. Posebnu pažnju autor posvećuje današnjim prilikama u Turskoj, gdje premijer Recep Tayyip Erdoğan i njegova Stranka pravde i razvitka (AKP), istovremeno, na velika vrata vraćaju islamistički utjecaj u turskom društvu i, nakon mnogih desetljeća, ponovno pretvaraju Tursku u jednu od najmoćnijih sila svijeta. Da bi se o nečemu tako kompleksnom i širokom, kao što je turska povijest, moglo pisati jednostavno, kompetentno i zanimljivo, nužno je duboko razumjeti sve okolnosti koje su utjecale na uspone, padove i prevrate kojima je protkana politička prošlost ove velike nacije. A upravo je razumijevanje suština, temeljna vrijednost ove knjige.

Iz sadržaja: OSMANSKO CARSTVO – od preteča u 6. stoljeću do raspada poslije poraza u Prvom svjetskom ratu 1918. godine
REPUBLIKA TURSKA – od Kemala Atatürka do danas
VANJSKA POLITIKA – aktualna uloga Turske na Srednjem Istoku, Balkanu, u odnosu prema SAD-u, EU i Rusiji
DODACI – rječnik turcizama, turski jezici, civilno-vojni odnosi, kurdsko pitanje, Istanbul, političke stranke, važnije ličnosti

O autoru: Amir Muharemi rođen je u Zagrebu 6. siječnja 1961. godine, odrastao i živio u Kutini. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu iz područja međunarodnih odnosa. Završio je Diplomatsku akademiju Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. godine i pukovnik Hrvatske vojske. Bio je časnik za vezu Operativne grupe Posavina (Novska), pomoćnik zapovjednika 1. gardijske brigade „Tigrovi“ i radio je u Ministarstvu obrane RH do 2000. godine. Od 2000. do 2001. godine bio je pomoćnik savjetnika Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost, a zatim veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Turskoj od 2001. do 2005. i veleposlanik i zamjenik stalne predstavnice u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku od 2006. do 2008. godine. Od 2008. do 2010. bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske, a sada je generalni konzul RH u Istanbulu.

admin Author