Izložba „Slike naših sjećanja“

Kada je prošle godine nakon punih trideset godina likovnog stvaralaštva, novljanski slikar Mirko Grgić Grga, priredio svoju prvu samostalnu izložbu, likovna publika nije očekivala da će poslije nepunu godinu dana, Grgić prikazati novu izložbu. Ne odstupajući od svojeg prepoznatljivog stila i kolorita, Grgić je za ovu izložbu odabrao tematiku iz života sela, običaja i fragmenata sjećanja iz djetinjstva.

Na dvadeset pet radova, ulja na platnu, prikazao je poslove i aktivnosti vezane za seoska domaćinstva, od proljeća do zime, težinu ali ponajviše radost življenja.
Povjesničar umjetnosti, Mladen Mitar, govoreći o slikama, ponovno ističe Grgićevo slikarstvo koje zove na igru i radost te, kako je teško ostati ravnodušan pred njegovim djelima.

Grgić se ubraja u umjetnike koji ne stvaraju puno, godišnje naslika nekoliko novih slika, no svakako se može uvrstiti u one slikare amatere čiji se radovi nalaze u umjetničkim zbirkama i vlasništvu sakupljača u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, od Kanade, Brazila sve do Japana.

– Njegove slike su ispovjedaonica iskrenosti i originalnosti. Grgićevo slikarstvo je iz života, govori istinito i puno osobnosti i emocija, između ostaloga je izrekao Mitar. O života na selu i tradiciji, govorila je i Marija Kos, etnologinja, dok se Miroslav Perošević, ravnatelj POU Novska, osvrnuo na programske aktivnosti Galerije, posebno izdvojivši domaće autore, koji su izlagali svoje radove ali je i najavio okupljenima na otvorenju izložbe, neke od narednih izložbi. 

-Ovo je bogatstvo kreativnosti, naglasio je Vlado Klasan, gradonačelnik otvarajući izložbu Mirka Grgića Grge, rekavši da novljanski likovnjaci zaslužuju pozornost vrijednu primjerenijeg prostora, a što se u vremenu pred nama očekuje uređenjem muzeja, galerije i koncertne dvorane. U programu otvorenja izložbe sudjelovao je i KUD „Šubić“ izvevši nekoliko pjesama, a svečanosti otvaranja nazočili su i ostali novljanski likovni umjetnici. Radovi se mogu pogledati u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta i prostoru Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“, do 4. travanja.

admin Author