Koncert na oduševljenje ljubitelja hrvatske folklorne baštine

Studentsko kulturno umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba krajem svibnja velikim svečanim koncertom u dvorani „Vatroslav Lisinki“ obilježava 65 godina rada.

U skoro dvosatnom nastupu u Novskoj, članice i članovi Studentskog kulturno umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba, prikazali su kolaž pjesama i plesova hrvatskog folklora i baštine. Uz kratku stanku na pozornici Dvorane kina Pučkog otvorenog učilišta, izmjenjivale su se točke, započeli su Ivandanjskim običajima Jaskanskog prigorja, nastavili s Bunjevačkim, staro Splitskim i Moslavačkim plesovima. Izvali su i Prigorske plesove , Dalamtinsko kolo, poskočicu „Linđo“, pjesme i plesove Međimurja, Turopolja, Svadbene običaje Lukinić brda, sve na zadovoljstvo publike koja je pljeskanjem pratila ritam svakog izvođenja.

Studentskog kulturno umjetničkog društva „Ivan Goran Kovačić“  osnovano je u sklopu Sveučilišta u Zagrebu s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Ansambl djeluje pod vodstvom vrsnih folklornih stručnjaka, a broji oko 80 članova, plesača, pjevača, tamburaša,  većinom studenata iz cijele Hrvatske. Ansambl čine Akademski zbor, Folklorni ansambl, Muški vokalni ansambl, Akademski harmonikaški orkestar, Studentsko kazalište i Grupa za međunarodni folklor koja djeluje kao rekreativna sekcija.

Veliko bogatstvo ansambla predstavlja  520 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, originalnih i rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost.

U povodu 65 godina rada održati će svečani koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u petak 30. svibnja 2014. u 20 sati. Izvesti će pjesme i plesovi iz svih hrvatskih regija uz pratnju tamburaškog orkestra ili tradicijskih instrumenata i u hrvatskim tradicijskim nošnjama karakterističnima za pojedinu regiju. Dobitnici su  brojnih nacionalnih  i međunarodnih  priznanja i nagrada na nastupima i natjecanjima. Nastup u Novskoj organizirala je Turistička zajednica Grada Novske.

admin Author