Izložba: 100 godina foto kluba Split

Profesor Umberto Girometta i prof. Juraj Božičević najzaslužniji su za osnivanje i pokretanje Fotokluba Split 1911. godine. Umberto Girometta bio je i prvi tajnik spomenutog splitskog društva, a Juraj Božičević predsjednik.

Umberto Girometta
Split 16. 7. 1883. – Split 27. 4. 1939.
profesor, speleolog i publicist

Foto klub Split konstituiran je na skupštini u Kinu Karaman 26. travnja 1911. godine. Glavni pokretači i osnivači kluba bili su profesori Realke Umberto Girometta i Juraj Božičević. Uz ova dva foto amatera značajniji prvi aktivni članovi bili su i nastavnik Realke Mirko Fagarazzi, te trgovac Ante Milišić u čijoj su se papirnici u Ilićevom prolazu nasuprot kina Karaman mogli opskrbljivati foto opremom i izlagati radove nakon organiziranih foto izleta.
Prilike, odnosno neprilike, oko dva svjetska rata nisu samo utjecale na prestanak klupskog okupljanja, vec i na uništavanje fotografske građe. Tek se 1950. g. u okrilju organizacije Narodna tehnika obnavlja institucionaliziranje amaterske fotografske djelatnosti kroz Klub foto i kino amatera. Nakon odvajanja od Kino kluba Split i iseljenja iz prostorija na Rivi 1952. g. Foto klub se smjestio u Marmontovoj ulici u sklopu izložbenog salona Galić od kojeg se odvojio 1956. g. kada organiziranjem 2. Klupske izložbe definitivno počinje živjeti svoju djelatnost sa svojim gradom i puno puno šire do današnjih dana…

Današnja uprava Foto kluba Split:
Feđa Klarić (predsjednik),
Josip Ostojić (tajnik),
Valentino Bilić – Prcić, dr. Darko Alfirević, Jelena Popić, Vedran Marketić, Jakov Prkić (Članovi Izvršnog odbora)
Stipe Božić, Maja Prgomet, Ivan Bura (članovi nadzornog odbora),
Aljoša Krstulović, Tonči Čorić i Božo Vukičević (članovi suda časti

NOVSKA, Galerija, četvrtak, 21. veljače 2013. u 12 sati

admin Author