Izložba fotografija „Kako žive djeca u Hrvatskoj”

„Kako žive djeca u Hrvatskoj” naziv je izložbe fotografija otvorene u Galeriji Pučkog otvorenog učilišta i Gradskoj knjižnici „Ante Jagar“. Želeći animirati javnosti kroz fotografiju o uvjetima u kojima djeca žive sa svojim roditeljima i skrbnicima te pravima djece u Hrvatskoj, izložbu su organitirali  UNICEF Hrvatske i Zbor fotoreportera Hrvatske.

U Hrvatskoj djeca čine manje od 20 posto ukupnog stanovništva. Uz brojna prava koja djeca ostvaruju u Hrvatskoj još uvijek ih tisuće živi u riziku od siromaštva. Mnoga djeca nemaju pristupa osnovnim uslugama koje su im potrebne za zdrav i cjelovit razvoj ili pak da bi sustigli razvoj svojih vršnjaka.

Fotografija kao medij može pokazati probleme i teškoće s kojima se susreću najranjivije skupine djece, a fotografi mogu biti dječja snaga koja će pomoći boljem ostvarivanju njihovih prava.  Žiri u sastavu Saša Kralj, fotoreporter, maturanti foto sekcije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna te Giacomo Pirozzi, UNICEF-ov fotograf koji već godinama fotografira djecu širom svijeta, odabrao je tri najbolje fotografije i izbor fotografija za izložbu. Nagrađeni su, Romeo Ibrišević, Silvija Butković i Darko Mihalić.

– Zadovoljstvo nam je vidjeti da zajednica odraslih i djece funcioniraju na dobrobit svih, govoreći o izložbi kazala je, Gorana Dojčinović, predstavnica Unicefa. Izložbu je otvorio Vlado Klasan, gradonačelnik, rekavši da grad Novska čini puno za najmlađe, najavivši uređenja dječjih igrališta po naseljima i gradnju novog vrtića . Otvorenje izložbe upotpunio je  nastup mladih iz KUD-a „Šubić“ Novska i „Novljasnkih mažoretkinja. Fotografije su do sada obišle više gradova, a izložba u Novskoj se može pogledati  do kraja svibnja.

admin Author