Digitalna oprema za kino u Novskoj

Uskoro kreće digitalizacija kina po Hrvatskoj, kojom će tehnički biti opremljene 28 kino dvorana, a  obuhvaćeno 18 županija u 27 gradova. Zahvaljujući projektu Digitalizacije, od jeseni u gradovima koji su ušli u projekt, ljubitelji filmova će moći uživati u tehnički opremljenim dvoranama te u kulturno vrijednim filmskim sadržajima. Tim povodom je u zagrebačkom muzeju Mimara upriličeno  svečano potpisivanje Ugovora za digitalizaciju.

Skup je otvorila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, rekavši, da je riječ je o projektu koji osim tehničkog može imati sasvim emotivni kontekst – svi volimo pogledati dobar film, ali u svojim mjestima možda nemamo kino u kojem u njemu možemo uživati. Kino je mjesto sazrijevanja i upoznavanja svijeta s jedne i druge strane ekrana. Kino je mjesto okupljanja grada i mi ga vraćamo u tome pravcu, naglasila je ministrica.

Digitalizacija kina je Nacionalni program audiovizualnog stvaralaštva i strateški je projekt koji su zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava, s ciljem osnaživanja prikazivačke djelatnosti, povećanja gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturalne ponude u gradovima i malim sredinama.

U projekt digitalizacije uvršteno je i kino u Novskoj te je Ugovor i dokument o tome potpisao, Miroslav Perošević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska.

Kino dvorana Pučkog otvorenog učilišta suvremeno je uređena prije nekoliko godina. No ugradnjom nove digitalne opreme naše će kino biti opremljeno i uređajima za 3D projekcije.

Pružiti ćemo vrhunsku  tehničku kvalitetu uz  kvalitetan program gledateljima, jer nam je želja zadržati filmske projekcije, kao kulturno i civilizacijsko postignuće, ističe ravnatelj.

Treba podsjetiti kako je davne 1928. godine u Novskoj, u dvorištu obiteljske kuće Ivana Pejakovića, u Kolodvorskoj ulici, održana prva kinopredstava, a Novljani su bili „očarani pokretnim slikama“. Digitalizacijom kina, započinje jedno novo razdoblje filma koje je uvršteno na listi kao sedma umjetnost.

admin Author