Započela ugradnja digitalne opreme za kino

Zahvaljujući nacionalnom projektu digitalizacije kina, od jeseni u gradovima koji su ušli u projekt tehničkog opremanja kina, ljubitelji filmova moći će uživati u kulturno vrijednim filmskim sadržajima, reproduciranim najnovijom digitalnom tehnologijom.

Na taj će način biti opremljene 28 kino dvorane, a obuhvaćeno je 18 županija u 27 gradova. Tako će i poklonici filma u Novskoj uskoro moći u kinu gledati digitalne projekcije, gdje su tehničari tvrtke „LMT“, Laboratorija multimedijskih tehnologija d.o.o. iz Zagreba, počeli montirati potrebnu opremu. – Iako je kino dvorana Pučkog otvorenog učilišta suvremeno opremljena prije nekoliko godina, zbog toga što filmska traka, na kojoj su do sada bili filmovi, odlazi u povijest, potrebna je bila nova oprema. Naše će kino biti opremljeno i uređajima za 3D projekcije, s mogućnosti projekcije vrhunske tehničke kvalitete -, napominje Dominik Mitrović, voditelj tehnike u kinu.

Digitalizacija kina je strateški projekt koji su zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture uz podršku lokalnih gradskih uprava. Prema ugovoru, koji je ispred Pučkog otvorenog učilišta, o ugradnju digitalne opreme potpisao Miroslav Perošević, ravnatelj, bit će sufinancirana od Ministarstva kulture i Grada Novske. Prve digitalne projekcije označit će novo doba postojanja kina u Novskoj koje traje od davne 1928. godine, kada je održana prva kinopredstava.

admin Author